Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 6239

V České republice byl zmírněna epidemiologická opatření, v souvislosti se šířením koronaviru COVID-19, která stále neumožňují hrát amatérské a mládežnické soutěžní utkání a zákazují používání vnitřních prostor (posilovny, tělocvičny, haly), ale fotbalové tréninky ve venkovních prostorách je možné organizovat v počtu nejvýše 6 hráčů s tím, že je potřeba zamezit tomu, aby bylo zamezeno kontaktu mezi jednotlivými skupinami navzájem, a to nejen při sportování, ale i při příchodu a odchodu. 

Tréninky musí i nadále probíhat individuální nebo skupinovou formou s tím, že tréninková skupina může mít maximálně 6 hráčů. My jsme přinesli článek s názvem Tréninková cvičení pro 6 hráčů a v tomto článku se zaměříme na tréninková cvičení pro 5 hráčů. V první kategorii pouze pro hráče do pole, ve druhá pak s brankářem


Přinášíme výběr cvičení pro dvě kategorie organizace tréninkových cvičení. První kategorie cvičení je určena pro 5 hráčů do pole a druhá kategorie pro 4 hráče do pole a 1 brankáře

 

Chceš podpořit www.trenink.com? Odebírej kanál YouTube

 

 

► 5 hráčů do pole


Kombinace: Tiki-Taka ve čtverci (5 cvičení)

Cílem cvičení je naučit hráče kombinovat na malém prostoru pod tlakem soupeře, pomocí krátkých přihrávek a narážeček, za neustáleho pohybu všech hráčů, kteří jsou připraveni okamžitě se konstruktivně zapojit do kombinace. 

Po hráčích požadujeme, aby se během hry soustředili na hru na jeden dotek, předvídali vývoj herní situace, komunikovali a aktivním pohybem, výběrem místa a správným postavení těla plynule kombinovalil a znemožnili soupeři zisk míče presinkem.


Ovládání míče: Vedení míče při rozcvičení 

Cílem průpravného cvičení je připravit hráče na zatížení v průběhu tréninku opakováním základních herních činností jako je vedení míče a jeho přijmutí, přesné přihrávání a pohyb hráče za přihrávkou. Po hráčích požadujeme dynamické vedení míče s důrazem na maximální kontrolu hráče nad míčem.   


Kombinace: Rotace v trojúhelníku s narážečkami (5 cvičení)

Cílem kombinačního cvičení je hry prvním dotekem, kombinace na malém prostoru a pohybu po odehrání míče. Zaměřujeme se na  nácvik krátkých a středně dlouhých přízemních přihrávek a naražení. To vše za neustálé cirkulace trojice středových hráčů. 

Cvičení probíhá ve vysokém tempu, s maximálním důrazem na přesnost a správné technické provedení jednodotekové kombinace. Po hráčích vyžadujeme rychlý a správný výběr místa po odehrání míče, vyražení po odehrání míče a opakované zapojení do kombinace.   


Ovládání míče: Naražení a provedení míče v kruhu (6 cvičení)

Cílem cvičení rozvoj techniky práce s míčem, ve spolupráci s ostatními spoluhráči, kteří jsou rozestavení na obvodu kruhu. Po hráči s míčem požadujeme přesnost přihrávek, vedení míče, naražení míče na různou vzdálenost, přijmutí míče a jeho vedení, které je zakončeno přihrávkou na spoluhráče. 

Při vedení a ovládání míče po hráčích požadujeme krátké vedení, s neustálou kontrolou míče. Po hráčích, po přihrávce na spoluhráče, vyžadujeme vysprintování do volné pozice a následné zapojení do další kombinace.  


Kombinace čtyř hráčů v neustálém pohybu (6 cvičení)

Cílem cvičení je nácvik kombinace, spolupráce hráčů při hře první dotekem a okamžitým pohybem hráčů po odehrání míče, tak abych si vytvořili prostor pro přijmutí další přihrávky, včetně správného postavení těla. 

Po hráčích požadujeme správné technické provedení přihrávky prvním dotekem, vyražení po odehrání míče a zvládnutí naražení míče po předchozím delším běžeckém zatížení. 


Real Madrid CF: Herní rozcvičení pro úvod tréninku

Cílem cvičení je nácvik spolupráce při jednoduché kombinaci na malém prostoru, na jeden nebo dva doteky, která je zakončena přihrávkou nebo střelbou do malé přenosné branky. Během přízemní kombinace po hráčích požadujeme správné postavení těla při přijmutí míče, kvalitní první dotek, přesné naražení a uvolnění se do prostoru, aby se hráč mohl zapojit znovu do kombinace.

Před zakončením je důležité načasování náběhu, včetně výběru správného prostoru. Zakončení do přihrávky musí být přesné a razantní.

 

>>> Tipy na vánoční dárky pro fotbalisty! <<<

 

 

► 4 hráči do pole a 1 brankář 

 

Střelba: Zakončení od rohového praporku (5 cvičení)

Cílem střeleckého cvičení je nácvik jednoduché přípravné kombinace od rohového praporku směřující zpět od branky a zakončení útočícího hráče z prostoru pokutového území. Zakončující hráč navádí míč do pokutového území nikoliv čelně, ale z boku. 

Po hráčích požadujeme správné načasování přihrávek i náběhů, důraz na technické provedení a efektivitu v zakončení. 


Střelba: Zakončení z vápna jako Lionel Messi (7 cvičení)

Cílem střeleckého cvičení, které je inspirováno zakončením Lionela Messiho, je nácvik zakončení od útočícího hráče z prostoru hrany pokutového území, respektive uvnitř pokutového území. Tento prostor je statisticky nejvýhodnější pro efektivní zakončení. Zakončení předchází přijmutí dlouhé přízemní přihrávky, naražení míče se spoluhráčem a navedení míče do výhodné střelecké pozice. 


Střelba: Kombinace v trojúhelníku se zakončením

Cílem cvičení je postupným útokem středem hrací plochy, přízemní kombinací trojice hráčů, připravit střeleckou pozici pro zakončujícího hráče, který se do této pozice dostává náběhem z pozice podhrotového útočníka. Cílem kombinace je dostat podhrotového útočníka, maximálně na pět přihrávek, do střelecké pozice. Po útočníkovi požadujeme efektivitu v zakončení.  

 

TIP REDAKCE