Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
palicka2_100 KOMENTÁŘ  Kdo zná moje názory na úroveň naší nejvyšší fotbalové soutěže, ať už z osobního kontaktu nebo prostřednictvím komentářů na webových stránkách, tak jej nepřekvapí, že ji hodnotím mnohem lépe, než mnozí její kritici, kterých je stále mnoho.

V tomto komentáři se je pokusím „přetáhnout“ na svoji stranu s pomocí několika důležitých argumentů.

Každá fotbalová soutěž se dá hodnotit s pomocí mnoha čísel ze statistik nebo i jinak. Já se nemíním zaměřit jen na statistiky. Už také proto, že jsou mi známa jen ta základní čísla a to je na seriózní analýzu málo.

Jedno vím ale jistě. Kvalita naší nejvyšší fotbalové soutěže se opět zvýšila. Vůbec si to nemyslím jen proto, že v letošním ročníku padl rekord v počtu vstřelených branek. Bylo jich 635, což je sice jen o jednu branku více, než dosavadní maximum z loňské sezóny + sezóny 1995-96, ale dlouho to vypadalo na ještě vyšší číslo. V závěru soutěže se brankostroj trochu zasekl, ale to nic nemění na tom, že letos byla Gambrinus liga ofenzívnější, atraktivnější a tedy kvalitnější.

V dnešní době není problém sledovat fotbalové přenosy z celého světa a každý máme možnost si udělat vlastní úsudek a ne se spoléhat jen na to, co o nejvyhlášenějších zahraničních ligách někdo napíše. A i z tohoto „televizního“ srovnání se jasně ukazuje, že naše liga je srovnatelná s mnoha jinými. I v anglické, německé, italské, francouzské a dalších ligách jsou kvalitní utkání, ale jsou i průměrná i podprůměrná. Stejně tak je tomu i u nás. Rozdíl je jen v tom, že ta utkání u nich se konají před několika desítkami tisíc natěšených diváků, kdežto u nás před několika tisícovkami, často naštvaných diváků, kteří nedokáží vytvořit odpovídající atmosféru. Abych byl ovšem spravedlivý, i v tomto směru se naše Gambrinus liga zlepšuje. Utkání, která se atmosférou blíží vyhlášeným zahraničním ligám, je stále více. Pozitivně k tomu přispívá i relativně dobrá úroveň našich prvoligových stadionů. V této souvislosti si musím postesknout, že FAČR by už neměl připustit postup do Gambrinus ligy klubu, který nesplňuje podmínky k účasti, v kterých jsou i odpovídající stadiony a měla by zrušit i veškeré výjimky.

Pokud ještě někdo nevěří tomuto mému „televiznímu“ srovnání, tak uvedu další konkrétní argumenty. FC Viktoria Plzeň, účastník naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy, se dokázal nesmazatelně zapsat do průběhu Ligy mistrů i Evropské ligy. Prezentoval se nejen skvělými výsledky, ale dospěl k nim i skvělým fotbalem. Za všechno uvedu jejich způsob hry proti AC Milán a FC Barcelona ve srovnání třeba s FC Chelsea v Barceloně. A to hráli v Barceloně plzeňští dlouho oslabeni o vyloučeného hráče a s oběma giganty obdrželi branku z pokutového kopu. Tohle všechno dokázal český tým, hrající „pouze“ Gambrinus ligu.

Další argument? Viktoria Plzeň nebyla v Gambrinus lize svým progresívním způsobem hry sama. K ní se přidal zcela jistě Liberec, snažila se i Sparta (k ní se ještě vrátím), Mladá Boleslav, na podzim Jablonec, nečekaně Příbram (s výjimkou několika posledních kol), na jaře Olomouc, občas Teplice a celou sezónu Dukla. Snad jsem na někoho nezapomněl, ale i tak je těch týmů docela dost. A jak dopadlo srovnání Plzně a fotbalového gigantu Schalke 04 z Bundesligy? Naprosto vyrovnaná dvě střetnutí a opět v oslabení prohra našeho zástupce v odvetě až v prodloužení.

