Vytisknout
Zobrazení: 7847

Na stránkách trenérského portálu www.trenink.com jsme v průběhu podzimu publikovali několik cvičení zaměřených na rozvoj kondice formou rychlostně-vytrvalostních schopností hráčů. Cvičení obvykle probíhají s míčem. Možná je jak jak skupinová, tak týmová organizační forma. Rozvoj rychlostní vytrvalosti je ve většině cvičení kombinován společně s nácvikem útočné kombinace zakončené centrem z křídelního prostoru.
 
Cvičení jsou určena především pro týmy dorostenců a dospělých, zvládnu ho i vyspělé týmy starších žáků. Cvičení je možné zařadit do zimní přípravy. Cvičení sdílejte a dejte nám na Facebooku vědět, které cvičení jste použili a jaké s ním máte případně zkušenosti?

 

Opakovaný vytrvalostní tandem se zakončením (2.část)

Cílem kondičního cvičení je rozvoj rychlostní vytrvalosti pomocí běžných herních činností jako přihrávání, výběr místa, tandemový náběh, krátké a intenzivní vedení míče, centrování a zakončení akce po centru z boku hrací plochy. Po zakončení akce po hráčích požadujeme intenzivním během návrat do pozice, kde bylo cvičení zahájeno. Během cvičení se musí hráči soustředit na správné načasování náběhu i přihrávek. 

Cvičení je určeno pro mládežnické kategorie mladších, starších žáků a dorostenců, tak pro dospělé. Herním prostorem je buď polovina nebo dvě třetiny hrací plochy.

 


Kondiční centry na polovině (3.část)

Cílem herně-kondičního cvičení je rozvoj rychlostně-vytrvalostních schopností hráčů a to herní formou, v podobě jednoduché přímočaré kombinace, dlouhých sprintů bez míče, centrovaných míčů a náběhů do zakončení v prostoru pokutového území. Od hráčů, kteří jsou zapojení do akce požadujeme maximální intenzitu provádění před zakončením akce, ale i po ní, kdy se hráči musí vrátit do svých původních pozic intenzivním během na úrovni 80-90%.

 

 

Rychlostní vytrvalost ve dvou trojúhelnících

Cílem kondičního cvičení je rozvoj herní rychlostní vytrvalosti herní formou, kdy po dlouhé přízemní přihrávce následuje sprint s během mezi zapichovacími tyčemi, kdy hráči rozvíjí koordinační a obratnostní schopnosti. Vzhledem k tomu, že cvičení probíhá na malém prostoru, tak hráči musí načasovat své přihrávky a běh mezi vrcholy trojúhelníků.

Cvičení v sobě kombinuje herní činnosti v podobě přihrávek a vedení míče a kondiční složka v podobě koordinačně náročného běhu se změnami směru běhu mezi zapichovacími tyčemi.  

 


Villarreal CF: Centr, zakončení a sprint zpět

Cílem cvičení je naučit hráče připravit si dobře pozici pro přihrávku/centr do pokutového území z křídelního prostoru, přesně míč nacentrovat na jednoho z trojice nabíhajících útočníků, načasovat náběh do správného prostoru v pokutovém území a akci zakončit vstřelením branky. Po skončení akce po hráčích požadujeme návrat do výchozí pozice v podobě delšího, intenzivního běžeckého úseku.

 

 

Dva na jednoho od poloviny hřiště

Cílem herně-kondičního cvičení je nácvik řešení herní situace dva na jednoho 2:1, na útočné polovině hrací plochy. Cvičení je variabilní a herní situace proměnlivá, obránce rozhoduje, který z dvojice útočících hráčů akci zahajuje. Po útočnících požadujeme přímočaré a efektivní řešení, vytvoření výhodné střelecké pozice a zakončení akce. Bránící hráč má za úkol vytlačit útočníky do nevýhodné střelecké pozice a zabránit vstřelení branky.

Cvičení zvládnou hráči starších žáků, ale primárně je určeno pro dorostence a dospělé. Po hráčích požadujeme, přes vysokou intenzitu zatížení, koncentraci v každém okamžiku akce. 

 

 

Tip na související cvičení:

 

TIP REDAKCE