Vytisknout
Tréninkové pomůcky
Tréninkové pomůcky
Zobrazení: 35683

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Image Dnešním dnem rozšiřujeme, na stránkách trenérského portálu trenink.com, nabídku recenzí, kterými Vás chceme upozornit na zajímavé publikace nebo pomůcky, která vám mohou usnadnit trenérskou práci. Až doposavad jste si mohli přečíst pouze recenze na knihy nebo programy určené pro fotbalové trenéry.

Recenze na tréninkovou pomůcku, v dnešním případě přenosnou branku IGOAL Junior určenou mládežnickým týmům, má dnes premiéru. A již v úvodu recenze musíme říci, že premiéru úspěšnou. Je však na tomto místě vhodné přiznat, že nafukovací branka u mě nebudila před prvním praktickým vyzkoušením důvěru. Realita mou neopodstatněnou nedůvěru brzo rozptýlila.

Branka, kterou výrobce prodává se sloganem: fotbalové branky, které nezraní... překvapila svou solidní stabilitou, dále pak především rychlostí montáže a demontáže a možností lehké manipulace a převozu.



Přenosná branka IGOAL Junior má rozměry 3,66 x 1,83 m, což je 12´ x 6´ ve stopách a je určena pro tréninky a zápasy hráčů do 11 let, respektive kategorie mladší a starší přípravky a mladších žáků. Při našich testech jsme se ale přesvědčili, že je možno ji využít i pro trénink starších žáků, tedy hráčů do cca 15 let u kterých však nedoporučujeme soutěžní (pohárové, turnajové) zápasy, ale pouze tréninkové, jako například hru Hra 5 na 5 - "Nabíječka".

Velikost branky, respektive její váha (14 kg) a rozměry při převozu umožňují převoz v zavazadlovém prostoru osobního auta, což je nejen výhodou, ale především jednou z největších předností této branky.

Obrovskou předností je snadná manipulace s brankou IGOAL. Jednu nebo dvě si přinesete ve speciální tašce na místo, kde chcete hrát. Vybalíte ji,nafouknete několika pohyby dvoucestnou pumpou a snadno kdekoliv postavíte. Branku poté pečlivě zajistíte kotvícími prvky a můžete začít hrát! Příprava branky ke hře vám nezabere déle než 5 minut, nám se to při několikátém opakování podařilo rychleji. Tohoto času je možno dosáhnout také z toho důvodu, že síť se z branky nesundavá a zůstává stále její součástí. Nemusíte se tak zdržovat nasazováním a sundaváním sítě a zbude vám více času na hru.
 

 


Výrobce a distributor firma REDYSET na svých webových stránkách uvádí několik důvodů v čem branky iGoal vynikají, my jsme se přesvědčili o tom zda tomu tak opravdu je či nikoliv.

Nulové riziko zranění brankou

O tom jsme přesvědčeni, nehrozí například žádné převržení branky, což má za následek mnohdy vážná zranění a leckterý trenér se s nimi již setkal. I kdyby se tomu tak stalo a zapomněli jste branku ukotvit, tak branka je tak lehká, že zranění způsobit nemůže. Jedinou možností jak se zranit vidíme v neodborné manipulaci s ukotvovacími prvky ve tvaru protaženého velkého písmene U, ale tuto činnost hráči obvykle přenechávají trenérů nebo členům realizačního týmu.

Bezpečnost branky je dána především její nízkou váhou, ale i tím jaké jsou použité materiály a důkladný kotvící systém. Není tedy ohroženo zdraví trénujících hráčů a i pravděpodobnost poškození branky při srážce s hráčem je malá, protože se branka pod váhou hráčova těla podlomí, ale poté se narovná do původního nafouknutého tvaru.

Přenosné kdykoliv a kamkoliv

Možnost využití branek v menších klubech, kde je obvykle je současně jsou na jedné hrací ploše dva až tři týmy, jsou nasnadě. Branka nebo branky je také velmi dobře využitelné při různých soustředěních, kdy tréninkovou hrací plochu máte buď daleko, nekvalitní nebo bez pevných branek a k tréninku vám tak postačí pouze rovná zahrada nebo louka.

Pokud stranou necháme fotbalové kluby, tak si je mohou na zahradu pořídit rodiče začínajících fotbalistů. Mladí adepti fotbalového umění jen málo co nahradí pocit rozvlněné sítě při vstřelené brance a je jedno jestli v brance stojí tatínek, maminka nebo koš na prádlo. Další možností využití jsou například dětské dny, různá letní rekreační zařízení nebo dětské tábory.

V případě, že jste soukromý trenér, který se některým svým svěřencům věnujete individuálně, pak máte možnost si branku převést na libovolné místo a absolvovat jednotku kdekoliv.

Šetří travnaté povrchy

Branku můžete v průběhu tréninkové jednotky nebo jednotku od jednotky velmi snadno přenášet a tím šetřit trávník hřiště, především pak kritická místa na hrací ploše - pokutová území a prostor okolo středového kruhu. Pro svou lehkost mohou nafouknutou branku přenést i hráči z přípravek nebo mladších žáků.

Výhodou také je, že branku můžete nechat venku na hřišti přes noc, přes víkend a nemusíte se bát poškození. Problémem pak není poškození branky jako spíš její zcizení. Branka není určena a ani přizpůsobena k trvalému působení slunečního záření a jiných povětrnostních okolností. V průběhu recenze jsme se ale přesvědčili, že i poměrně silný déšť brance nevadí. Problémem pak snad může být pouze demontáž mokré branky a manipulace s mokrou brankou v tašce.

Závěr

Námi testovanou branku IGOAL Junior, mající rozměry 3,66 x 1,83 m a je určena pro věkovou kategorii přípravek a mladších žáků, nám k recenzi poskytla firma REDYSET, která nabízí sedm branek různých velikostí - od mini branky až po branku pro dospělé.

Přes počáteční nedůvěru jsme si při testech ověřili, že branka je při řádném ukotvení stabilní a bezpečná. Mile nás překvapila rychlost s jakou lze branku vyndat z tašky, nafouknout a ukotvit. Ještě rychlejší je pak demontáž branky po skončeném utkání nebo tréninkové jednotce. Výhodou je stále připevněná síť, která nebrání snadné manipulaci.

Při zásahu míče do sítě je chování branky prakticky stejné jako v případně standardní přenosné branky. Při silném zásahu míče (nebo hráče) do tyče nebo břevna se branka prohne a hned vzápětí se vrací do původního tvaru.

Branku hodnotíme jako velmi povedený krok do budoucnosti při využívání přenosných branek, především pak v klubech kde není dostatek hracích ploch a kde je třeba trávník chránit a kde přetěžování travnaté plochy vede k její devastaci. Pokud uvažujete o koupi přenosných branek je IGOAL minimálně rovnocenou alternativou, která přináší navíc bezpečnost pro hráče a možnost být mobilnější.

Dvě drobné nevýhody spatřujeme v relativně vyšší ceně, která se však v kontrastu s bezpečností především mládežnických hráčů určitě vyplatí a v již zmiňované možnosti branku rychle složit, protože pro některé nenechavce bude jistě žádaným zbožím.