Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 13576
Image Dnešní příspěvek má posloužit k výběru vhodného cvičení pro nácvik řešení situace 5:5, tak aby nedocházelo k neustálému opakování jednoho a toho samého cvičení, které hráčům neumožňuje se zlepšovat.

Poslední článek tohoto týdne na stránkách trenérského portálu www.trenink.com přináší výběr průpravných a herních cvičení určených k nácviku úspěšného řešení herních situací pět na pět (5:5) a to buď s cílem prosadit se v zakončení nebo v cvičeních kde primárním cílem je naučit hráče udržet míč pod svou kontrolou v rámci svého týmu.

Nácvik je možné provádět u všech věkových kategorií s nutností úpravy velikosti hrací plochy. Cvičení a hry zpravidla zařazujeme doprůpravné, hlavní nebo i závěrečné části tréninkové jednotky.

5:5 + 1 tvůrce hry a 4 neutrální nahrávači
Cílem této průpravné hry je naučit hráče držet míč s omezeným počtem doteků, v o jednoho hráče početně výhodnější situaci. Neutrální tvořivý hráč středové řady má za úkol měnit těžiště a rytmus hry. Důraz by měl být také kladen na orientaci v přehuštěném prostoru a schopnost komunikovat a předvídat vývoj kombinace, která je třeba vést pomocí krátkých přízemních přihrávek.

Překopávaná 5:5 s brankáři
Cílem této průpravné hry je naučit hráče držet míč pod tlakem soupeře, přenést těžiště hry na druhou stranu pomocí kombinace i dlouhé přihrávky. V neposlední řadě slouží k zlepšení součinnosti mezi hráči v poli a brankářem, budování týmové spolupráce a komunikace mezi hráči týmu.

Hra 5:5 na 4 branky na 4 stranách
Cílem průpravné hry je naučit hráče držet míč v menší skupině pod svou kontrolou tak, aby vhodným pohybem a správným výběrem místa bylo možno efektivně měnit těžiště hry, realtivně bezpečně kombinovat a připravit si výchozí pozici pro "zakončení" kombinace přihrávkou do jedné z branek. Bránící tým se vhodným přesouváním a posuny snaží o konstruktivní odebrání míče.

Hra 5:5 na 4 branky na 2 stranách
Cílem průpravné hry je naučit hráče držet míč v menší skupině pod svou kontrolou tak, aby vhodným pohybem a správným výběrem místa bylo možné efektivně měnit těžiště hry, efektivně kombinovat a připravit si výchozí pozici pro "zakončení" kombinace přihrávkou do jedné z branek, případně převedením míčem do jedné ze dvou koncových zón. Bránící tým se vhodným přesouváním a posuny snaží o konstruktivní odebrání míče a podobně jako první tým o zakončení akce stanoveným způsobem.

5:3+2 útočníci v koncových zónách
Cílem průpravné hry je naučit hráče s míčem udržet míč pod svou kontrolou i s omezeným počtem doteků proti soupeři, který se pokouší o maximálně možný presink v prostoru před pokutovým územím, při případném zisku míče se pak napadající hráči okamžitě pokouší o protiútok, finální přihrávku na koncového útočníka v bezprostřední blízkosti branky soupeře.

5:3+2 hráči v křídelních zónách
Cílem průpravné hry je naučit hráče s míčem udržet míč pod svou kontrolou i s omezeným počtem doteků proti soupeři, který se pokouší o maximálně možný presink v prostoru před pokutovým územím, při případném zisku míče se pak napadající hráči okamžitě pokouší o protiútok, přihrávku do křídelního prostoru na neobsazeného krajního hráče (obránce, záložník) a jeho následnou finální přihrávku z tohoto prostoru na zakončující hráče nacházející se v bezprostřední blízkosti branky soupeře.

5:3 + 2 nahrávači a 2 brankáři
Cílem průpravné hry je naučit hráče s míčem udržet míč pod svou kontrolou s využitím dvou nahrávačů mimo herní prostor a dvou brankářů proti soupeři, který přesouvá svůj obranný blok a pokouší se o maximálně možný presink v prostoru před pokutovým územím, při případném zisku míče se pak napadající hráči okamžitě pokouší o finální přihrávku a zakončení.

Hra 3+2:3+2 držení míče a 2+2 branky
Cílem této průpravné hry je vypěstovat u hráčů schopnost udržet míče pod svou kontrolou na malém, přehuštěném prostoru a pod tlakem bránících, napadajících hráčů, vymanit se z tohoto tlaku a přihrávkou změnit těžiště hry a najít svého spoluhráče stojícího mimo hrací plochu, který se následně zapojuje do kombinace. Od hráčů na obvodu je vyžadována součinnost, předvídavost a schopnost anticipovat vývoj a směr kombinace spoluhráče na hrací ploše.

Hra 3+2:3+2 na osm branek a držení míče
Cílem této průpravné hry je vypěstovat u hráčů schopnost udržet míče pod svou kontrolou na malém, přehuštěném prostoru a pod tlakem bránících, napadajících hráčů, vymanit se z tohoto tlaku a přihrávkou změnit těžiště hry a najít svého spoluhráče stojícího mimo hrací plochu, který se následně zapojuje do kombinace. Od hráčů na obvodu je vyžadována součinnost, předvídavost a schopnost anticipovat vývoj a směr kombinace spoluhráče na hrací ploše.

3+1+1 proti 3+1+1 s nahravači ve 4 rozích
Cílem této průpravné hry je zlepšit orientaci hráčů v prostoru, jejich kombinační schopnosti a podporu hráčů od hráčů, kteří právě nedrží míč. Primárně je hra zaměřena na správný výběr místa od hráčů kteří nedrží míč a především na výměnu místa hráčů kteří drží míč s hráči, kteří se nacházejí v rozích. Od hráče v rohu je vyžadováno okamžité zapojení do kombinace.



Články obsahujicí tematické články:

Střelba ze střední vzdálenosti
Rychlý protiútok
Mikrosituace a herní situace 3:3
Průpravné hry 8:8
Herně-kondiční cvičení pro přípravné období

{comment}