Vytisknout
Medicína
Fyzioterapie
Zobrazení: 16557
Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
proprifoot_150Propriofoot je nová fyzioterapeutická pomůcka z Francie, která má zajistit prevenci a obnovu stabilizační funkce dolních končetin. Stabilizační funkce dolní končetiny je nepochybně důležitá i u hráčů fotbalu, neboť dobrá stabilizační funkce dolní končetiny je prevencí řady fotbalových zranění.

Tato terapeutická pomůcka byla vyvinuta dvěma francouzskými fyzioterapeuty, kteří mají značné zkušenosti se sportovci. Zakladateli tohoto konceptu je Loïc Paris, který působí jako fyzioterapeut u francouzského fotbalového profesionálního klubu SC Bastia, a Jerome Baicry působící jako fyzioterapeut u ženské basketbalové reprezentace Francie.

V České republice s touto pomůckou pracují a mají dobré zkušenosti mládežnické týmy AC Sparta Praha.

O nové stabilizační pomůcce jsme pro www.trenink.com hovořili s Mgr. Ivou Hnátovou, se kterou na těchto stránkách vyšel rozhovor o fyzioterapii ve fotbalovém prostředí a která poskytuje fyzioterapeutické služby www.rehatrenink.cz.

Co to je Propriofoot? Jedná se o novinku v oblasti fyzioterapie nebo se jedná o pomůcku, která není u nás tak rozšířená?

Propriofoot je v České republice novinkou, ale i tato pomůcka jako taková je poměrně nová. Zatím není příliš rozšířená, ale postupně se dostává do širšího povědomí fyzioterapeutů, trenérů i samotných sportovců.

Kdy jsi se poprvé s touto pomůckou setkala? Jaké je její rozšíření v České republice?

Možná bych mohla říct, že moje první setkání s touto pomůckou byl trochu paradox, neboť to nebylo v žádné fyzioterapeutické ordinaci. S Propriofootem jsem se poprvé setkala u mnou velmi uznávaného trenéra a zároveň mého vedoucího diplomové práce a nyní odborného konzultanta, ale také dobrého přítele, Aleše Kaplana, který je kondičním trenérem nejenom české fotbalové reprezentace.

K čemu a pro koho je Propriofoot určen? K čemu může posloužit fotbalistům?

Propriofoot je pomůcka, kterou lze doporučit téměř každému bez ohledu na pohlaví a věk. Pouze u dětí si troufám tvrdit, že je vhodný nejdříve od šesti let věku, neboť toto je období, kdy dochází k dozrávání mozečku a tím se zlepšuje motorika dítěte i schopnost koordinace.

Fotbalistům může Propriofoot posloužit jako terapeutická pomůcka nejen léčebně, ale i preventivně. Cvičením na Propriofootu dochází k posílení a aktivaci svalů dolní končetiny, stabilizaci klenby nohy, ale i vyšších kloubů, tedy kolena, kyčle. Cvičení na Propriofootu ovlivňuje i držení trupu a pomáhá aktivovat stabilizační funkci trupu. Významný vliv má i na prevenci instability hlezenního kloubu, který je u fotbalistů postižen častými výrony, značný efekt má i v prevenci zranění vazů kolenního kloubu.

Cvičením na Propriofootu také dochází ke zvýšení pohyblivosti kloubů nohy a jejich nespecifické mobilizaci, tedy reflexnímu uvolnění kloubních blokád, které jsou často příčinou bolestí v oblasti nohy. Propriofoot však není pouze pomůckou vhodnou k prevenci, ale používá se i při léčbě zranění, zejména kloubů dolních končetin, například u hráčů po operaci vazů kolena. Vždy je však lepší prevence než následná léčba, proto doporučuji pracovat preventivně.

Jaké jsou hlavní přednosti Propriofoot? 

Velkou předností Propriofootu je jeho skladnost a s tím spojená nenáročná přenositelnost, neboť se jedná o čtyři malé destičky. Vejde se do batohu i do kabelky, takže není problém si ho s sebou všude vzít, tím pak odpadá častá výmluva: „na cvičení nebyl čas, nebyl jsem doma a nemohl jsem si pomůcku s sebou vzít, protože se nevešla…, což se může stát u jiných balančních pomůcek.

