Image Poslední cvičení tohoto týdne, který byl rozdělen úterním státním svátkem, si pro čtenáře web magazín českých a slovenských fotbalových trenérů trenink.com připravil autor tohoto portálu a asistent trenéra Jána Kociana u týmu Slovenské republiky, trenér brankářů Rastislav Vincúr, který tak navazuje tak na svých pět [1] [2] [3] [4] [5] předcházejících částí seriálu. Již dříve publikoval stejný autor svůj původní úspěšný desetidílný [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] seriál věnovaný Rozvoji reakcí brankáře.

Trenér, který dříve působil u špičkových slovenských prvoligových celků Nitry a Spartaku Trnava, dnes mimo jiné majitel brankářské fotbalové školy www.brankar.sk a autor trenérského portálu trenink.com pokračuje dnešní šestou variantou svého brankářského seriálu.

Poslední díl prvního půltuctu seriálu Ovládání brankového území pomáhá brankářům rozšířit jejich akční rádius v malém vápně ve kterém brankáři často řeší složité herní situace, který mnohdy ovlivňují vývoj i výsledek celého utkání. Cvičení je vhodné pro věkovou kategorii žáků (U-15) a starší hráče.

Cíl brankářského cvičení:

Cvičenie dopomáha brankárom rozšíriť jeho akčný rádius v ohraničenom bránkovom území (malé vápno) v ktorom často brankári riešia herné situácie. Je vhodné pre kategórie od starších žiakov (U - 15).

Popis brankářského cvičení:

- civičenie sa vykonáva v bránke
- s vyznačením bránkového a pokutového územia
- zapojení sú traja brankári a tréner
- postavenie je zrejmé podľa obrázka
- brankári 1 a 2 sú v pozícii pri tyčkách
- brankár 1 vyhadzuje vysokú loptu
- smerom ku stredu bránkového územia
- obaja brankári zvádzajú súboj o loptu
- brankár 2 loptu chytá
- brankár 1 v úlohe útočníka ide do súboja hlavou
- a po súboji pokračuje, vykríva strelecký uhol
- a chytá loptu kopanú trénerom
- brankár 2 po chytení lopty zakladá útok
- vyhodením do vymedzeného priestoru
- brankár 1 ide na pozíciu brankára 2
- brankár 2 na pozíciu brankára 3
- a brankár 3 ide na pozíciu brankára 1

Varianty:

(a) tréner kope rôzne druhy lôpt
(b) brankár 1 udiera loptu do zeme
(c) brankár 2 dáva loptu po zemi brankárovi 3, ktorý z pozície postavenia v rohu pokutového územia kope loptu z prvého dotyku späť na brankára 2

Pomůcky:

- bránka 1x
- lopty 2x
- malá bránka

Metodická poznámka:

- toto cvičenie a jemu podobné dodáva odvahu brankárom vo vzdušných súbojoch
- pri ďalšom zákroku sa kladie dôraz na správne postavenie, to znamená že brankár musí stáť v strede a svojím postavením musí vždy pretínať strelecký uhol na polku
- polovicou uhla rozumieme priamku pretínajúcu uhol, ktorý zviera lopta s oboma žrďami

Grafická část článku/cvičení byla připravena v programu DrillBook Football Pro na který mají čtenáři tohoto portálu slevu.



{comment}