Vytisknout
Regenerace
Regenerace
Zobrazení: 10604
Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
crla_100"Dnešní vrcholový sport spojujeme s vysokým objemem zatížení a také řadou stresujících faktorů, které ovlivňují výkon sportovce. Jinak tomu  není  ani v  kopané, jednomu z nejpopulárnějších sportů na světě." říká autor prvního dílu seriálu Bc. Ondřej Crla, který ho pojmenoval Regenerace ve fotbale.

Celý seriál vychází z její bakalářské práce. Osmý díl seriálu navazuje na díl s názvem Kompenzační cvičení

Ondřej Crla, autor celého seriálu  k problematice dodává: "V současné době  u fotbalistů stále častěji objevujeme problémy způsobené nedostatečnou regenerací. Mezi jednotlivými výkony se hráči nedokážou plně zotavit a dochází k nástupu únavy, která se většinou kumuluje a může docházet až k poklesu výkonnosti. Důležitou roli pak hrají regenerační prostředky, které mají urychlovat proces regenerace a  rychleji  odstraňovat únavu."

Cílem  seriálu je poskytnout čtenářům portálu fotbalových trenérů www.trenink.com základní informace týkající se fyziologie a regenerace.

Charakteristika vybraného sportovce: Petr Reinberk

Tým: 1. FC Slovácko
Věk: 21 let
Pohlaví: muž
Výkonnost: 1. liga
Největší úspěchy: stříbrná medaile z Mistrovství Evropy do 17 let, bronzová medaile z Mistrovství Evropy do 19 let, sportovec města Uherské Hradiště za rok 2009

Roční tréninkový cyklus

Na základě získaných informací jsem vytvořil tabulku, kde můžeme pozorovat, jak obtížný z hlediska zatížení je roční tréninkový cyklus prvoligového týmu 1. FC Slovácko v období 2010/2011.

crla_regenerace_tab_5

V níže uvedených grafech můžeme pozorovat jak se od sebe liší jednotlivá období sezony z hlediska délky zatížení a počtu tréninkových jednotek.

crla_regenerace_obr_4

obr. 4 : Počet hodin zatížení v jednotlivých obdobích ročního tréninkového cyklu

crla_regenerace_obr_5obr. 5 : Počet tréninkových jednotek (TJ) v jednotlivých obdobích ročního tréninkového cyklu

Celkový počet týdnů v sezoně: 49 Celkový počet tréninků v sezoně: 450 Celkový počet hodin zatížení v sezoně: 660

Ukázka týdenního tréninkového plánu v závodním období 

Vzhledem k tomu, že zatížení fotbalistů je největší právě v závodním období, zařadil jsem zde ukázku týdenního tréninkového plánu tohoto období.

crla_regenerace_tab_6

Využití regeneračních prostředků
Na základě informací z tabulky můžeme vidět, jak často a jaký typ regeneračních prostředků fotbalista využívá v týdenním tréninkovém plánu závodního období.
 

crla_regenerace_tab_7

tab. 7: Využité regenerační prostředky v týdenním tréninkovém plánu