Vytisknout
Trénink
Herní trénink
Zobrazení: 11212
Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

krc_sparta_zadek_150O výsledku utkání rozhodují především úspěšné akce na útočné polovině, často se týmu držícímu míč podaří vytvořit početně výhodnou situaci a je třeba hráče naučit, aby se podobné situace nezalekli a uměli je řešit. 

Čtvrtý článek tohoto roku na stránkách trenérského portálu www.trenink.com přináší výběr herních cvičení určených k nácviku řešení herních situací tři na dva na útočné polovině hrací plochy.

Herní situace 3:2 a jejich nácvik je možné zařadit do tréninkového procesu všech věkových kategorií, od přípravek až po dospělé. Cvičení zařazujeme jak do průpravné, tak do hlavní části tréninkové jednotky, především v závisloti na věkové kategorii.

Herní cvičení: Situace 2:3, dva obránci a tři útočníci

Cílem dnešního herního cvičení je naučit útočící hráče držící míč vyřešit situaci tři na dva (3:2), prosadit se na zahuštěném prostoru a využít své početní převahy. Bránící hráči se naopak snaží odebrat míč, vyžadováno je konstruktivní odebrání míče, a následný rychlý přechod do útočné fáze, zde reprezentovaný přihrávkou je jedné ze dvou branek.

Herní cvičení: Prosaď se proti trojici obránců

Cílem herního cvičení je naučit hráče řešit početně nevýhodné situace dva na tři (2:3), to vše v bezprostřední blízkosti branky soupeře. Útočící hráči májí možnost zvolit si řešení, které by mělo vést nejen ke střelbě, ale především ke vstřelení branky. Bránící hráči jsou motivování ke konstruktivnímu odebrání míče a následnému vlastnímu zakončení, respektive vyřešení situace tři na dva (3:2).

Herní cvičení: Mikrosituace před brankou - 3:2 (1.část)

Cílem herního cvičení je naučit útočící hráče reagovat na vzniklou početně výhodnou situaci tři na dva (3:2) v bezprostřední blízkosti branky soupeře, vyřešit úspěšně tuto situaci a připravit si pozici pro zakončení akce. Bránící hráči se snaží situaci odvrátit, případně konstruktivně míč odebrat a okamžitě se pokusit o protiútok.

Herní cvičení: Tři na dva (3:2) s překřížením

Cílem herního cvičení je naučit hráče řešit situace tři na dva (3:2) v situaci, kdy útočící tým získá míč ve středu pole, hráč který míč získal ho sám nebo po naražení o spoluhráče vede středem pole, dvojice útočníků obsazená obránci uvolňuje středový prostor vzájemným překřížením. Hráč míčem může zvolit individuální průnik nebo přihrávku na jednoho z útočníků.

Herní cvičení: Zakončení přečíslení 3:2 na 3 branky (1.část)

 Cílem herního cvičení je umožnit hráčům rozhodnutí koho si vybrat pro spolupráci v situaci tři na dva (3:2) ve středu hrací plochy na útočné polovině soupeře a naučit se tyto situace efektivně řešit. Důležitá je spolupráce s hráčem, který přijímá míč zády k brance. Hráči mají v řešení situací 3:2 volnost a je na nich zda se po naražení rozhodnou pro řešení soubojových situací nebo pro přihrávku na spoluhráče do volného prostoru. Bránící hráči reagují, stejně jako v utkání, na rozhodnutí trojice útočících hráčů. Ofenzivní hráči mají situaci usnadněnou možností zakončit do libovolné ze tří branek.

Herní cvičení: Vyřeš 3:2 po autovém vhazování v křídle

Cílem herního cvičení je nácvik často se opakující herní situace dva na jednoho (2:1) v křídelním prostoru u pokutového území, respektive celkové situace tři na dva (3:2) v útočné třetině hrací plochy. Trojice hráčů s míčem může tyto situaci řešit variabilně a podle toho jakým způsobem se při bránění zachovají obránci.

Herní cvičení: Připrav situaci jedním dotykem a vyřeš 3:2

Cílem herního cvičneí je pro útočící a bránící hráče rozdílná. Útočící hráči si přihrávkami na jeden dotek připravuji výhodnou pozici po úspěšné vyřešení a zakončení situace tři na dva (3:2). Bránící hráči reagují posuny a vykrýváním prostoru na jednodotykové přihrávky útočníků, ve chvíli kdy hráči zahrají na více jak jeden dotek, tak řeší normální situaci 3:2.

Herní cvičení: Ubraň tři útočníky (3:2) a zakonči

Cílem herního cvičení je naučit bránící hráče řešit situace 2:3 v pozici kdy jeden z obránců brání hrotového útočníka a druhý obránce se snaží dva útočící hráče vytlačit do nevýhodné pozice pro zakončení. Bránící hráči jsou motivováni také ke konstruktivnímu odebrání míče a k okamžitému zakončení na soupeřovu branku. Útočící hráči se snaží o rychlé zakončení a využití početní převahy.

Herní cvičení: Variabilní akce 3:2 (1.část)

Cílem dnešního cvičení je naučit hráče správné chování v řešení herních situací 3:2, jak z hlediska útočné fáze, tak obranné. Trojice útočníků využívá početní převahy k rychlým kombinacím a včasného zakončení. Na obránce je kladen požadavek kvalitního vzájemného zajištění.

Herní cvičení: Variabilní akce 3:2 s centrem (2.část)

Cílem tohoto herního cvičení je zrychlení finální části útočné fáze s přihrávkou do křídelního prostoru, náběh do pokutového území a tam prosazení se do vlastního zakončení v početní výhodě nad obránci. Obranní hráči zase zdokonalují odvrácení centrovaného míče do bezpečí do vlastní branky.

Herní cvičení: 3:2 s přenesením a brankou uprostřed

Cílem dnešního herního cvičení je zlepšit kombinaci hráčů na menším prostoru, řešením je rychle měnit těžiště hry, otevření prostoru pro finální přihrávku a následné zakončení. Při neúspěšném zakončení pak přesunu do jiného prostoru pro bránícíc i útočící hráče.

 

Články obsahujicí tematické články:

Herní situace 5:5 (případně s nahrávači)

Střelba ze střední vzdálenosti

Rychlý protiútok