Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
DBO_logo_150BONUS PRO ČTENÁŘE Vytváření tréninkových a zápasových přehledů, evidence tréninků, příprava vlastních tréninkových jednotek a vedení týmu je trenérskou rutinou, se kterou se každý z nás setkáváme den co den. DrillBook ONLINE je webovou aplikaci, která Vám dá do ruky mocný nástroj, který když se naučíte používat a budete důslední, tak bude vaším velkým pomocníkem.

Mnozí z našich čtenářů již vyzkoušeli desktopovou aplikaci DrillBook New Generation, která je v porovnání s webovou aplikací DrillBook ONLINE mnohem rozbustnější a nabízí větší funkčnost, z čehož vyplývá, že je určena trenérům s vyššími uživatelskými nároky. Vyšší funkčnost, kterou nabízí, je vykoupena nutností pracovat pouze na svém stolním počítači nebo notebooku.

Dostupnosti internetu mezi trenérskou veřejností, stejně jako ochoty trenérů pracovat s internetem si všimli i autoři softwarových produktů s nálepkou DrillBook. Nově nabízí webovou aplikaci, kterou máte přístupnou z libovolného počítače připojeného k internetu a která vám umožní připravit zajímavý, pestrý a smysluplný trénink kdykoliv a kdekoliv.


Mohu si DrillBook ONLINE vyzkoušet?

Než se rozhodnete, že chcete s aplikací skutečně chcete pracovat, že vám bude užitečná, tak doporučuji vyzkoušet si demo přístup, který autoři nabízejí a ověřit si, že vám práce s aplikací bude vyhovovat a současně nabízí veškerou funkčnost, kterou požadujete a především potřebujete.

Nemělo by totiž smysl pracovat s aplikací, která se minimálně neblíží vašim představám.

V možnosti demo přístupu k aplikaci patří autorům velké plus, protože nekupujete "zajíce v pytli".

 Jak funguje DrillBook ONLINE?

Webová aplikace DrillBook ONLINE je rozdělena na čtyři základní bloky, autoři o nich hovoří jako o modulech. Tyto moduly by mohly samozřejmě existovat samy o sobě a určitě by byly dobrými pomocníky, ale jejich největší silou je jejich vzájemná provázanost.

První tři moduly aplikace: Cvičení, Tréninkové plány a tým management jsou čistě trenérskou záležitostí, čtvrtý modul "Správa" je určen k uživatelsky přívětivému nastavení celé aplikace.

Modul "Cvičení"

První modul "Cvičení" je určen pro vytváření (kreslení) průpravných a herních cvičení, herních situací a průpravných her. V modulu je možné dále cvičení vyhledávat, prohlížet, respektive zařazovat je do konkrétních tréninkových plánů (tréninkových jednotek.
V případě vytváření vlastního nového cvičení si můžete vybrat z osmi předdefinovaných pohledů na hrací plochu a máte na výběr pozadí - bílé nebo zelené.

Po výběru konkrétního pozadí se uživateli zobrazí hlavní obrazovka pro vytváření cvičení. Obrazovka rozdělena na tři základní bloky. V levém bloku se zobrazují navigační a ovládací prvky (hráči, křivky, pomůcky). V pravém bloku se kreslí vlastní cvičení.

Dolní blok je určen pro název a popis cvičení. Jeho pravá část pak cvičení zařadí do věkové kategorie, oblasti tréninku a uživatel má také možnost sdílet své cvičení s ostatními uživateli aplikace a prezentovat tak svoji práci.

DBO_tvorba_cviceni

Modul "Tréninkové plány"

Druhý modul uživateli dává možnost vytvářet (sestavovat) tréninkové plány vkládáním uložených cvičení a dalších informací. Tréninkovým plánem je myšlen jedné tréninkové jednotky. Cvičení je možné zcela libovolně řadit, přiřazovat k nim dobu provádění. Tréninkový plán obsahuje základní údaje jako jeho název, datum, celkový čas, komentář a poznámku, které se zobrazují v dolní části plánu. 

Tréninkový plán se ukládá (archivuje) dle data. Tréninkový plán je možné tisknout. Tisk se generuje do PDF souboru, který lze odeslat na tiskárnu či uložit (dle nastavení konkrétního počítače).

Modul "Tým managment"

 Modul dává uživateli možnost vést a evidovat údaje o svém týmu. Co se týká položek v menu, tak je třetí modul nejobsáhlejší. Obsahuje celkem sedm nabídek, o kterých autoři hovoří jako o rubrikách. Konkrétně se jedná o Deník, Soupisku, Docházku, Zápasy, Statistiku, Kalendář a Nastavení týmu.