Výše jsem zmínila, že se jedná o čtyři destičky. Všechny jsou barevně odlišeny a celkem mají tři stupně stability – od pevné (úplně stabilní) až po nestabilní všemi směry. Tyto destičky je možné různě kombinovat a tím získáme značnou variabilitu náročnosti cvičení, což jiné balanční pomůcky neumožňují.

Jakým způsobem probíhá cvičení s Propriofoot?

Na Propriofootu se cvičí naboso a vždy trénujeme pouze jednu nohu. Pro cvičení využijeme dvě destičky, kdy jedna je umístěna pod patou a zánožím a druhá pod přednožím a špičkou. Cílem cvičení na Propriofoot je udržení všech destiček v rovině, tak, aby se hrana žádné destičky nedotýkala země. Celá dolní končetina by měla být udržena v osovém postavení. V tomto nastavení bychom se měli udržet alespoň 6 sekund bez doteku podlahy druhou nohou nebo hranou destičky.

Cvičení začínáme nejjednodušší variantou, tedy jedna pevná destička a jedna nestabilní. Postupně náročnost zvyšujeme výměnou stabilní destičky za nestabilní. Začátečníci si mohou dovolit ruce v upažení pro lepší stabilitu, ale postupně dávají ruce k tělu a následně je možné náročnost cvičení zvyšovat např. házením míčku nebo nadhazováním míče s následným odkopnutím volnou nohou. V podstatě je možné využívat všech známých postupů používaných při cvičení na jiných labilních plochách jako úseče, „čočky“, bosu a další.

Je třeba, aby při cvičení s Propriofootem byl přítomen fyzioterapeut nebo kondiční trenér? Nebo mohou tuto pomůcku používat hráči sami?

Cvičení s Propriofootem je pro začátečníka se špatnou schopností stabilizace dolní končetiny nebo jen samotné nohy velmi náročné, zejména na udržení stability a osového postavení dolní končetiny a správného držení trupu. Snadná není ani kontrola, zda se destičky nedotýkají země. Není však podmínkou, aby s touto pomůckou sportovci nebo pacienti cvičili pouze pod dohledem terapeuta nebo trenéra, ale je nezbytné, aby proběhla řádná instruktáž, jak s pomůckou cvičit a na co dávat pozor (osové postavení dolní končetiny, držení trupu,…).

Proto doporučuji, aby první cvičení byla prováděna pod dohledem terapeuta nebo trenéra a doma požádat někoho z rodiny, zda by alespoň v počátcích zkontrolovali toto držení a případně zkontrolovali, zda jsou destičky v rovině, případně pomohli se slovní instruktáží, kde je pomůcka vychýlena mimo rovinu nebo osu. Jakmile má však sportovec tyto zásady vžité, může cvičit bez problémů sám.

Jaký je rozdíl mezi pomůckami Balancestep a Propriofoot?

Propriofoot i Balancestep jsou pomůcky pro trénink stabilizace a senzomotorické stimulace nohy, ale je v nich významný rozdíl, zejména v možnosti segmentální diferenciace nohy, což Balancestep neumožňuje.

Komu bys doporučila, aby si pomůcku propriofoot pořídil?

Pomůcku Propriofoot si může pořídit každý, kdo se chce aktivně věnovat sportu a oddálit dobu odchodu do „sportovního důchodu“. Cvičení na Propriofootu je dobrá prevence plochonoží, zranění hlezna, kolena a dalších zranění, ale také bolestí kotníků, kolen, kyčlí a zad. Cvičením na Propriofootu dochází k posílení a aktivaci svalstva celé dolní končetiny včetně aktivace svalů hlubokého stabilizačního systému trupu. Cvičením na Propriofootu se trénuje stabilizační funkce svalů, která je nezbytná pro správnou biomechaniku kloubů. Propriofoot je také pomůcka vhodná k terapii u poúrazových a pooperačních stavů kloubů dolních končetin, zejména úrazy hlezna a operace vazů kolena.