Vytisknout
Kondiční trénink
Obratnost a koordinace
Zobrazení: 25838
Image VIDEO CVIČENÍ"V dnešním moderním fotbale jsou na špičkové hráče kladeny vysoké nároky, ať už na fyzickou kondici, obratnost, dynamiku, výbušnost, sílu, agresivitu, u vyspělých a špičkových evropských či světových klubů le taktéž na nedílnou součást individuálního herního výkonu hráče, a to na techniku a práci s míčem, říká autor dnešního posledního třetího dílu seriálu trenér Vladan Pražák.

V klubech, které mají své akademie jako například Chelsea, Arsenal, Valencia nebo Ajax se rozvojem individuálních schopností hráčů zabývají prakticky ve všech mládežnických věkových kategoriích a kladou na to ve své filosofii výchovy hráčů velký důraz, tak jako Josef Vrážel v článku Obratnost a koordinace

V tomto seriále video ukázek bychom chtěli trenérským kolegům předvést několik praktických cvičení, zaměřených na koordinační průpravu před samotným nácvikem klamných činností v tréninkové jednotce a pokusit se tak rozšířit a přiblížit začínajícím nebo méně zkušeným trenérům, jakým způsobem je potřeba směrovat rozvoj technických dovedností hráčů. První a druhý díl již na stránkách trenréského portálu www.trenink.com vyšel.

V našich zeměpisných šířkách se této činnosti samozřejmě věnují trenéři u mužstev a oddílů se statutem Sportovního centra mládeže, ale v daleko menší relativní míře, než je tomu ve světě. U nás je bezpochyby spousta trenérů, kteří se rozvojem individuálních činností s míčem zabývají, ať již ve výkonnostní kopané, tak i na úrovni profesionálních klubů a akademií a jsou schopni zakomponovat do tréninkových jednotek praktická cvičení po vzoru Wiela Coervera. Ovšem v koncepčnosti výchovy mladých talentů za světem bohužel pokulháváme. Tento fakt by měl být ovšem pro nás trenéry motivující!

Proto je nutné začít s rozvojem těchto dovedností již v nejmladších věkových kategoriích. V mladším školním věku jsou charakteristické fyziologické změny organismu, jako je vysoká úroveň nervosvalové koordinace, zlepšuje se svalový tonus a zdokonaluje se koordinace svalové relaxace.

V 7-8 letech nedělá dětem potíže provedení pohybů bez zrakové kontroly. V tomto věku se děti snadno učí novým dovednostem a jsou schopni zvládnout i relativně náročná cvičení. A toho by měli trenéři beze zbytku využít! Věkové období 7-10 let = "Nejintenzivnější rozvoj koordinačních schopností", čili technika.

Bez dobré koordinační průpravy a skvělé celkové koordinaci celého těla není schopen hráč pracovat s míčem tak, aby jeho technika dosáhla požadované úrovně.

Cíl kondičního cvičení:

Cvičení slouží k rozvoji koordinačních schopností hráčů všech věkových kategorií spojenou s rychlostí. Dbáme na rychlou frekvenci nohou, rytmickou práci rukou a dynamiku pohybu. nejdůležitější je dobré technické provedení činnosti.

Popis kondičního cvičení:

Boční postavení

Čelní postavení (1. část)

Čelní postavení

Cvičení 2.3

- hráči jsou v čelním postavení k překážkám
- hráči provádí "krokovku"
– rychlé ostré koleno s výpady vnější nohou
- vždy do strany a zpět
- počet opakování 4-6x
- interval odpočinku 1:8 až 1:12
- počet sérií 1x-4x

Cvičení 2.5

- čelní postavení hráčů k překážkám… - hráči provádí rychlou „krokovku“ s rychlými výpady do stran vnější nohou - na konci – osobní souboj a sprint - střídání stran provedení - počet opakování 4-6x
- interval odpočinku 1:8 až 1:12
- počet sérií 1x-4x

Cvičení 2.6

- čelní postavení hráčů k překážkám… - hráči provádí rychlou "krokovku" s rychlými výpady do stran vnitřní nohou - na konci – osobní souboj a sprint - střídání stran provedení - počet opakování 4-6x
- interval odpočinku 1:8 až 1:12
- počet sérií 1x-4x

Video ukázka cvičení:


Pomůcky:

- 12x tyč
- 28x mety
- 2x zapichovací tyč
- případně rozlišovací trika



{comment}