V menu Team management - Nastavení týmů zadejte, případně zvolte tým, se kterým chcete pracovat. Základní licence Single umožňuje správu dvou týmů současně.

Deník je vlastně jednoduchým zápisníkem poznámek, který vedle nadpisu poznámky a textu obsahuje i datum zapisované položky. Záznamy jsou řazeny časově od nejnovější. V Deníku lze vyhledávat dle klíčového slova.

Soupiska: je seznamem hráčů, kteří působí ve vašem týmu. U každého hráče lze evidovat celou řadu údajů (příjmení, jméno, datum narození, post, ...). V případě, že není soupiska vyplněna, pak jsou některé moduly nepřístupné.

Docházka je jedním z modulů, který nefunguje bez vyplněné soupisky. Pro každou akci (tréninková jednotka, zápas, regenerace) zadáte datum a zaškrtnete, zda byl hráč přítomen.

V modulu Zápasy jsou evidována data o odehraných zápasech, u každého zápasu je potřeba vyplnit povinné údaje jako je datum a čas utkání, délku hrací doby, soutěž a další. Všechny tyto údaje jsou potřebné pro následný výpočet statistik.

Modul "Správa"

Účelem tohoto modulu je, aby uživatel měl možnost nastavit své uživatelské konto a informace o sobě, jako koncovém uživateli. Je možné měnit heslo, sledovat platnost konta či přejít k přímé objednávce prodloužení vašeho konta.

DBO_vyber_pozadi

Technické předpoklady

Co potřebuji k tomu, abych mohl pracovat s touto aplikací? Pokud jste dočetli až sem, jistě jste si tuto otázku již položili. Odpověď na tuto otázku vás určitě potěší.

První podmínku, kterou musíte vždy splnit, je připojení počítače k internetu. Práce off-line režimu, bez připojení k internetu, není možná. Pozitivem aplikace DrillBook ONLINE je fakt, že nezáleží na operačním systému počítače, ze kterého se k aplikaci připojujete. Můžete pracovat jak se systémem Windows XP, Windows Vista tak s Windows 7, stejně jako s operačními systémy Mac OS a Linux.

Dále potřebujete webový prohlížeč. Autoři softwaru žádný konkrétní neuvádí. Aplikaci jsem vyzkoušel v Internet Exploreru, FireFoxu a Chrome a vždy se aplikace chovala stabilně a po dobu testování nenastaly žádné problémy.

Poslední podmínkou je, abyste měli ve webovém prohlížeči nainstalovaný doplněk Adobe Flash Player, což však je v současné době standardní výbava drtivé většiny osobních počítačů.

Lze konstatovat, že DrillBook ONLINE nevyžaduje instalaci programu do počítače, veškeré změny a vylepšení se instalují na serveru a jsou zahrnuty v poplatku za roční užívání aplikace.

Závěr

Jak ukončit dnešní vyčerpávající recenzi? DrillBook ONLINE si na 100% najde své uživatele, především pak ty kteří tráví některou část dne u počítače připojeného k internetu.

Jasné je, že jako vše nové vám bude nějaký čas trvat, než si zvyknete na ovládání, způsob práce s aplikací DrillBook ONLINE, ale především pak organizaci trenérské přípravné a evidenční práce, která je mnohdy chápána jako něco nadbytečného a tedy zbytečného. Záleží na každém z nás, ale věřte tomu, že vaši svěřenci ocení, že trénink již není stereotypně se opakující.

Jistě je možné dál pracovat s klasickou papírovou evidencí a archivem cvičení. Nebo můžete používat různé způsoby elektronické evidence v Excelu. Po mých zkušenostech se mi však jeví jako téměř ideální možnost kombinovat oba dva DrillBooky (webový a ten na svém počítači) s naším trenérským portálem, kde určitě najdete inspiraci pro váš trénink, pro nová nebo naopak osvědčená cvičení a hry.

Doporučuji si aplikaci evidence vyzkoušet v demoverzi, kterou autoři nabízejí a rozhodnout se, zda do ní investujete své peníze za roční užívání. Pět set korun ročně je suma, kterou rozhodně stojí zaplatit.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bonus pro čtenáře portálu www.trenink.com

Autoři programu DrillBook ONLINE společně s redakcí www.trenink.com připravili pro čtenáře těchto stránek slevový kupón TCOM,  který sníži cenu ročního poplatku o 100,- Kč na 390,- Kč. Využijte ho!