Vlastimil Palička

palicka2_100 KOMENTÁŘ  Dnešním závěrečným utkáním prvního kola Gambrinus ligy mezi Slávií Praha a nováčkem z Jihlavy skončil první fotbalový týden, v kterém jsme již „najeli" na rytmus utkání Evropských pohárů a dalších mistrovských fotbalových soutěží. Ukázalo se, že se máme opravdu na co těšit, a že český fotbal má svoji kvalitu.

V předkolech evropských pohárů se všichni tři naši zástupci postarali o vylepšení českého „evropského" koeficientu. I když soupeři z Kazachstánu, Gruzie a Islandu nepatří k nejvyšší evropské kvalitě, tak pět vítězství ze šesti utkání je dobrý výsledek.

Doslova s „odřenýma ušima" proklouzl do dalšího předkola mistrovský Liberec, ale i to se počítá. Týmy Mladé Boleslavy a zejména Plzně své soupeře jasně přehrály. Plzeň potvrdila, že přes odchody důležitých hráčů Pilaře a Petrželi pokračuje ve skvělých výkonech z loňské sezóny.

palicka2_100 KOMENTÁŘ  Sobotní večer byl pro nás všechny, komu záleží na českém fotbalu, a kteří mu proto fandí, neuvěřitelně příjemným. Použil jsem zájmeno "nás", protože mezi ně patřím i já. Patřím mezi ně, i když jsem po utkání s Ruskem mužstvo a částečně i trenéra kritizoval.

Ta kritika byla totiž podle mého názoru, a zdaleka ne jen podle mého, oprávněná. To utkání bylo tak nevydařené, že to uznali i samotní hráči a realizační tým a to už je co říci.

Jsem navíc přesvědčen, že to utkání s Ruskem nám "zajistilo" skvělý postup do čtvrtfinále, který včera večer naše mužstvo vybojovalo v utkání s Polskem. Proto jsem pro svůj komentář k tomuto úspěchu zvolil titulek, který čtete nahoře.

uefa_euro_2012_logo_150Druhé kolo utkání ve skupinách zahájila naše reprezentace utkáním s Řeckem. Všem nám bylo jasné a našim hráčům a trenérům také, že jedině vítězství nás udrží v naději na postup ze skupiny. Proto to pro hráče byla velmi těžká situace, kterou zvládli. Stálo je to, a s nimi i nás všechny, spoustu sil a nervů.

Po utkání s Ruskem, které se hráčům i trenérovi moc nepovedlo, se daly očekávat určité změny ve složení týmu i na jednotlivých postech a současně s tím bylo třeba zkvalitnit přechod do obranného postavení po ztrátě míče, tedy taktickou disciplínu.

Nejen příznivý výsledek 2:1 pro náš tým, ale i takticky lepší zvládnutí utkání nás muselo potěšit. K tomu všemu dopomohly i provedené změny.ve složení týmu.

uefa_euro_2012_logo_150V pátek 8.června 2012 jsme se dočkali zahájení největšího fotbalového turnaje v Evropě. Koná se doslova za „humny“ v Polsku a na Ukrajině. Hned první den se představili i naši reprezentanti v rámci dvou utkání skupiny „A“.

Nejdříve tedy k prvnímu utkání mezi pořádajícím Polskem a Řeckem. Utkání skončilo 1:1, ale mohlo skončit vítězstvím obou soupeřů. Domácí fotbalisté dobře začali, vedli 1:0 a chvíli před poločasovou přestávkou byl vyloučen jejich hráč Papastathopulos po druhé žluté kartě.

Od začátku utkání jsem si u obrazovky říkal, že rozhodčí odvádí tradiční procenta pro pořádající zemi, ale toto už bylo příliš. Nejen, že druhá žlutá karta byla udělena nesprávně. Dokonce podle mého názoru nešlo ani o faul, ale i první žlutá karta stejného hráče byla velmi diskutabilní.

palicka_100 KOMENTÁŘ  Po skončení dvou profesionálních fotbalových soutěží, Gambrinus ligy a II. ligy, se postupně pozornost fotbalových příznivců upíná k 8. červnu, kdy bude zahájeno EURO 2012.

Proběhne v Polsku a na Ukrajině a slibuje velmi atraktivní tři týdny plné fotbalu.

Na rozdíl od předchozího turnaje EURO 2008, který jsem téměř kompletní prožil přímo na místě, ve švýcarských městech Ženevě, Basileji a hlavním městě Bernu jako spolukomentátor TV Prima, se letošního vrcholu zúčastním jen u televizní obrazovky a budu se se svými postřehy dělit s čtenáři deníku Sport podle požadavků jeho redaktorů.

palicka2_100 KOMENTÁŘ  Kdo zná moje názory na úroveň naší nejvyšší fotbalové soutěže, ať už z osobního kontaktu nebo prostřednictvím komentářů na webových stránkách, tak jej nepřekvapí, že ji hodnotím mnohem lépe, než mnozí její kritici, kterých je stále mnoho.

V tomto komentáři se je pokusím „přetáhnout“ na svoji stranu s pomocí několika důležitých argumentů.

Každá fotbalová soutěž se dá hodnotit s pomocí mnoha čísel ze statistik nebo i jinak. Já se nemíním zaměřit jen na statistiky. Už také proto, že jsou mi známa jen ta základní čísla a to je na seriózní analýzu málo.