Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 7458

Branky jsou a vždy budou kořením fotbalu, bezbrankové remízy jsou nudné jak pro fanoušky, tak pro hráče. Pokud po hráčích chcete, aby se do brankových příležitostí dostávali, dokázali si vybrat správný prostor pro zakončení a především byli efektivní při vlastním zakončení, tak je třeba se těmto situacím v tréninku věnovat.

V přehledu cvičení za jaro 2019 přinášíme přehled cvičení zaměřených na nácvik střelby a zakončení. Při výběru cvičení je třeba mít na paměti, odkud statisticky padá nejvíce branek a tomu přizpůsobit výběr.  

 

Tipy na cvičení za jaro 2019:

 


 

► Kombinace středem se zakončením

Cílem cvičení je nácvik jednoduché, postupné kombinace středem hrací plochy na útočné polovině soupeře. Kombinace probíhá pomocí krátkých přízemních přihrávek, případně středně dlouhých polovysokých přihrávek na hráče na pozici hrotového útočníka. V kombinaci hráči míč naráží, vymění si pozici a do zakončení nabíhají z hloubky pole. Zakončení znesnadňují  tréninkové figuríny postavené v pokutovém území.  

Zakončující útočník má střelbu stíženou přítomností pasivně bránících tréninkových figurín, které však může využit pro "schování" střely před brankářem.  

 


► Zakončení prvním dotekem v pokutovém území

Cílem cvičení je aby útočníci, kteří se dostanou k zakončení v prostoru pokutového území, odkud statisticky padá nejvíce branek, získali jistotu při pohotovém  zakončení prvním dotekem. Po zakončujících hráčích požadujeme zahájení jednouduché přípravné kombinace a náběh do prostoru odkud hráč může zakončit prvním dotekem. Od hráčů, kteří dávají finální přihrávku požadujeme, aby se naučili zahrát dobře načasovanou přihrávku.   

Po hráčích požadujeme kocentraci na jediný dotek s míče a správné načasování před finální přihrávku.

 

 

► Tandem z boku před zakončením

Cílem střeleckého cvičení je nácvik jednoduché, přípravné kombinace, která probíhá před zakončením z prostoru pokutového území, po tandemovém náběhu křídelního hráče do střelecké pozice z bohu hrací plochy do prostoru kruhové výseče před pokutovým územím. Cílem je nácvik správného načasování náběhu zakončujícího hráče a správné načasování přihrávky do tandemového náběhu od hráče, který míč vede směrem k pokutovému území. 

Cvičení probíhá v prostoru těsně před pokutovým územím. Zakončující hráč se pak dostává do prostoru, odkud statisticky padá nejvíce branek.

 

 

► Střelba z hranice pokutového území

Cílem cvičení je naučit hráče jednoduchou formou průpravného cvičení přijmout bokem nebo zády k brance soupeře finální přihrávku na hranic pokutového území a následně akci zakončit střelbou. Variabiltu provádění cvičení zaručují sami hráči, kteří si určují z jaké pozice mají zakončit.

Cvičení zařazuje buď na začátek hlavní části tréninkové jednotky nebo do skupinové tréninkové jednotky určené pro menší počet hráčů, kteří se zaměřují na nácvik specifické činnosti, v tomto případě střelby.

 


► Pohotová střelba prvním dotekem

Cílem střeleckého cvičení je nácvik zakončení útočné akce prvním dotekem po přihrávce proti noze zakončujícího útočníka. V průběhu cvičení se zaměřujeme jak na správný výběr místa a načasování náběhu od útočníka, ale také načasování finální přihrávky od nahrávajícího spoluhráče. Zakončení probíhá z prostoru odkud statisticky padá nejvíce branek, proto po hráčích požadujeme maximální efektivitu v zakončení.

V průběhu cvičení se zaměřujeme na zakončení prvním dotekem, jeho efektivitu a správný výběr místa před zakončenín.

 

 

► Liverpool FC: Střelba a zakončení před finále Ligy mistrů

Cílem cvičení, zařazeného do předzápasového tréninku finále Ligu mistrů mezi Liverpool FC - Tottenham Hotspur FC v sezóně 2018/2019, je nácvik opakované střelby a zakončení od trojice hráčů z několika různých pozic, od individuální střelby, před zakončení po přenesení hry, po centrů a po přihrávce pod sebe. Cílem je, aby útočící hráči získali jistotu a sebevědomí pro zakončení.  

Do předzápasového tréninku finále Ligy mistrů mezi Liverpool FC a Tottenham Hotspur FC, které proběhne na stadionu Estadio Wanda Metrpolitano, zařadil trenér Jürgen Klopp střelecké cvičení s názvem Střelba a zakončení před finále Ligy mistrů, které hráčům dává prostor opakovaně se dostat do zakončení v prostoru pokutového území.