Vytisknout
Trénink
Průpravné cvičení
Zobrazení: 8034
Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
prazak4_100SERIÁL Tréninkové jednotky, které jsme sledovali u trenérů různých věkových kategorií, nás utvrzují v tom, že trenéři připravují úvodní a průpravnou část tréninkové jednotky stereotypně. Obvykle skládá pouze z běhu s různou požadovanou intenzitou. Proto se autor portálu fotbalových trenérů www.trenink.com trenér Vladan Pražák rozhodl uveřejnit celou sérii jednoduchých cvičení, které by měly hráčům, ale i trenérům tuto část tréninku zpestřit.

Jubilejní dvacátý díl seriálu cvičení určených pro úvodní část tréninkové jednotky navazuje na předchozí části a my zde uvádíme odkaz na poslednídva díly seriálu: [18] [19]. Dnešní cvičení je pojmenované Rozběhání pomocí švihadla – jednotlivec, dvojice, trojice, skupina. Pro cvičení je potřeba malý herní prostor. V průběhu cvičení hráči rozvíjí svoji obratnost a koordinaci, cvičení však není koordinačně náročné.

Cvičení zvládnou všechny mládežnické věkové kategorie od starších přípravek až po dorostence. Cvičení zařazujeme do úvodní nebo průpravné části tréninkové jednotky.

 

Cíl průpravného cvičení: 

Cílem cvičení, které zařazuje vždy do úvodní nebo průpravné části tréninkové jednotky, je připravit organismus hráčů na následující zatížení v hlavní části tréninkové jednotky. Cvičení u hráčů budu i schopnost koordinace obratnosti a schopnosti reagovat na nestandardní podmínky cvičení.

prazak_uvodni_cast_tj_20

Popis cvičení:

- cvičení probíha na malém herním prostoru
- rozměry prostoru jsou 10x20 metrů
- cvičení je určeno pro celý tým (případně rozdělení na dvě skupiny)
- tým je rozdělený na dvě části
- dvě skupiny hráčů stojí proti sobě
- uprostřed prostoru mají trenéři rozkmitané velké švihadlo
- hráči provádí různé druhy přeskoků:
a) po jednom hráči
b) ve dvojici
c) ve trojici
d) skupinově
- jeden přeskok
- vběhnout pod švihadlo + dva přeskoky snožmo + odběhnout

Pomůcky:

- 1x velké švihadlo
- případně rozlišovací trika