Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 13971
Image Finální fáze útočné akce se často rozhoduje v soubojových situacích jeden na jednoho a je na ofenzivních hráčích, aby se řešení těchto situací nebáli, měli zažité určité automatismy a v soubojích si věřili.

Páteční a tedy poslední článek tohoto týdne na stránkách trenérského portálu www.trenink.com přináší výběr průpravných a herních cvičení určených k nácviku řešení soubojové situace jeden na jednoho (1:1) v prostoru před nebo uvnitř pokutového území.

Souboje situace a jejich nácvik je možné zařadit do tréninkového procesu všech věkových kategorií. Cvičení zařazujeme do průpravné, ale především do hlavní části tréninkové jednotky.

Vyvolávaná dvojic
Cílem dnešního cvičení je rozvoj rychlostních schopností hráče, dále techniky vedení míče, střelby a chování v soubojových situacích 1:1. Cvičení najde uplatnění ve všech věkových kategoriích od starších přípravek až po muže, samozřejmě po příslušných úpravách délky běžeckých úseků.

Individuální střelba 1:1+5
Cílem dnešního herního cvičení je naučit zakončující hráče spolupracovat s nahrávači ve středu pole, správně se rozhodovat ve které situaci a kdy je výhodné vybrat si konkrétního spoluhráče, změnit spolupracujícího spoluhráče a následně se prosadit v souboji jeden na jednoho a zakončit střelbou ze střední vzdáleností nebo samostatným nájezdem.

Zdokonalujeme hru 1:1
Cílem tohoto herního cvičení je, jak již název cvičení napovídá, zdokonalit hru 1:1, používat ve hře povolenou hru tělem, orientovat se správně a rychle v těchto situacích, zlepšujeme také klamné pohyby a různé druhy fint při obcházení soupeře. Nacvičujeme samozřejmě také zakončení pod tlakem.

Soubojové situace - 4x 1:1 se zakončením
Cílem herního cvičení je vedle nácviku způsobu zakončení především naučit hráče řešit herní situaci jeden na jednoho a to jak z pozice hráče v ofentivním postavení, tak v případě bránícího hráče. Hráče s míčem nabádáme k rychlému provedení a maximálním využitím klamavých pohybů, bránící hráči by se měli pokoušet o konstruktivní odebrání míče.

1:1 na dvě branky
Cíl herního cvičení je rozvíjet útočné herní činnost jednotlivce - zpracování míče, vedení míče, obcházení soupeře, střelba pod tlakem a herní činnosti jednotlivce obranné - obsazování hráče s míčem, odebírání míče.

Čelně proti sobě 1:1 s finální přihrávkou
Cílem dnešního jednoduchého průpravné cvičení je naučit se současně navést míč do do prostoru před pokutovým územím, dát finální přihrávku spoluhráči, současně finální přihrávku přijmout, připravit si výhodnou pozici pro zakončení akce a vystřelit (vstřelit branku).

Zakončení po slalomu a rychlostním souboji
Cílem herního cvičení je naučit hráče prosadit v rychlostním souboji jeden na jednoho (1:1) po předchozím proběhnutí slalomovou dráhou. Hráči se musí naučit zaregovat na přihrávku do volného prostoru a podle vzniklé situace převzít roli bráníccího nebo útočícího hráče. Od hráčů očekáváme maximální nasazení!

1:1 se sprintem od brankové čáry
Cílem tohoto herního cvičení je řešit situace jeden na jednoho před a v pokutovém území před brankou soupeře a po vyhraném souboji, kdy hráč míč přijímá zády k brance soupeře, zakončit akci úspěšnou střelbou. Od bránícího hráče, který nezíská míč jako první, vyžadujeme konstruktivní odebrání.

Odebrání míče z boku v souboji jeden na jednoho
Cílem herního cvičení je naučit hráče řešit soubojové situace jeden na jednoho (1:1) v prostoru těsně před a uvnitř pokutového území v situaci, kdy útočící hráč postupuje na branku s míčem po kontrolou a bránící hráč ho napadá z boku. Bránící hráč má tu výhodu, že si může vybrat odkud bude útočícího hráče napadat a využít tak například znalosti hráče soupeře (silnější noha, oblíbená klička, obvyklý způsob řešení, ...)

Souboj 1:1 s výběrem míče v rozích
Cílem herního cvičení je naučit hráče herní mikrosituace jeden na jednoho (1:1) v prostoru před a uvnitř pokutového území, to vše variabilním způsobem, kdy chování obránce a útočníka nejsou předem stanovené. Cvičení v sobě skrývá i velmi výraznou kondiční složku, kterou je třeba respektovat při stanovení intervalu zatížení a odpočinku.

cafc_468x60
Články obsahujicí tematické články:

Herní situace 5:5 (případně s nahrávači) Střelba ze střední vzdálenosti
Rychlý protiútok
Mikrosituace a herní situace 3:3
Průpravné hry 8:8
Herně-kondiční cvičení pro přípravné období

{comment}