Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 10818

Autor dnešního článku Jiří Formánek přináší aktualizované cvičení s názvem Překonej obranný blok 7:5, které si klade za cíl naučit tým mající míč ve svém držení překonat kompaktní obranu soupeře při početní výhodě sedm na pět. Cílem útočícíh hráčů je prosadit se promyšleným pohybem útočících hráčů a rychlou cirkulací míče.

"Překonání připravené a zajištěné obrany je jedním z nejsložitějších úkolů, které může útočící nebo prohrávající mužstvo dostat," říká trenér Jiří Formánek. Překonání obranného bloku jsme s ejiž věnovali v cvičení Kombinuj a prosaď se proti obrannému bloku.

Cvičení zařazume do hlavní části tréninkové jednotky, cvičení je určeno pro věkovou kategorii starších žáků, dorostence a dospělé. Nácvik je vhodný i pro předzápasový trénink.

Cíl cvičení:

Cílem herního cvičení nácvik hry obranného bloku, obranné pětice a hra útočícího týmu, který má početní převahu, proti zformovanému soupeři. Bránící hráči se vzájemně zajišťují, při zisku míče se pokouší o rychlý protiútok a vlůastní zakočení. Útočící tým si pohybe, svých hráčů připravuje pozici pro průnikové přihrávky středem nebo pro otevření křídelního prostoru a následný centr do pokutového území.
 


Popis cvičení:

- hrací plochou 3/5 hrací plochy
- na brankových čarách jsou postaveny branky
- jsou vyznačeny křídelní prostory (prodloužené pokutové území)
- cvičení je určeno pro 14 hráčů:
(a) 7 útočících hráčů
(b) 5 bránících hráčů
(c) 2 brankáře
- bránící hráči nastupují v rozestavení 4:1
- počet doteků nemají omezený
- útočící tým nastupuje v rozestavení 4:3
- hráči hrají ve středové zóně na 2 doteky
- v křídelních prostorech hrají neomezeně
- každou jednotlivou akci zahajuje brankř útočícího týmu
- po pěti akcích následuje krátký odpočinek

Varianty:

- akci zahajuje brankář útočícího týmu dlouhým míčem (výkop, výhoz)
- útočící hráči hrají ve středu pole na jeden dotek
- po hráčích požadujeme střelbu ze střední vzdálenosti

Pomůcky:

- 2x velká branka
- 10x míč
- 12x mety
- rozlišovací trika (2 barvy)
 

Cvičení a nácvik hry obranného bloku:

Hra 8:8 na 6 malých branek ve 4 zónách
Cílem průpravné hry je zaměřit pozornost a procvičit posun obranného bloku při přípravné kombinaci soupeře, rychlý a účinný presink, návyky hráčů na jednotlivých postech a herní činnosti, jak útočné, tak obranné. Důraz musí být kladen na komunikaci mezi hráči a týmovou soudržnost.

Přehraj blok 4:5 ve středu pole
Cílem herního cvičení je nácvik jak ofenzivního i defenzivního aspektu. Bránící hráči mají za úkol udržet kompaktní blok, pomocí dostatečné komunikace a vzájemného zajišťování, aniž by riskovali přihrávku do křídelního prostoru. Útočící hráči se dobrým výběrem místa a rychlou kombinací překvapit bránící hráči.

10:10 s křídelními prostory
Cílem průpravné hry je naučit hráče zrychlovat hru ve středu pole kombinací na jeden enbo dva doteky a využívat křídelní hráče, kteří však musí umět řešit individuálně soubojové situace 1:1 nebo si pomoci kombinaci se středovými hráči. Bránící hráči musi organizovat přesuny obranného bloku a vzájemně se zajišťovat.

Kombinuj a prosaď se 11:9
Cílem průpravné hry je zlepšit týmovou spolupráci, držení míče a kombinaci u týmu, který je početnější. Požadováno je, aby se tým prosadil proti zformované a kompaktní obraně soupeře, který však má o dva hráče méně. Bránící tým se v každém okmažiku snaží o konstruktivní odebrání míče a okamžitý přechod do protiútoku.