Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 21946

Image Skoro tomu jsou přesně tři roky, co čtenáře portálu fotbalových trenérů trenink.com zaujal trenér Vladan Pražák svým čtyřdílným [1] [2] [3] [4] seriálem Moderní pojetí fotbalu, kde velice poutavě popsal rozestavení, způsob a organizaci hry londýnského Arsenalu.

Na jaře letošního roku plzeňský mládežnický trenér Jakub Havránek popsal ve čtyřech článcích [1] [2] [3] [4] hru jednoho z nejefektivněji hrajícího týmu ze Španělska - FC Barcelona. Zaměřil se na na útočnou a obrannou fázi hry, typickou útočnou kombinaci a pohyb hráčů v pokutovém území těsně před zakončením většiny útočných akcí.

Dnes se autor Vladan Pražák zaměřil na defenzivní hru mužstva, respektive na taktickou realizaci nácviku v tréninkových jednotkách. Na konci minulého roku vyšel první díl seriálu.



Záměr:

Prostřednictvím organizace v obraně (kompaktní udržování obranného tvaru do hloubky i šířky hřiště, aktivní obrana herního prostoru i hráčů soupeře při vysoké mentální koncentraci) dosáhnout vysokého počtu konstruktivně získaných míčů a zabránit soupeři vytvářet střelecké situace.

Kritická místa praktické demonstrace:

- udržování vzdáleností mezi hráči
- obsazování herního prostoru v kompaktním bloku
- vzájemný koučink hráčů
- agresivní chování v osobních soubojích
 

Defenzivní hra – taktická realizace


Popis cvičení (2):

- družstvo v obraně zaujímá základní rozestavění ve dvou řadách v zóně
- proti nim 4 útočníci s míčem v šířkovém postavení

(1) Bránicí hráči se snaží přesouvat k soupeři s míčem
(2) Nejbližší obránce obsazuje soupeře s míčem, jeho spoluhráči ho zajišťují v odpovídajících odstupech.
(3) Při obsazení soupeře v křídelním prostoru, vzdálenější střední obránce zaujímá postavení poněkud hlouběji, aby jistil eventuální dlouhé míče do centra za obranu.
(4) Vzdálenější krajní obránce „jistí“ diagonální míče a stojí poněkud "výše" (2 – 3m), aby střední obránce mohl vystoupit a hrát na ofsajd (tzv. postavení do háku).
(5) Útočníci si přihrávají míč do šířky, hráč s míčem zpomalí činnost, aby obránci mohli zaujmout ideální obranné postavení.
(6) Při centrálním postavení míče, hráči v obraně vytvářejí obranný trojúhelník (druhý obrázek), odpovídající středový hráč atakuje hráče s míčem mírně ze strany v obranném střehu (postojem nutí útočníka přihrát do strany zamýšleným směrem).
(7) S přihrávkou útočníků do strany, hráči v obraně upravují postavení (vysunutý středový hráč se vrací do zajišťujícího postavení, na hráče s míčem se vysouvá další středopolař). Trenér reaguje a koriguje správnost zaujímání postavení.
 

Defenzivní hra – taktická realizace


Speciální pokyny:

- sledovat pohyb spoluhráčů a míče
- pohyb vpřed do postavení v obranném střehu
- pohyb vzad na předních částí chodidel ("lehké nohy") s udržením přehledu o soupeři

Pomůcky:

- 8x mety (kloboučky, kužely)
- rozlišovací trika (2 barvy)
- 1x míč