Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 6226

V průběhu jarní části sezóny 2017/2018 jsme na stránkách www.trenink.com publikovali několik praktických ukázek tréninků a tréninkových cvičení, které byly inspirovány tréninkovým procesem profesionálních klubů z Premier League, Bundesligy nebo HET ligy, nejvyšší fotbalové soutěže v České republice.

Nemyslíme si, že by bylo dobré, aby trenéři slepě kopírovali tréninkový proces profesionálních klubů jako je FC Bayern Mnichov nebo Chelsea FC, ale rádi bychom však našim čtenářům nabídli inspiraci, kterou je možné upravit s ohledem na konkrétní podmínky u týmu, se kterým pracujete.

 
Současně je třeba si uvědomit, že tréninková cvičení používaná v zahraničí, ať už mládežnických týmů nebo "A" týmů, se nijak zásadně neliší od těch, která se běžně používají v České republice. Vždy je však třeba dbát na technickou stránku provedení, maximální možnou rychlost a účel za jakým jsou cvičení do tréninkového procesu zařazována.

 

FC Bayern Mnichov: Seběhnutí na přihrávku

Cvičení Seběhnutí na přihrávku, které je vhodné zařadit do rozcvičení, našlo svou inspiraci v tréninkovém procesu bavorského velkoklubu FC Bayern Mnichov, pod vedením trenéra Juppa Heynckese. 

Cílem cvičení, které je určeno pro úvodní část tréninku, je naučit hráče správně načasovat seběhnutí pro přihrávku do správného prostoru, kam je sražena prvním dotekem průniková přihrávka. Po hráčích požadujeme vedle dobrého načasování i schopnost přijmout a zpracovat míč a navázat na předchozí kombinaci. 

 


Chelsea FC: Připrav si zakončení středem

Cvičení s názvem Připrav si zakončení středem je inspirováno tréninkovým cvičením z mládežnické akademie FC Chelsea, zaměřeno je především na práci útočníků při kombinaci před zakončením, na přijmutí míče a efektivitu v zakončení.  

Cílem střeleckého cvičení je spolupráce dvojice útočníku v prostoru před pokutovým územím, jednoduchá přípravná kombinace před zakončením. Útočník, zakončující hráč,  je během každé akce dvakrát v kontaktu s míčem. Při prvním kontaktu s míčem útočník připravuje míč spoluhráči pro finální přihrávku, při druhém kontaktu s míčem útočník míč přijme a navádí ho individuálně do zakončení.

 


FK Teplice: Zakončení útočné akce křídelním hráčem

Cvičení pojmenované Zakončení útočné akce křídelním hráčem je inspirováno herní situací z prvoligového utkání FK Teplice - FC Fastav Zlín, které svou brankou rozhodl poprvé v základní sestavě hrající Žitný, který u autové čáry přijmul přihrávku, otočil se kolem obránce, aby si následně narazil míč s Vaněčkem a akci zakončil střelou na vzdálenější tyč.

Cílem cvičení je naučit křídelní hráče seběhnout si na útoční polovině do hloubky pole pro přízemní přihrávku od krajního obránce, míč přijmout, otočit se s ním a navést ho směrem k hrotovému útočníkovi. Křídelní hráč si v prostoru hrany pokutového území naráží míč s hrotovým útočníkem a individuální útočnou akci zakončuje střelbou, obvykle na zadní tyč.  

 


Chelsea FC: Vyveď míč, přihraj a vysprintuj

Článek je inspirován tréninkovým cvičením z mládežnické akademie FC Chlesea. V cvičení se vedle startovní rychlosti a rychlosti lokomoce věnujeme také přijmutí míče a jeho rychlému ovládání s častými změnami směru vedení.

Cílem rychlostně-koordinačního cvičení je rozvoj rychlosti reakce, rozvoj startovní a sprinterské rychlosti, rychlé práce s míčem a jeho ovládání. Cvičení kombinuje kondiční a herní složku, se zaměřením na schopnost přesně přihrát po intenzivním vedení míče. Hráči v cvičení musí přesně přihrát, přijmout míč a vyrazit po odehrání míče. Hráči s míčem i bez míče provádí změny směru na malém prostoru. 

 


Aston Villa: Centr po přihrávce proti noze

Cvičení je inspirováno tréninkovým procesem týmu, který je pravidelným účastníkem Premier League, má název Centr po přihrávce proti noze a při svém tréninku ho používají trenéři z Aston Villy. Cvičení rozvíjí dovednosti důležité jak pro útočníky a ofenzivní záložníky, tak pro krajní obránce nebo záložníky, kteří míč obvykle centrují na zakončující hráče.

Cílem průpravného cvičení je nácvik jednoduché přípravné kombinace dvojice útočníků, přenesení hry na křídelního hráče, náběh útočníků do pokutového území a správný výběr místa, naražení míče proti noze na centrujícího hráče a adresný, střílený centr na dvojici nabíhajících hráčů.

 

 


Joachim Löw: Rotační kombinace ve třech

Cvičení s názvem Rotační kombinace ve třech je inspirováno tréninkovým cvičením trenéra Joachima Löwa, trenéra německé fotbalové reprezentace. 

Cílem cvičení je nácvik kombinace trojice hráčů, ve které hráči mění své pozice a přesouvají těžiště kombinace po prostoru tréninkového cvičení. Během kombinace hráči používají jak naražení dvojice hráčů na malém prostoru, tak dlouhou přízemní přihrávkou, kterou přesouvají těžiště hry na třetího hráče.  

 


TIP REDAKCE