Na stránkách fotbalového trenérského portálu www.trenink.com vyšel článek s názvem Odkud padá nejvíce branek? Příspěvek se věnoval problematice střelby, tréninku zakončení, počtu vstřelných branek a prostorů odkud jsou dosaženy.
 
Na blogu webu Kickdex byl publikován zajímavý článek The 'Perfect' Assist, který obsahoval mapu fotbalového hřiště zobrazující místa ze kterých docházelo k finálním přihrávkám před úspěšným zakončením.
 
Autoři Kickdex pro analýzů gólových asistencí použili data z posledních tří fotbalových ročníků anglické Premier League s tím, že byly ze sledování vyloučeny situace po rohových kopech.
Mapa prostorů gólových přihrávek
 
 
Z vizualizace finálních přihrávek je patrné, že velmi málo branek padá po dlouhých nakopávaných míčích, jedná se přibližně o jednu šestinu (14%). Méně než jedna třetina branek padá po centrovaných míčích z křídelních prostorů (29%). Více jak polovina branek padá po krátkých, přesných přihrávkách v okolí nebo uvnitř pokutového území. 
 
Mapa prostorů gólových zakončení 
 
 
Nejnebezpečnější prostor z pohledu obránců je území nmalého pokutového území až po úroveň hranice pokutového kopu. Ostatní prostory jsou zastoupeny vcelku rovnoměrně.    
 
 TIP REDAKCE