Vytisknout
Trénink
Průpravné cvičení
Zobrazení: 9013

Hodnocení uživatelů: 3 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

2_gen_jazyk_na_veste_150Pondělním, předprázdninovým příspěvkem na stránkách trenérského portálu fotbalových trenérů www.trenink.com bychom rádi našim čtenářům připomněli třídílný seriál trenéra Jiří Formánka, který se zaměřil na řešení soubojové situace jeden na jednoho v prostoru před pokutovým územím a to jak z pozice útočícího, tak bránícícho hráče.

Cílem trojice cvičení s názvem Trojúhelníkový souboj 1:1 je hráče řešit soubojovou situaci v prostoru před pokutovým územím, kdy hráč který má míč pod svou kontrolou a chce akci zakončit je atakován a vytlačován do nevýhodné pozice bránícím hráčem.

Cvičení zařazujeme buď do hlavní nebo v případě starších věkových kategorií do průpravné části tréninkové jednotky. Cvičení zvládnou hráči od věkové kategorie mladších žáků.

 

 

Herní cvičení: Trojúhelníkový souboj 1:1 (1.část)

Jedná se o velmi jednoduché cvičení na nácvik řešení 1:1. Obránce nebrání svého protivníka čelně, ale dobíhá ho z boku. O směru vedení útoku rozhoduje hráč s míčem, který předtím než zakončí akci musí míč provést stranou trojúhelníku, která je nejblíže brance.

V případě varianty cvičení je pohráči požadováno při vedení míče i při běhu bez míče požadováno více obratnostních prvků. 


Herní cvičení: Trojúhelníkový souboj 1:1 (2.část) 

V druhé variantě cvičení je na bránícícm hráči, který z dvojice vrcholu trojúhelníku se rozhodne oběhnout. Je na útočícím i bránícím hráči, aby klamavými pohyby dostali druhého hráče do pozice, která je pro ně výhodná. 

Po hráčích požadujeme efektivitu v zakončení, není rozhodující odkud branku vstřelí. 

 

Herní cvičení: Trojúhelníkový souboj 1:1 (3.část)

Poslední dvě cvičení seriálu jsou variabilní a hráči před začátkem cvičení nevědí, který z hráčů bude v pozici útočníka a kdo bude bránit. Cvičení probíhá s jedním nebo dvěma míči. 

Během cvičení klademe důraz na schopnost se rychle rozhodovat, zvolit vhodné řešení, případně reagovat na pozici která není pro hráče komfortní.  Jak útočící, tak i bránící hráč jsou v pohybu, obránce není statický.

 

TIP REDAKCE