AKTUÁLNÍ TÉMA   V první pracovní den nového roku se na stránkách portálu fotbalových trenérů www.trenink.com ohledneme za rokem 2013 a rozhovory na aktuální téma, které vyšly na těchto stránkách.

Celem bylo na stránkách www.trenink.com publikováno sedm rozhovorů a zamyšlení nad trenérskou oblastí, kteoru jsme považovali za aktuální. Naše čtenáře nejvíce zaujal naš rozhovor k tréninkovým pomůckám, který vyšel již v únoru loňského roku. Naopak nejmenší pozornost měl rozhovor o motivaci hráčů v zimní přípravě.

Nejlépe hodnoceným byl rozhovor na téma rozvoje rychlostních schopností hráčů fotbalu.


Přehled rozhovorů na aktuální téma v roce 2013

Rozhovor: Motivace hráčů a zimní příprava
Cílem tohoto článku je pomoci fotbalovým trenérům s přípravou zimního přípravného období, především pak z pohledu motivace u jednotlivých hráčů, ale také i celého týmu. Článek se pokusí trenérům ukázat na možnosti, které trenér má k dispozici a kdy, kde a jak je možné vzbudit u hráčů motivaci. Motivovaní hráči jsou třeba, aby se individuálně zlepšovali a tým bez motivovaných hráčů nemůže opakovaně dosahovat úspěšných výsledků.

Rozhovor: Rozvoj rychlostních schopností hráčů fotbalu
Cílem článku je seznámit trenéry mládežnických dorosteneckých týmů s rozvojem rychlostních schopností fotbalových hráčů. Je třeba si uvědomit, že současné pojetí fotbalu je charakterizováno vysokou úrovní individuálních dovedností, které ale musí být spojeny s vysokým tempem hry. Veškeré herní činnosti jsou prováděny pod časovým i prostorovým tlakem.

Rozhovor: Přechod mezi dorosteneckou a mužskou kategorií
Cílem článku je seznámit trenéry mládežnických dorosteneckých týmů s důležitými aspekty přechodu mezi dorosteneckou a mužskou věkovou kategorií. Zaměříme se na důležitost jednotlivých aspektů ve fotbalové přípravě mládežnických týmů, sportovní přípravu, společenské vlivy a psychologické aspekty. Problematiku přechodu hráčů mezi mládežnickým a dospělým fotbale považuji za aktuální a velice důležitou, protože tímto fotbalově kritickým obdobím prochází každoročně velké množství hráčů. Jedná se o klíčový milník ve fotbalovém vývoji jednotlivých hráčů.

Rozhovor: Aktuální trendy strečinkových cvičení fotbalistů při rozcvičení
Cílem článku je seznámit trenéry mládežnických týmů s vývojem aktuálních trendů aplikovaných při strečinkových cvičení, především ve fázi rozcvičení. Pokusím se popsat, jaké druhy protažení je možné aplikovat a kdy je vhodné je použít. Především na akademické půdě v posledních letech probíhá velmi intenzivní výzkum vlivu protahování (strečinku) na organismus hráčů fotbalu. Výzkum zohledňuje to, zda se jedná o protahování před, v průběhu nebo po zatížení hráče. Rozhodující tedy je, zda se jedná se o přípravu hráče před výkonem nebo naopak do popředí vstupuje regenerace a kompenzace po předchozím zatížení

Rozhovor: Fotbalová příprava malých fotbalistů – fotbalové školičky
Cílem tohoto článku je pomoci především začínajícím, ale i zkušeným fotbalovým trenérům se sportovní fotbalovou přípravou dětí předškolního věku, případně dětí mladšího školního věku. Snahou autora je povzbudit trenéry pracující s dětmi této věkové kategorie v boji s konkurencí, kterou přináší současná doba, především v podobě počítačů, počítačových her, ale i další pestré nabídky možného vyžití pro sportující mládež. Zaměřím se na dvě věkové kategorie, které jsou rozděleny zásadním zlomem v životě každého dítěte, tedy vstupem do školy. První kategorie jsou předškolní děti ve věku 3-6 let, druhá kategorie jsou děti mladšího školního věku přibližně ve věku 6-8 let, maximálně do třetí třídy základní školy.

Rozhovor: Jak vyhledat talentované fotbalisty?
Cílem tohoto článku je pomoci fotbalovým trenérům s přípravou a organizací náboru a výběrů malých fotbalistů. Snahou autora je popsat jak může probíhat výběr začínajících talentů pro fotbalovou přípravu. Při organizování náborových akcí u předškolních dětí a dětí mladšího školního věku je třeba si vždy uvědomit, že by bylo velmi riskantní a nezodpovědné prohlásit, že dítě v tomto věku pohybově nebo fotbalově nešikovné, nemůže být výborným fotbalistou. Fyzický a mentální vývoj dětí je v tomto období velmi bouřlivý. Snažme se tedy v tomto věku děti od fotbalu neodrazovat pouze proto, že momentálně nesplňují úplně naše představy. Trenéři by v tomto období měli prokazovat velkou trpělivost, jak u těch talentovaných, tak u těch kteří svůj talent zatím neprojevily a nebo ho prostě nemají. To se však prokáže mnohem později.

Rozhovor: Tréninkové pomůcky pro trenéry fotbalu
Cílem tohoto článku je pomoci fotbalovým trenérům zorientovat se v oblasti tréninkových pomůcek, jejich případného použití v tréninkovém procesu, upozornit na některé zvláštnosti a odpovědět na otázky spojené s touto problematikou. K fotbalovému tréninku pomůcky pro trénink - mládeže i dospělých - neodmyslitelně patří. Tréninkové pomůcky mají za úkol pomoci trenérům zpestřit tréninkové jednotky a zabránit tomu, aby se cvičení stále dokola opakovaly a stával ze z nich stereotyp, který snižuje motivaci hráčů k práci při tréninku. Současně mohou posloužit i při individuálním tréninku, případně tréninku, který slouží k nácviku jedné konkrétní dovednosti jako je například zpracování míče, přihrávání nebo střelba.