Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 19619
Image Trenérský fotbalový portál trenink.com nabízí převážně svým čtenářům jednotlivá cvičení od různých autorů a trenérů, ze kterých si Vy trenéři sestavíte kompletní tréninkovou jednotku, která je šitá na míru vašemu týmu a vašim potřebám, které jsou přirozeně rozdílné.

Doposud jsme pro naše čtenáře připravili například tréninkové jednotky, které byly zaměřené na Na práci s míčem a situace 1:1 a Předzápasovou TJ zaměřenou na zakončení od Daniela Šuláka nebo také tréninkovou jednotku s názvem Dobíjení baterek.

Autorem dnešního článku, popisu celé tréninkové jednotky, je bývaly výborný prvoligový brankář Ivo Schmucker, který si vyzkoušel nejen českou prvoligovou scénu, ale působil také na Slovensku a v Polsku. Je také součástí realizačního týmu Soccer camp 2009.

Cíl tréninkové jednotky:

Cílem tohoto cvičení je především zlepšit řešení situace jeden na jednoho z pozice bránícího hráče. Soubojové chování jeden na jednoho a s následnou spolupráci se spoluhráčem a opět řešení jeden na jednoho a zlepšit tak ovládání míče, individuální techniku s míčem, krytí míče. Konstruktivní odebírání míče, založení protiútoku a získat sebevědomí v soubojích 1:1 (2:2). Velikost hřiště závisí na věku a výkonnosti hráčů.

Popis tréninkové jednotky:

Cvičení 1



V rámci průpravné části tréninkové jednotky provádí útočící hráč volné vedení míče a bránicí hráč zaujímá správné obranné postavení (snížené těžiště, boční postavení, dostatečný odstup od míče ) a snaží se využit při odebírání míče svého těla ( natlačení se do protihráče při odebírání míče ). Trenér opravuje, provádí korekce v postavení bránícího hráče. Pravidelné střídání hráčů.

Cvičení 2



V hlavní části tréninkové jednotky útočící hráč vede míč a snaží se prosadit přes bránícího hráče a zakončit střelou na branku. Bránicí hráč zaujímá správné obranné postavení, snížené těžiště, boční postavení, dostatečný odstup od míče a snaží se využit při odebírání míče svého těla, natlačení se do protihráče při odebírání míče.

Cvičení 3



V dalším cvičení se bránicí hráč snaží o konstruktivní odebrání míče a s okamžitým založením protiútoku, přihrávkou na svého spoluhráče a s následným zakončením.

Cvičení 4



Průpravná hra 2:2 na dvě branky. Hřiště je rozděleno na dvě poloviny. Velikost hřiště cca 20x40m. V jedné polovině hrají vždy dva hráči, jeden bránicí a jeden útočící hráč a tak vzniká souboj 1:1. Cílem bránícího hráče je konstruktivní odebrání míče s následným založením protiútoku přihrávkou na svého spoluhráče, který se uvolňuje a nabíhá pro přihrávku na své polovině hřiště. Útočící hráč se snaží prosadit klamavými pohyby a zakončit na branku.

Poznámky k metodice nácviku odebrání míče:

Všeobecné předpoklady pro úspěšné zvládnutí herní situace 1:1 v obranné fázi:

- uvědomit si v jakém prostoru se jako hráč nacházím a kde je má branka (krajní prostor, střední prostor)
- uvědomit si do jakého prostoru chci hráče s míčem dostat
- uvědomit si silnou nohu hráče, který má v držení míč
- zaujmout správné obranné postavení (snížené těžiště, dostatečný odstup od míče)

Obranné jednání hráče v krajním prostoru:

- snažit se vytlačit hráče, který drží míč k postranní čáře (hráč s míčem je čárou limitován)
- snažit se o konstruktivní odebrání míče
- pozor na zbytečné fauly
- nechodit do skluzu (hráč, který je na zemi, nehraje)
- zaujmout boční postavení (pustit si soupeře s míčem do strany a tam mu odebrat míč)

Obranné jednání hráče ve středovém prostoru:

- uvědomit si v jakém prostoru se nacházím a kde je moje branka
- snažit se vytlačit soupeře s míčem do strany (menší riziko)
- identifikovat silnou a slabou nohu soupeře s míčem
- správné obranné postavení (snížit těžiště)
- snaha o konstruktivní odebrání míče
- pozor na zbytečné fauly

Obecné zásady úspěšného odebírání míče:

- sleduj míč, ne soupeře (klamné pohyby)
- získej sebevědomí – ty máš možnost svým postavením dostat protihráče tam, kam potřebuješ
- využij při odebírání míče svého těla (natlačení se do protihráče při odebírání míče)
- nefauluj (riziko obdržení branky po SS je veliké)
- nechoď do zbytečných skluzů (při neúspěšném provedení se vyřazuješ ze hry)



{comment}