Image První číslo tohoto roku odborného fotbalového časopisu Fotbal a trénink, který vydává Unie českých fotbalových trenérů ČMFS, obsahuje celou desítku odborných článků.

Na obálce časopisu nejnovějšího čísla máte možnost ve vydené grafické podobě porovnat základní jedenáctky devíti účastí reprezentace Československa na předchozích světových fotbalových šampionátech společně se základní jedenáctkou současné reprezentace v optimálním složení.

V žádném případě nechceme v tomto článku suplovat editorial odpovědného redaktora a předsedy redakčního rady Mario Buzka, ale naopak upozornit na obsah nového čísla a změny které v časopise nastaly.

První čeho si každý čtenář musí všimnout je fakt, že časopis již není černobílý, ale vedle barevné obálky a vnitřní dvoustrany přibyla k černé a bílé i světla zelená barva, což časopis přijemně osvěžilo, stejně tak je třeba kvitovat, že rozsah stran se zvětšil o čtyři strany s výhradou že pět a půl strany je věnováno inzerci.

Méně přijemným faktem, kterého si všimnete po prvním prolistování, je snžení kvalitu papíru na který je časopis tištěn, což pravděpodobně je daní za rozšíření počtu stran. Zde možná položím pro mnohé kacířskou myšlenku, zda by tento odborný čtvrtletník neměl při svém relativně malém rozsahu zcela vypustit reklamu a zcela logicky zvýšit přiměřeně cenu?

Další novinkou je navázání spolupráce se slovenskými trenérskými odborníky, kteří budou mít od druhého letošního čísla k dispozici stálý prostor v časopise od čehož si redakční rada slibuje vzájemnou odbornou konfrontaci a rozšíření odborných informačních zdrojů.

Úvodník čísla, jak již se stalo téměř pravidlem, patří zamyšlení Ladislava Valáška, který považuje uspořádání mezinárodního sympozia fotbalových trenérů v listopadu tohoto roku v Praze za velmi významnou událost.

V rubrice "Osobnost trenéra" tentokrát Frantšek Steiner zpovídal sedmdesátníka Josefa Vengloše, šéfa Unie evropských fotbalových trenérů, technického pozorovatele FIFA a UEFA, trenéra mistrů Evropy z Bělehradu a trenéra který společně s Václavem Ježkem dovedl reprezentaci Československa na MS 1990 do čtvrtfinále a k pátému místu.

Trojice autorů Ladislav Valášek, Zdeněk Sivek a Jiří Zalabák přinesli informace ze švýcarského sympozia evropských trenérů v Basileji, kde ústředním tématem bylo vytváření týmu (teambuilding).

USA a konferenci Soccer Science 2006 navštívil Rudolf Psotta, který vybral dle jeho názoru aktuální témata jako jsou taktické přístupy tréninku mládeže nebo třeba využití didaktických stylů koučinku.

Článek Miroslava Soukupa s názvem Testujeme fotbalovou kondici je návodem jak stanovit aerobní výkonnost hráčů bez použiti laboratoře.

Nováček mezi autory časopisu Fotbal a trénink Jindřich Trpišovský podrobně ve svém příspěvku komplexně rozebral často trenéry diskutované téma - Jak organizovat obranu proti rohovým kopům.

Další trojice autorů Rudolf Psotta, Jan Kmoch a Jaromír Jarůšek analyzují herní výkon týmu na konfederačním poháru FIFA 2005, který je považován jako generálka před světovým šampionátem 2006.

I portál trenink.com má v novém čísle svého zástupce, autor úspěšného seriálu popisu tréninkového mikrocyklu Slovanu Liberec [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] na stránkách trenink.com tentokrát v článku Zvyšujeme univerzálnost hráčů reaguje na zvyšující se nároky na hráče.

S nejčastějším zraněním ve fotbale - poškozením předního křížového vazu - popisem operace a následné rehabilitace čtenáře seznamuje Andrea Mahrová.

Posledním příspěvkem je stálá rubrika určena mládežnickým trenérům, tentokrát Zdeněk Sivek vybral ze zahraničních zdrojů praktická cvičení pro mládežnickou kategorii 14-16 let.

Poznámka editora:

Portál trenink.com a časopis Fotbal a trénink spolu nemají, samozřejmě kromě svého obsahu, nic společného, nespolupracují spolu ani nejsou obchodními partnery, tento článek má pouze informativní charakter.

Kontaktní informace o časopise Fotbal a trénink najdete v sekci FAQ - Často kladené otázky
{moscomment}