REDAKCE  Co přinesl závěr ledna na stránkách fotbalových trenérů www.trenink.com? UEFA odtajnila nový model evropských pohárů a je velmi pravděpodobné, že český mistr postoupí přímo do základní skupiny Ligy mistrů a vítěz národního poháru půjde rovnou do skupinové fáze Evropské ligy.
 
V neděli jsme zareagovali na aktuálně mrazivé počasí a připravili doporučení pro trenéry a hráče. Celý týden jsme se zaměřili na kondiční trénink, cvičení pro herně-kondiční kruhový trénink  a pouze ve čtvrtek jsme nabídli inspiraci pro rozcvičení s míčem.
 
Současné lednové mrazivé počasí, na které jsme v posledních mírných zimách zapomněli, donutilo většinu mládežnických trenérů zamyslet se nad tím, zda ještě má smysl absolvovat tréninkovou jednotku nebo zápas a kdy je bezpečnější naplánovaný program zrušit?
 
Bezpečnou hranicí pro trénink nebo utkání je v případě dorostenců a dospělých minus patnáct stupňů. Pro hráče mládeže je třeba tuto hranici snížit na minus deset stupňů.
 
Kondiční střelba po obvodu hřiště (1.část)
Cílem cvičení je skloubit a vyvážit rozvoj herní a kondiční složky. Rozvoj rychlostní vytrvalosti je v cvičení kombinován s dlouhou přihrávkou, vedení míče, přihrávkou po zemi a zakončením z prostoru pokutového území. To vše je podmíněno kvalitním přijmutím míče, správným načasováním a náběhy do zakončení.   
 
Herním prostorem kondičního cvičení je polovina hrací plochy, cvičení je organizováno proudovou metodou. Cvičení je určeno pro věkovou kategorii žáků a dorostenců.
 
 
Herně-kondiční kruhový trénink s míčem (3.část)
Cílem každé z šesti variant cvičení, které je vhodné zařadit jako stanoviště herně-kondičního kruhového tréninku je rozvíjet koordinaci a obratnost při vedení míče, po kterém následuje přihrávka nebo naražení a pohyb hráče bez míče. Hráč při pohybu bez míče mění často směr běhu na malém prostoru.
 
Článek obsahuje ve video ukázce 6 různých variant cvičení. 
 
 
Kombinace čtyř hráčů při rozcvičení
Cílem cvičení je připravit hráče na zatížení v hlavní části tréninku, cvičení v sobě kombinuje pohyb hráčů bez míče, přihrávání a jeho správné načasování, naražení, výběr místa a vedení míče. Vše probíhá na malém prostoru, pod časovým tlakem a vše na jeden dotek. 
 
Herně-kondiční kruhový trénink s míčem (4.část)
Cílem cvičení pro kruhový trénink je rozvíjet u hráčů schopnost vedení a ovládání míče, hráč po proběhnutí stanovené trasy přihrává na svého spoluhráče. V cvičení dále rozvíjíme koordinaci a obratnost. Hráč při pohybu s míčem často mění směr běhu v trojúhelníku.