Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 7830

Protože si myslíme, že tréninkový proces u nejmenších věkových kategorií fotbalových školiček, přípravek a mladších žáků by měl být co nejpestřejší, tak aby hráči měli prostor osvojit si a rozvíjet všechny důležité individuální herní činnosti. V kategorie přípravek trenéři většinou musí vyrovnat s tím, že ne všichni hráči začínají na stejné startovní čáře a jejich fotbalový růst má různou dynamiku

V posledních letech se podařilo přesvědčit většinu trenérů nejmenších věkových kategorií, že trénink cílený na rozvoj kondice a týmové hry sice vede v kategorii přípravek ke krátkodobým úspěchům, ale hráči se pak dostatečně nerozvíjí v oblasti individuální techniky, tedy vedení a ovládání míče a schopnost řešit soubojové situace 1:1. Zapomínat by se také nemělo na dovednost míč přesně přihrát nebo si ho narazit a schopnost hráčů pohybovat se bez míče.


Nejoblíbenější cvičení pro věkovou kategorii přípravek:

 

Rychlostně-vytrvalostní žebřík s míčem

Cílem kondičního cvičení je rozvoj rychlostně-vytrvalostních schopností hráčů ve spojitostí s vedením a ovládáním míče. V průběhu běhu bez míče hráč absolvuje krátké intenzivní běžecké úseky, s častými změnami směru běhu, s důrazem na obratnost a koordinaci. Cvičení je zakončeno delším, rovným intenzivním běžeckým úsekem, který hráč běží na maximum. 

Cvičení je organizováno soutěživou formou štafety, kdy hráči s míčem pokročí vždy o jeden stupínek žebříku vytvořeného ze zapichovacích tyčí. Cvičení je určeno pro 4 hráče. Cvičení lze využit i jako stanoviště kruhového tréninku, který má nastaveny delší intervaly zatížení s poměrem zatížení a odpočinku 1:3.

 

 

Trojkombinace a vedení míče pro přípravky

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace ve trojici hráčů, ve které si hráči vyzkouší a nacvičí přesnou přízemní přihrávku, naražení na jeden dotek, pohyb a vyražení za míčem, výměnu místa, přijmutí míče a intenzivní vedení míče. Po hráčích požadujeme správné technické provedení, koncentraci na první kontakt s míčem a schopnost spolupracovat se spoluhráči.   

Cvičení je určeno jak pro hráče přípravek, pro které jde o cvičení jako hlavní náplň tréninku, tak pro mladší a starší žáky, kteří cvičení využijí jako rozcvičení před tréninkem.    

 


Čtvercový slalom pro přípravky

Cílem cvičení, které je určeno pro nejmladší věkové kategorie přípravek U6-U10, je naučit hráče vést a ovládat míč na malém prostoru při probíhání krátkého slalomu ve čtverci a následně přesně přihrát na spoluhráče. Po hráčích požadujeme, aby při všech změnách směru běhu měli míč pod kontrolou. Po odehrání míče míče hráč vyráží jiným směrem než přihrával.

Cvičení je určeno pro skupinu 8 hráčů, kteří se pravidelně střídají při vedení a ovládání míče, který vedou skrz slalom, který je postaven na obvodu středové čtverce. V cvičení dbáme i na vyražení po odehrání míče na spoluhráče.   

 

 

Kombinace se zakončením v kole

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace, výměny místa, náběhu do volného prostoru, přijmutí míče a jeho navedení do pozic, kde je možné přihrát nebo přesně zakončit do malé přenosné branky. Po hráčích požadujeme přesné, přízemní přihrávky, tak aby spoluhráči mohli pokračovat jednodotekovou kombinací a vyražení za přihraným míčem. Žádný z hráčů nesmí zůstat po přihrávce na místě.  

Výhodou cvičení je, že šest z osmi hráčů je zapojeno do cvičení a pouze dva čekají až se znovu zapojí do kombinace. Všichni hráči jsou v permanenci, v kontaktu s míčem nebo ve výběru místa při kombinaci, tak jak je to v kategorii přípravek ideální. 

 


Cvičení pro přípravky:


TIP REDAKCE