Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 15838
Image V tomto článku s názvem Použití cvičení tři na tři nabízí jeho autor, italský trenér trvale žijící v ČR Alessandro Moreni, řadu praktických cvičení, ve kterých jsou proti sobě postavena dvě trojčlenná družstva, tak aby při tréninkových zápasech zlepšily určité kondiční a technicko-taktické cíle podle požadavků trenéra.

Cvičení tři na tři spolu se souvisejícími přizpůsobeními jsou považována za velmi důležitá, jak jako technika sloužící jako připrava a trénink na kolektivní hru, jejiž podstata spočívá v držení míče a v pohybu bez míče, tak i jako přípravná technika umožňující průběžné zdokonalování neverbální komunikace v rámci družstva, všestranně podporují vytváření a vyhledávání spolupráce a aktivují mentalitu zaměřenou na týmovou hru, chápanou ve smyslu neomezené výměny rolí jednotlivých hráčů.

Na stránkách trenérského portálu www.trenink.com již dřive byl také publikován souhrnný článek, který popisoval Mikrosituace a herní situace 3:3. Dnešní cvičení je určeno především pro mládežnické trenéry přípravek a žáků.

Výhody a přínosy cvičení tři na tři


Výhody tohoto druhu cvičení spatřujeme v:

- neustálá volba mezi dvěma možnostmi přihrávky
- nepřetržité udržování pozornosti a účasti všech tří hráčů
- nepřetržitá spolupráce mezi třemi hráči, aniž by bylo nutno vymezit role a strategie pro dosažení vzájemné spolupráce.

Jiné tréninkové metody nenabízejí výše uvedené výhody, zmiňme například:

- hra 1 na 1 je tréninkovou metodou změřenou pouze na individuální taktiku
- hra 2 na 2 tj. hra ve dvojicích, ma zcela odlšné taktické charakteristiky než hra ve skupině (postrádá tudiž například výhodu volby mezi dvěma možnými přihrávkami)
- hra 4 na 4, 5 na 5, 11 na 11 je nevýhodné z hlediska spontánní týmové hry, protože ti nejlepší hráči mají tendenci podceňovat pomoc spoluhráčů (ti nejšikovnější se baví na ukor týmové hry, ti méně zdatní se snaží uplatnit a začlenit do kolektivu)

Pomocí cvičení tří na tří (3:3) procvičujeme kolektivní taktiku (přesněji řečeno taktický smysl) za učelem:

Použití a zdokonalování principů kolektivni taktické hry ve fazi držení miče:

a) Rozestavení
b) Hloubka/proniknutí
c) Šířka pole působnosti
d) Pohyblivost
e) Nepředvídatelnost

Použití a zdokonalování principů kolektivni taktické hry ve fazi kdy je míč v držení protihráčů:

a) Rozestavení
b) Protahování hry
c) Soustředění
d) Rovnováha
e) Kontrola a omezení rizik

Současně s tim procvičujeme individuální taktiku (aplikovaná technika) ve fázi držení míče:

a) Uvolnění / pohyb bez míče
b) obrana a ochrana míče
c) přihrávka
d) Uskoky a driblování
e) střela na bránu

Individuální taktiku ve fázi, kdy je míč v držení protihráčů:

a) Zaujetí postavení / umístění
b) Hlídání
c) Zadržení a náskok
d) Kontrast
e) Prodlévání / krytí a obrana branky.

Je důležité připomenout, že čím vyšší je počet hráčů v družstvu (počínajíc od 3), tím vyvinutější bude strategická uroven a uměrně s tím se zvětší potřeba jednoznačného vymezení a stanovení funkcí a rolí. Zvláště doporučujeme aplikovat systematicky tento druh tréninkového cvičení, tj. hru tři na tři, během přípravy na soutěž nebo když je potřeba vypracovat a rozvíjet taktický smysl hráčů, v další fázi, když se přibližuje začátek turnaje, bude nutné tento druh cvičení postupně nahradit jinými postupy, které zaktivují centrální nervový systém hráčů a jejich charakter bude výrazně strategičtější (cvičení 4 na 4, 5 na 5,…… 11 na 11).



{comment}