Vytisknout
Zobrazení: 7776

Trenér i celý jejich realizační tým by se měl při plánování tréninku snažit, aby úvod tréninku nebyl monotonní, přestože předchází hlavní náplni v každém tréninku. Cílem v úvodních cvičeních tréninku vždy musí být, aby hráči byli připravení na zatížení v hlavní části tréninkové jednotky, ale také aby byl pestré a zajímavé. 

Rozcvičení je nedílnou součástí každého tréninku i přípravy před zápasem. Pokud hráči absolvují před tréninkem a před zápasem stále stejné rozcvičení, tak se tato velmi důležitá část tréninku stává demotivující. V důsledku hráči mají tendenci stereotypní cvičení šidit, nejsou pak připraveni na na trénink nebo zápas a je tu velké riziko zbytečných zranění.      


Cvičení pro úvod tréninku a rozcvičení:

 

Argentina: Předzápasové rozcvičení s míčem

Cílem cvičení pro rozcvičení je připravit hráče na zatížení v zápase, případně před tréninkem, pomocí vedení míče, přihrávek, naražení a koordinovaném vyražení po odehrání míče. Během cvičení po hráčích požadujeme rychlou práci s míčem, intezivní vyražení bez míče a změny směru pohybu.  

Cvičení je inspirováno předzápasovým rozcvičením reprezentačního týmu Argentiny, který na mistrovství světa ve fotbale v Rusku vypadl v osmifinále s Francií, ale přesto cvičení nabízí vedle jednoduché organizace také velmi pestrou směs herních činností s míčem.

 


AC Sparta Praha: Předzápasové rozcvičení jednoduchou kombinací

Cílem cvičení pro předzápasové rozcvičení je připravit hráče na zatížení v zápase, případně před tréninkem, pomocí přihrávek, naražení míče na malém prostoru, pohybu za míčem, přijmutí míče a vedení míče. V průběhu cvičení požadujeme po hráčích koncentraci na jednotlivé herní činnosti. Během cvičení po hráčích požadujeme techniku práce s míčem, vyražení po odehrání míče a načasování pohybu i přihrávek.  

Cvičení je inspirováno cvičením zařazeným do předzápasového rozcvičení AC Sparta Praha v prvoligovém utkání s 1. FC Slovácko.

 


Jednoduchá průniková přihrávka v pohybu

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace mezi trojicí hráčů, nácvik zahrání průnikové přihrávky na střední vzdálenost na nabíhajícího spoluhráče, přijmutí průnikové přihrávky a zapojení dalších hráčů do kombinace. Během cvičení se zaměřujeme na načasování zahrání průnikové přihrávky, její přijmutí které je spojené se správně načasovaným náběhem.  

V průběhu cvičení se soustředíme především na načasování přihrávky a náběhu a dovednosti přijmout míč a pokračovat v kombinaci nebo vedení míče.  

 


Přípravná kombinace při postupném útoku

Cílem cvičení je již do rozcvičení v tréninku zařadit prvky jednodotekové kombinace, s pohybem za míčem a výměnou místa, kterou hráči využijí při nácviku postupného  útoku středem hrací plochy. Během cvičení po hráčích požadujeme technický správné provedení přihrávek a přijmutí míče, dynamické vyražení do prostoru nebo po přijmutí míče a delší intenzivní vedení míče v závěru cvičení, kdy hráč musí mít míč plně pod kontrolou.  

Cvičení je určeno pro 6 hráčů do pole a cílem je v rozcvičení připravit hráče na nácvik kombinace a postupného útoku během tréninku.  

 


Zpracuj míč a pracuj s ním

Cílem cvičení je naučit hráče zpracovat míč zády k brance s míčem, otočit se s ním a pracovat s ním, vést ho, měnit směry vedení míče a poté přihrát po zemi, na střední vzdálenost na spoluhráče. Před přijmutím míče je hráč v pohybu, přijmutí míče neprobíhá na místě, ale v pohybu. Během cvičení je velmi důležitý první dotek s míčem a správné postavení těla.  

Po hráčích chceme, aby se během cvičení soustředili na první kontakt s míčem. 

 

 

Trojkombinace a vedení míče pro přípravky

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace ve trojici hráčů, ve které si hráči vyzkouší a nacvičí přesnou přízemní přihrávku, naražení na jeden dotek, pohyb a vyražení za míčem, výměnu místa, přijmutí míče a intenzivní vedení míče. Po hráčích požadujeme správné technické provedení, koncentraci na první kontakt s míčem a schopnost spolupracovat se spoluhráči.  

Cvičení je určeno jak pro hráče přípravek, pro které jde o cvičení jako hlavní náplň tréninku, tak pro mladší a starší žáky, kteří cvičení využijí jako rozcvičení před tréninkem.

 


Naražení míče a diagonální naběhnutí

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace, která probíhá mezi dvojicí hráčů a je zakončena zapojením třetího hráče. V kombinaci se hráči zaměřují na přízemní přihrávky, přijmutí míče, naražení prvním dotekem a vyražení do volného prostoru. Hráči se v cvičení musí soustředit na první dotek s míčem, správné postavení těla a okamžitou reakci po odehrání míče. 

Cvičení je určeno pro skupinové rozcvičení, do kterého je zapojeno 6, případně 8 hráčů. V organizačně nenáročném cvičení hráči kombinují, naráží míč a nabíhají si do volného prostoru. 

 

 

Tipy na související články: