Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 17413
Image Skoro tomu jsou přesně tři roky, co čtenáře portálu fotbalových trenérů trenink.com zaujal trenér Vladan Pražák svým čtyřdílným [1] [2] [3] [4] seriálem Moderejní pojetí fotbalu, kde velice poutavě popsal rozestavení, způsob a organizaci hry londýnského Arsenalu.

Na jaře letošního roku plzeňský mládežnický trenér Jakub Havránek popsal ve čtyřech článcích [1] [2] [3] [4] hru jednoho z nejefektivněji hrajícího týmu ze Španělska - FC Barcelona. Zaměřil se na na útočnou a obrannou fázi hry, typickou útočnou kombinaci a pohyb hráčů v pokutovém území těsně před zakončením většiny útočných akcí.

Dnes se autor Vladan Pražák zaměřil na defenzivní hru mužstva, respektive na taktickou realizaci nácviku v tréninkových jednotkách. Na konci minulého roku vyšel první díl seriálu, pak následoval druhý díl, který se zaměřil na kompaktnost obranného bloku.

Herní cvičení 8:5 – 8:8


Organizace jako v předcházejících cvičeních s postupným doplňováním útočících hráčů a umístěním malých branek za čtveřici útočícího družstva, včetně zúženého hřiště.

Herní úkoly – podobné jako v úvodních cvičeních s postupným zvyšováním složitostí:

(1) působí-li jeden útočník mezi obrannými řadami, pak záměrem obranného bloku je aktivně obsazovat soupeře s míčem a „vykrýt“ prostor („těsný koridor“) pro přihrávku útočníkovi

(2) působí-li více útočníků mezi obrannými řadami (se třemi hrotovými hráči a jedním ofenzivním záložníkem), pak záměrem obranného bloku je nejen aktivně se vysouvat směrem k míči, ale i měnit postavení uvnitř obranného bloku pro zamezení hloubkových přihrávek

Defenzivní hra – taktická realizace


Metodické doporučení při nácviku:

Obranná řada útočících hráči si přihrává se zastavením míče, v průběhu zastavení míče se útočníci středové a koncové řady pohybují, které obránci přebírají, případně těsněji obsazují jako prevence před příjmem míče.

Později se tato činnost opakuje bez zastavení míče se snahou přihrát míč do hloubky na uvolňující se spoluhráče. Trenér vyzývá hráče k hlasitému vzájemnému koučování (zadní koučuje předního, včetně zaujímání obranného střehu – udávat směr ve střehovém postavení – levé rameno vpřed pro vytlačen přihrávky doprava apod.).

Speciální pokyny:

- sledovat pohyb spoluhráčů a míče
- pohyb vpřed do postavení v obranném střehu
- pohyb vzad na předních částí chodidel ("lehké nohy") s udržením přehledu o soupeři

Pomůcky:

- 1x branka (přenosná)
- 10x mety (kloboučky, kužely)
- rozlišovací trika (2 barvy)
- 1x míč



{comment}