AKTUÁLNĚ  Sparta se, po prohře 0:2 na hřišti Young Boys Bern, neprobojovala do jarní části Evropské ligy, přestože v šesti evropských utkáních třikrát zvítězila, jednou remizovala a dvakrát prohrála a deset bodů obvykle k postupu stačí.
 
Svůj osud měla ve svých rukách, k postupu stačilo udržet ještě čtvrthodinu bezbrankový stav, který by při bilancovaní ve vyrovnané skupině přinesl poslední potřebný bod. 
 
Okamžitě po prohře se, jak už bývá v Česku zvykem, objevily spekulace o konci trenéra Vítězslava Lavičky. Rázem jsou zapomenuty všechny všechny tolik potřebné kroky správným směrem, které musel trenér Lavička v předchozích měsících a letech udělat. 
 
Jako samozřejmost již zase všichni vnímají, že Sparta má perspektivní a stabilizovaný kádr, který je schopen předvádět herní kvalitu a dosahovat výsledků nejen na české fotbalové scéně.
 
Je faktem, že Sparta nezvládla utkání proti Hackenu a Malmö. Především letošní selhání v milionářské Lize mistrů stále ještě nepřebolelo. Jak finančně, tak především z pohledu prestiže.  
    
Za podzimní účinkování v Evropské lize se ale Sparta stydět nemusí. Postoupit si zasloužila, ale v rozhodujícím zápase doplatila na úzkou lavičku, především mezi útočníky.
 
David Lafata je fotbalovým spasitelem, který Spartu podrží v důležitých momentech. Tentokrát nemohl ze zdravotních důvodů nemohl nastoupit a to se stalo pro Spartu osudným. Tak jako Štěch bezchybně nahradil Bičíka a Mareček, byť chyboval před druhou inkasovanou brankou, obstojně zvládl roli Lukáše Váchy, tak to se v případě Lafaty nepodařilo.   
 
Bohužel však v současném kádru k sobě nemá spoluhráče-útočníka, který by ho byť jen z části nahradil. Platí to jak pro zraněného Martina Nešpora, dynamického Tomáše Přikryla, tak bohužel i fanoušky oblíbeného Romana Bednáře, který však v současné formě do Sparty nepatří.
 
Přesto Sparta mohla slavit. Šance Krejčího, Hušbauera, Přikryla a nebo v závěru Holka měly skončit brankou, bez ohledu na to, zda David Lafata na hřišti je nebo není.