Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 5929

V průběhu jarní sezóny 2019 jsme, na stránkách trenérského portálu www.trenink.com, publikovali několik cvičení zaměřených na rozvoj kondice formou rychlostně-vytrvalostních schopností hráčů. Všechna kondiční cvičení probíhají s míčem, preferována je skupinová organizační forma
 
Kondiční cvičení jsou určena především pro dorostenecké týmy a dospělé, zvládnu ho i vyspělé týmy starších žáků. Cvičení je možné zařadit jako součást přípravného období, jak v létě, tak v zimě. 

 

 

Tipy na cvičení za jaro 2019:

 

 

► Čtyřramenný kondiční slalom

Cílem kondičního cvičení je rozvoj rychlostní vytrvalosti, obratnosti, koordinace pomocí běhu, sprintu, vedení a ovládání míče se změnami směru běhu, včetně naražení míče s hráčem nebo trenérem. Rozvoj kondice probíhá na hrací ploše, s využitím míče a během běžných herních činností, které hráč provádí v průběhu utkání. Cílem je rozvoj kondičních schopností hráčů co nejvíce přiblížit zápasovému rytmu.

Cvičení je možné organizovat skupinově, určeno je pro 3-10 hráčů. S ohledem na cíle pro které bylo zařazeno do tréninku je nutné upravit poměr intervalu zatížení a odpočinku. Cvičení je určeno pro dorostence a dospělé, zvládnou ho i starší žáci.  

 

 

► Skotské běhy s míčem (seriál)

Cvičení seriálu s názvem Skotské běhy s míčem jsou inspirovány tréninkem fotbalové reprezentace Skotska. Cílem těchto cvičení obnova herní týmové kondice specifickou formou, tedy s použitím míče a střídám okamžiků, kdy hráč pracuje s míčem a kdy naopak je v intenzivním běhu.

Cvičení je vhodné pro všechny věkové kategorie, především pak pro dorostence a dospělé, případně starší žáky. Cvičení má být součástí hlavní části tréninkové jednotky, která je primárně kondiční.

 


► Kondice na obvodu čtverce s naražením 

Cílem kondičního cvičení je rozvoj rychlostní vytrvalosti herní formou. Během cvičení je jeden hráč zatížen velmi intenzivně, který je neustále zapojen do hry, přijímá míč, přihrává nebo naráží a následně si hledá volný prostor pro přijmutí míče. Hráči na obvodu mají po intenzivním běžeckém úseku dostatek času k zotavení. Hráči na obvodu se s hráčem ve středu pravidelně střídají.   

Kondiční cvičení s názvem Kondice na obvodu čtverce s naražením je zajímavé tím, že u jednotlivých hráčů pracuje s rozdílným zatížením. Po delším intenzivním zatížení uprostřed herního prostoru hráči provádí neméně intenzivní činnost na obvodu herního prostoru, ale mají mnohem delší interval odpočinku.   

 

 

Tip na související cvičení:

 

TIP REDAKCE