Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 20633

Image V prázdninových týdnech jsme čtenářům portálu fotbalových trenérů www.trenink.com přinesli tři články s názvy Herně-kondiční cvičení pro přípravné období, což byl výběr několika článků s herně-kondičním obsahe publikovaných na těchto stránkách, které by měly být inspirací pro přípravné období a také výběr článků pro mikrosituace 3:3 a průpravné hry 8:8.

Poslední článek tohoto týdne přináší výběr průpravných a herních cvičení určených k nácviku zakládání a vedení rychlého protiútoku. U těchto cvičení je obvykle třeba mít k dispozici celou hráci plochu.

Cvičení a hry zpravidla zařazujeme do hlavní nebo závěrečné části. Nácvik je možné provádět u všech věkových kategorií s nutností úpravy velikosti hrací plochy.



Průpravná cvičení:

Rychlý protiútok trojice hráčů na 1/2 hřiště
Cílem průpravného cvičení je nácvik rychlého protiútoku vedeného prakticky výhradně středem hrací plochy pro trojici hráčů. Cílem je přejít do protiútoku po vědomé spolupráci hrotového útočníka se záložníkem s následnou výměnou místa od útočníků až po přechod do samotného zakončení.

Herní cvičení:

Rychlý protiútok 4:1
Cílem herního cvičení je nácvik přechodové fáze, schopnost okamžitě po zisku míče přejít do rychlého protiútoku. Především využít výraznou početní výhodu. Pohyby hráčů by měly vzájemně koordinovány, hráči by měli reagovat na měnící se situaci a v žadném případě by neměly být šablonovité. Od hráčů vyžadujeme přímočaré řešení, bez pomocných přihrávek do strany nebo dokonce zpět.

Rychlý protiútok 10:6 s hrou na 5 branek
Cílem herního cvičení je nácvik modelových variant řešení rychlého protiútoku v podmínkách velmi blízkých utkání s předcházející reakci na rozvíjející se postupný útok soupeře, vytvoření tlaku na hráče s míčem, dohrání presinkové situace a přechodem do do rychlého protiútoku s omezeným počtem doteků.

Rychlý protiútok 3:2+2
Cílem herního cvičení je nácvik řešení útočné herní situace 3:2, 3:3 a 3:4 na polovině soupeře, nácvik rychlého protiútoku, který zápasovým podmínkám přibližují dva krajní obránci, kteří se vracejí do svého obranného postavení a mění početně výhodnou situaci pro útočníky 3:2 na méně příznivou 3:4.

Rychlý protiútok 3:2+3:2 (6:4)
Cílem herního cvičení je nácvik řešení útočné herní situace 6:4 na polovině soupeře, nácvik rychlého protiútoku, který zápasovým podmínkám přibližují dva krajní obránci a dva krajní ofenzivní záložnící spolu s defenzivním záložníkem, kteří se vracejí do svého obranného postavení a mění početně výhodnou situaci pro útočníky 3:2 na relativně ještě vyhodnější 6:4.

Rychlý protiútok 5:3
Cílem herního cvičení je nácvik přechodové fáze, schopnost okamžitě po zisku míče přejít do rychlého protiútoku. Především pak využít počtení výhodu, která obvykle při rychlém protiútoku nastává. Pohyby hráčů by měly vzájemně koordinovány, hráči by měli reagovat na měnící se situaci. Od hráčů vyžadujeme přímočaré řešení, bez pomocných přihrávek do strany nebo dokonce zpět.

Rychlý protiútok 4:2
Cílem herního cvičení je nácvik řešení útočné herní situace 4:2, nácvik rychlého protiútoku, který zápasovým podmínkám přibližuje hodně vysunutá obranná řada a prostor mezi posledním bránícím hráčem a brankářem.

Rychlý protiútok ze středového čtverce
Cílem dnešního herního cvičení je nácvik rychlého protiútoku pro pětici ofenzivních hráčů a dva bránící hráče (stopery) Snahou je přejít do rychlého protiútoku po kombinaci ve středu pole okolo středového kruhu, cílem je kolmá přihrávka do jednoho z křídelních prostorů, následuje vhodný výběr místa od středových hráčů, uzavření zadního prostoru druhým krajním hráčem, samotný centr a zakončení akce.

Rychlý protiútok při různém početním poměru
Cílem herního cvičení je naučit hráče realizovat rychlý protiútok při různých početních poměrech hráčů. Nezanedbatelný je zde i kondiční charakter a je v podstatě rozvinutím herního cvičení Vyvolávaná od Josefa Vrážela.

Variabilní rychlý protiútok 4:2
Cílem herního cvičení je naučit hráče řešit situaci 4:2 na polovině souepře. Od hráčů očekáváme rychlé, přímočaré a efektivní řešení této situace. Hrotový útočník má možnost rozhodnutí jak bud eakci řešit, cvičení není šablonovité. Po výběru nejvhodnějšího řešení požadujeme efektivitu v zakončení.

Rychlý protiútok 8:7+1 na tři branky
Cílem herního cvičení je zlepšit schopnost hráčů útočících na velkou branku prosadit se proti zhuštěné obraně, v případě hráčů bránících velkou branku čistě odebrat míč a konstruktivně přejít do protiútoku u kterého budou pohyby hráčů vzájemně koordinovány a nebude pouze živelný. Dbáme především na okamžitou snahu, po odebrání míče, se o rychlý protiútok pokusit a nehrát pomocnou přihrávku zpět či do strany.

Průpravné hry:

Držení míče a rychlý protiútok po jeho ztrátě
Cíl této průpravné hry je pro dvě družstva rozdílný, jedno z družstev má za úkol co nejdéle udržet míč pod kontrolou, získat schopnost kombinovat na větším prostoru, schopnost udržet míč kombinací pod tlakem soupeře, druhý tým má pak za úkol rozvíjet schopnost rychlého protiútoku bezprostředně po získání míče s možností zakočení do libovolné branky.