Image Rok 2009 je minulostí a my všichni jsme na začátku roku 2010, ve kterém se opět můžeme těšit na mnoho zajímavých sportovních událostí, vyrovnanou prvoligovou tabulku, zápasy mistrovství světa v JAR a samozřejmě i Váše vlastní zápasy o body znamenající vytoužený postup nebo důležité body v boji o setrvání v soutěži.

Trenérský portál www.trenink.com chystá pro své čtenáře v roce 2010 řadu novinek, které začneme představovat v průběhu prvního čtvrtletí. Ať už jsou vaše očekávaní jakákoliv, přeji jménem celé redakce úspěšný rok 2010 a doufáme, že nám v přístím roce zůstanete věrni.

Jako bonus pro naše čtenáře přinášíme TOP 11 nejčtenějších článků portálu trenink.com za rok 2009 a doufáme, že Vám tímto dodáme inspiraci pro nastávající přípravné období.

1. místo (6235 přečtení)

Rychlost a obratnost s míčem (1.část)
Trenér Jakub Havránek publikoval článek jehož cílem byl rozvoj rychlostních schopností a obratnosti. To vše při maximální intenzitě práce s míčem. Cvičení lze zorganizovat také jako soutěž více týmů. Potom kromě výše uvedených schopností a dovedností stimulujeme u hráčů morálně-volné vlastnosti (vůle po vítězství, ctižádost, bojovnost atd.)

2. místo (6090 přečtení)

Otočení po rychlém vyražení se změnou směru
Trenér Tomáš Zmatlík pro naše čtenáře popsal cvičení jehož cílem je rozvoj koordinačních a rychlostních schopností hráčů ve dvojici, při simulaci situace, kdy jeden z hráčů má náskok, ale jen nucen vyhnout se nepředvídatelné překážce. Od hráčů vyžadujme především rychlou reakci a schopnost rychle změnit směr běhu.

3. místo (5424 přečtení)

Herní kombinace (1)
Mládežnický trenér Ladislav Matras dal našim trenérům-čtenářům k dispozici svou tréninkovou jednotku, pro kterou využil cvičení publikované na stránkách www.trenink.com. Tréninková jednotka byla naplánována pro věkovou kategorii starších žáků, doba trvání je standardních devadesát minut a tréninková jednotka byla zařazena do tréninkové ho procesu v závěru přípravného letního období.

4. místo (5349 přečtení)

Koordinační průprava klamných pohybů (1.část)
Vítkovický trenér Vladan Pražák publikoval jeden z prvních video článků na těchto stránkách. Cvičení slouží k rozvoji koordinačních schopností hráčů všech věkových kategorií spojenou s rychlostí. Dbáme na rychlou frekvenci nohou, rytmickou práci rukou a dynamiku pohybu. nejdůležitější je dobré technické provedení činnosti.

5. místo (5146 přečtení)

Otočení po rychlém vyražení a reakce spoluhráčů
Svůj druhý článek trenér Tomáš Zmatlík v TOP 11 opět zaměřil na startovní rychlost. Cílem rychlostně-kondičního cvičení je rozvoj koordinačních a rychlostních schopností hráčů ve trojici. hráč, která akci startuje na sebe bere odpovědnost a rozhodnutí kdy akce začně, od zbývajících dvou hráčů vyžadujme především rychlou reakci a snahu hráče dohnat.

6. místo (4572 přečtení)

Hra 6 na 6 s brankáři - "Nabíječka"
Trenér Jiří Formánek odpublikoval článek popisující průpravnou hru a cílem je zlepšit u hráčů bez míče jejich výběr místa, samotný pohyb bez míče, čtení hry a předpokládat její předpokládaný vývoj, schopnost zapojit se do kombinace s omezeným počtem doteků a touto kombinací zrychlovat hru. Hráči s větším počtem povolených doteků se musí zapojovat do hry a nabízet se svým spoluhráčům, kteří mají omezení.

7. místo (4276 přečtení)

Kombinace s kondičním charakterem (1.část)
Jakub Havránek se v článku, jak je již z názvu patrné, zaměřil kromě zdokonalování herních kombinací na střední vzdálenost také kondiční schopnost hráčů v alaktátovém anaerobním zatížení. Cvičení je vhodné zařadit do hlavních částí tréninkových jednotek v začátku přípravného období. Toto, a podobné cvičení, jsou daleko vhodnější než běhání do kopců, po tartanu apod.

8. místo (3865 přečtení)

Štafetové závody jako stimul rozvoje rychlostní vytrvalosti (1.část)
Mladý trenér Vít Caudr napsal pro náš portál příspěvek popisující kondiční cvičení jehož cílem je je rozvoj rychlostní vytrvalosti zábavnou, respektive soutěživou formou. Hráče je třeba motivovat správným způsobem a to především do druhé série, vymyslet patřičný "trest" pro poslední, ale především "odměnu" pro vítěze, protože jde nám především o to výhrávat a ne neprohrávat.

9. místo (3851 přečtení)

Nácvik zónové obrany
Do TOP 11 roku 2009 se potřetá dostal Jakub Havránek, který v cvičení popisoval nácvik (učení) a zdokonalení obranného herního systému – zónová obrana. Důraz je kladen na posuny obranného bloku a presink v útočné (varianta číslo 1) a střední zóně (varianta číslo 2).

10. místo (3813 přečtení)

Kondiční stromeček (2.část)
Kondiční cvičení Jiřího Formánka je zaměřeno především na rozvoj krátkodobé vytrvalosti a střednědobé vytrvalosti specifickou (herní) formou. Cílem je nepřerušované provádění přesných přihrávek a naražení, převzetí míče do pohybu i s přibývající intenzitou a neustálý pohyb hráčů při výběru místa. Z křídelního prostoru vyžadujeme střílené centry na nabíhající zakončující hráče, kteří se musí koncentrovat na efektivitu zakončení.

11. místo (3807 přečtení)

Presink tří hráčů (4.část)
A počtvrté Jakub Havránek. Cílem posledního cvičení TOP 11 roku 2009 je vysunutý presink trojice hráčů až k pokutovému území soupeře. V tomto prostoru je potřeba agresivita a důraz v osobních soubojích s cílem odebrat soupeři konstruktivně míč a přejít do velmi rychlého protiútoku a vstřelit branku. Naopak mužstvo držící míč v obranném pásmu se snaží přes tuto presinkovou situaci dostat a vyvést míč do středního pásma hřiště.



{comment}