Pár slov ke Spartě. Zřejmě o ní nelze napsat nic, co by ještě napsáno nebylo. Snad jen tolik, že změny, ke kterým došlo v tomto klubu v zimě chápu a rozumím jim. Jenže v situaci, kdy Sparta vedla ligu o šest bodů to bylo velké riziko, které nevyšlo. Přesto odsuzuji nenávistné reakce tzv. příznivců Sparty směrem ke klubu nebo některým lidem. Jedno bych si ovšem dovolil konstatovat. I kolega Hřebík podcenil kvalitu naší nejvyšší fotbalové soutěže. Já vím, on roky tvrdí, že se u nás trénuje málo a špatně, ale předpokládám, že už si to dnes nemyslí. Já mu fandím, aby svoji vizi ve Spartě dokázal prosadit, je správná. Ovšem s kritikou českých trenérů jsem nikdy nesouhlasil. Vize, které chce prosadit ve Spartě jsou dnes už v Česku naprostou samozřejmostí. A to opět potrzuje můj názor, že Gambrinus liga se opět zkvalitnila.

Pro nevěřící Tomáše jsem si schoval velmi silný argument. V posledních 15-ti letech bylo zcela samozřejmé, že v nominaci reprezentačního „A“ týmu na jakoukoliv jeho akci bylo hráčů z Gambrinus ligy naprosté minimum. Šlo jen o jednotlivce. V současné nominaci na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině je jich hned několik, přesně asm (Gebre Selassie, Limberský, Rajtoral, Kolář, Petržela, Pilař, Lafata, Grigar), nedávno ještě v lize ještě působili Rezek a Jiráček, těsně před branami nominace zůstal zkušený Štajner. A to za situace, kdy z Gambrinus ligy permanentně ti nejlepší odchází do zahraničí je číslo opravdu vysoké.

Mohl bych uvést ještě další argument. Že tak skvělý tým, jaký má Viktoria Plzeň, skončil v lize až na třetím místě, což by opět svědčilo o její vysoké úrovni. Ten argument by ovšem nebyl relevantní. Plzeň totiž během celého ročníku doplatila na náročnost sezóny vzhledem k účasti v evropských pohárech a několika hráčů i v reprezentaci a k tomu všemu s úzkým hráčským kádrem. Všechno chtěla potom dohnat v závěru a v posledním kole jen několik centimetrů při nastřelených tyčích branky Liberce bylo proti.

Už slyším notorické kritiky, jak argumentují tím, že na to se nelze vymlouvat, že hráči to musí zvládnout. Ano, oni to zvládnou, ale ne na svoji maximální úrovni, což při vyrovnanosti dnešního fotbalu znamená, že ligu nevyhraje, ale skončí třeba na třetím místě, jako letos Plzeň Jen pro doplnění. Z osmi čtvrtfinalistů Ligy mistrů získal současně i titul mistra ve své zemi jediný. Real Madrid ve Španělsku. Ostatní doplatili na náročný zápasový program a dopadli jako u nás Viktoria Plzeň.

Fotbal se vyvíjí tak, že fotbalisté mají na hřišti stále méně času a místa, vše musí řešit v rychlosti a přesně, disciplína v organizaci hry je samozřejmostí, která platí i pro největší hvězdy týmů. Proto je stále těžší se prosadit proti zorganizované obraně, jako to dokáže Barcelona. To je ovšem taková výjimka potvrzující pravidlo. Proto se stále více prosazují týmy, zaměřené svým herním pojetím na rychlý protiútok. Nejinak je tomu i v naší Gambrinus lize. I tam vyhrávají vyrovnaná utkání týmy s nižším procentem držení míče, tedy s přímočarou útočnou fází, více bodů, než v minulosti, získávají hostující týmy. Tak hraje i letošní ligový mistr Slovan Liberec.

Na závěr mám vzkaz pro notorické kritiky naší Gambrinus ligy. Úspěchů českého fotbalu je ještě více, než jsem uvedl. Patří tam i výsledky mládežnických reprezentačních týmů, včetně U21. Věřme, že k nim budeme moci 8.července, kdy se hraje finále, zařadit i letošní EURO 2012. Já našemu týmu věřím, cítím, že uspěje a už se na první utkání 8.června těším. Poslední EURO 2008 jsem absolvoval celé přímo ve Švýcarsku jako spolukomentátor TV prima. Bylo to skvělé, nikdy na to nezapomenu. Jen ta porážka s Tureckem byla kaňkou. Proto držme všichni palce a fanděme.