KOMENTÁŘ  Jsou tomu více než dva roky, kdy jsem ve svém komentáři Fotbal si moderní technologie zaslouží! zamýšlel na tím a podporoval myšlenku, aby se fotbal posunul do 21. století a umožnil rozhodčím použít pro své rozhodování moderní technologie.

Světová generalita z FIFA podlehla dlouhotrvajícímu tlaku a svolila s tím, že bude realizován experiment, plánovaný na dva roky, který rozhodčím umožní korigovat svá rozhodnutí na základě analýzy problematických situací na videu. Je velmi pravděpodobné, že garantem těchto změn je Gianni Infantino, nedávno nově zvolený prezident FIFA.

 

Nutnou podmínkou nastartování těchto změn bylo rozhodnutí mezinárodní pravidlové komise IFAB, která umožnila používání videa, byť se jedná pouze o testovací režim. Plán je takový, že od sezóny 2016/2017 bude video zařízení použito v některých přípravných, případně méně významných pohárových utkáních.

 

Použití video systému v soutěžních utkáních se předpokládá od ročníku 2017/2018. Předcházet tomu musí vyhodnocení ročního pilotního provozu, tak aby se před nasazením v ligoých soutěžích eliminovaly porovní bolesti každé novinky, která se zavádí do prostředí, které z velké části hodně konzervativní.  

 

V současné době pravidlová komise počítá s tím, že video technika bude moci být použita v situacích, které zásadně ovlivňují vývoj utkání:

- při vstřelení branky, zda situaci nepředcházelo porušení pravidel,

- při nařízení pokutového kopu,

- při udělení červené karty,

- při chybné identifikaci  hráče.

 

Závěr z dosavadních zkušeností s použitím video techniky je takový, že v průběhu utkání dochází maximálně k pěti sporným situacím u kterých by bylo možné použít video pro případnou revizi nebo potvrzení verdiktu rozhodčího. To prakticky znamená prodloužení utkání o maximálně deset minut.

 

Prozatím se počítá s tím, že využití video techniky bude umožněno hlavnímu rozhodčímu, případně videorozhodčímu, který vyhodnocení situace oznámí hlavnímu.

 

Neuvažuje se o tom, že by o přezkoumání situace mohl požádat hráč nebo trenér. Je otázka, zda pokud bude tato technika kdispozici nad touto možností neuvažovat. Příklad jestřábího oka z tenisu, kdy hráč má možnost nechat přezkoumat rozhodnutí rozhodčího z mého pohledu významně ovlivnilo transparentnost rozhodování rozhodčích.

 

Pro český fotbal je dobré, že se tohoto experimentu nebojí, aktivně se snaží o účast v projektu a uvažuje o nasazení v profesionálních soutěžích.