Vytisknout
Regenerace
Regenerace
Zobrazení: 25418

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 
Image V dalším víkendovém článku na stránkách web magazínu českých a slovenských fotbalových trenérů trenink.com přinášíme tuto sobotu druhou část třídílného seriálu externích autorů Martiny Novotné a Stanislava Bernacika z Badminton school, kteří se ve své trilogii článků budou věnovat regeneraci po sportovním výkonu v zápase nebo na tréninkové jednotce.

Dnešní druhý díl má název Voda jako prostředek regenerace, navazuje samozřejmě na díl první s názvem Voda jako prostředek regenerace . V příštích týdnech přineseme závěrečný díl Sauna a pára.

Plavání je vhodným doplňkovým sportem pro fotbal, stejně jako pro většinu ostatních sportů, má zdravotní a regenerační účinky. Plavání můžeme provozovat celý rok - v bazénu, rybníce, moři. Kromě příjemného protažení celého těla, umožňuje jemné procvičení kloubů bez zatížení, podporuje proudění lymfy.

Pro plavání je vhodná teplota vody 24-28°C. Doporučená doba strávená v bazénu je 30-60 minut. Při zvládnutí správné techniky zvyšujeme svoji aerobní výkonnost (zvyšujeme kapacitu plic a zvyšujeme práci oběhového systému). Voda má navíc velmi příjemný relaxační účinek - jako by z nás smyla všechny problémy, nepříjemné pocity, obavy.

Plavání má však svá pevná pravidla:

Před samotným plaváním se na souši, nebo i ve vodě mírně protáhněte. Do vody hned neskákejte, ale postupně do ní sestupte po schůdcích. Protažením ve vodě si zvyknete na její teplotu. Ponořte se tak, aby jste si namočili obličej a vlasy, poté nasaďte brýle.

Je důležité, abychom se naučili správné provedení plaveckého stylu. Tradiční poloha "alá paní Radová" (styl prsa, hlava v záklonu a nad vodou) je krajně nevyhovující a zatěžující pro naši krční páteř!

Můžeme začít splýváním, zvykat si na nádech nad vodou ústy a výdech pod vodou. Tato fáze nácviku dýchání je důležitá - nepodceňujte ji. Správným dýcháním zvyšujeme kapacitu plic a zabráníme předčasné únavě. Fázi splývání si prodlužte a zkoušejte si jemný pohyb vodou jakoby jste s ní chtěli splynout. Poté můžeme zařadit styl "prsa", který ale nedoporučujeme při zdravotních problémech s koleny.

Pro regeneraci sil je výhodnější kraulové plavání. Prvotně je důležité správné dýchání a poté správná práce rukou a nohou. Při asymetrickém pohybu dochází k vydatnému protažení, tempo volíme klidné s důrazem na přesnost pohybu v co největším rozsahu. Dýchání je hlubší, zkoušíme se nadechovat na každé třetí tempo a vydechujeme po dvě tempa pod vodou. Někomu jinému pro uvolnění může více vyhovovat styl znak.

Dobré je zařadit také splývání: na znak, paže ve vzpažení, střídavě vytahování pravé a levé paže, dosáhnout co nejdále.

Nepodceňujte, správný plavecký styl. Pouze správným stylem může mít tělo z plavání prospěch. Pro naučení správného stylu vyhledejte skutečného trenéra, jedině tak bude vaše plavání nejúčinnější.

Na co si dát pozor:

- je důležité ovládat plavecký styl, který jste si zvolili podle vlastního výběru
- před plaváním nezapomeňte na protažení
- neskákejte do vody, ale zvykejte si na její teplotu postupně
- věnujte se plavání pravidelně a alespoň 40 minut 1x týdně
- přihlédněte vždy k vašemu zdravotnímu stavu
- věnujte pozornost dýchání