Image Asistent trenéra Jána Kociana u týmu Slovenské republiky Rastislav Vincúr a současně autorov trenérského portálu trenink.com po návratu kvalifikačního dvojutkání proti Irsku a Kypru odpublikoval první variantu dnenšního cvičení a navázal tak na svůj původní desetidílný [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] seriál věnovaný Rozvoji reakcí brankáře.

Trenér, který dříve působil u špičkových slovenských prvoligových celků Nitry a Spartaku Trnava, dnes mimo jiné majitel brankářské fotbalové školy www.brankar.sk a autor trenérského portálu trenink.compokračuje dnešní druhou variantou svého nového brankářského seriálu.

První díl nového seriálu Ovládání brankového území pomáhá brankářům rozšířit jejich akční rádius v malém vápně ve kterém brankáři často řeší složité herní situace, který mnohdy ovlivňují vývoj i výsledek celého utkání. Cvičení je vhodné pro věkovou kategorii žáků (U-15) a starší hráče.

Cíl brankářského cvičení:

Cvičenie dopomáha brankárom rozšíriť jeho akčný rádius v ohraničenom bránkovom území (malé vápno) v ktorom často brankári riešia herné situácie. Je vhodné pre kategórie od starších žiakov (U15).

Popis brankářského cvičení:

- cvičenie sa vykonáva v bránke
- s vyznačením bránkového a pokutového územia
- zapojení sú traja brankári a tréner
- postavenie je zrejmé z obrázka
- tréner kope lopty po zemi
- smerom na brankára 3 ktorý robí mierny pohyb proti lopte
- brankár 1 z postavenia v strede brány
- rýchlym vybehnutím zachytáva loptu pred stojacim brankárom 3
- vracia loptu trénerovi a zostáva na pozícii brankára 3
- brankár 3 ide do bránky
- a pokračuje v zákroku pred brankárom 2
- po vrátení lopty trénerovi zostáva v jeho pozícii
- brankár 2 ide do brány a pokračuje v zákroku pred brankárom 1
- počet opakovaní 6x - 8x

Varianty:

(a) tréner kope polovysoké lopty
(b) tréner kope (hádže) vysoké lopty
(c) tréner kope lopty volejom odrazené od zeme
(d) brankár po chytení lopty zakladá útok vyhodením do vymedzeného priestoru
(e) brankár po chytení lopty zakladá útok výkopom
(f) tréner kope loptu z pozície blízkej rohu pokutového územia, brankári sú tiež v pozícii oproti trénerovi (označené modrými značkami)

Pomůcky:

- bránka 1x
- lopta 1x
- značky pre variantu (d)

Metodická poznámka:

Pri tomto cvičení je dôležité výber základného postavenia tak, aby brankár v bráne nestál príliš hlboko v bráne, ale ani veľmi blízko k brankárom 2 a 3. Záleží to na úrovni brankárov a vekovej kategórie. Nesmie vyštartovať príliš skoro. Reaguje v momente kopu trénera.

Grafická část článku/cvičení byla připravena v programu DrillBook Football Pro na který mají čtenáři tohoto portálu slevu.



{moscomment}