Vytisknout
Tréninkové pomůcky
Tréninkové pomůcky
Zobrazení: 22803

Hodnocení uživatelů: 4 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

trenink_com_team_mate_150EXKLUZIVNĚ Nebývá to tak často, aby se na trhu s fotbalovými tréninkovými pomůckami objevilo něco, co vás zaujme na první pohled. Něco nového, neokoukaného, prostě pomůcka s nápadem o kterém jste přesvědčení, že bude bavit vás i hráče.

O Team-Mate jsem se dozvěděl zcela náhodou. Narazil jsem na něj na internetu, kde jsem měl možnost prohlédnout si několik video ukázek, které obsahovaly několik průpravných cvičení. Cvičení byly určené jak pro mládežnické týmy, tak pro dospělé. V tu chvíli mi bylo jasné, že si ho musím vyzkoušet. Nevím, co bych psal v recenzi o metách, rozlišovácích nebo zapichovacích tyčích, ale Team-Mate jsem čtenářům portálu www.trenink.com představit prostě musel.

Dnes přinášíme recenzi, který našim čtenářům Team-Mate představí, v následujících měsících přineseme několik cvičení, které se dají s touto pomůckou provádět.

První dojem

Poprvé když jsem Team-Mate uviděl zabalený v plastové fólii na vlastní oči, tak mě překvapila jeho velikost, jeho robustnost. Byl to však první dojem, který jsem si poupravil při první přihrávce, která minula nájezdovou rampu. Při opakovaném pokus před nastoupenou jedenáctkou žáčků jsem si přál, aby byl na každé straně ještě o deset centimetrů širší. Přestože se druhý pokus povedl, tak každý další pokud o přihrávku poopravoval můj první dojem.

Když jsem si Team-Mate poprvé pozorně prohlédl, tak vedle tmavého tvrdého plastu ze kterého je pomůcka vyrobena mě zaujal tvar v podobě nájezdové rampy. Až při praktickém vyzkoušení pomůcky se ukázalo, že zakřivení nájezdu je rozdílné na levé a pravé straně. Pro usnadnění orientace při přihrávce jsou na Team-Mate na výrazné žluté pruhy, v levé a pravé části rampy.

Přední část nájezdové rampy je zpevněna kovovou násadou, která zaručuje, že při manipulaci s pomůckou nedojde k poškození přední části nájezdové rampy. Přestože se nám v průběhu měsíčního užívání podařilo Team-Mate i několikrát upustit, tak na nájezdu nebyly žádné větší újmy patrné.

I zadní strana pomůcky plní dvě důležité úlohy. První možností je využít ji jako jednoduchou, rovnou odraznou stěnu, která může simulovat například naražení prvním dotykem. Druhou a asi důležitější úlohu pak plní tři napouštěcí a napouštěcí uzávěry. Horním se do pomůcky naplní 5 až 20 litrů vody, které učiní pomůcku stabilnější. Dva dolní uzávěry slouží k vypuštění vody, tak aby pomůcka byla lehká.

trenink_com_team_mate_470_1

Manipulace s Team-Mate

Tak jako se Team-Mate zdá malý při přihrávce z deseti metrů, tak při přenášení se je velikost subjektivně zvětšuje. Dle mých zkušeností ho lze přenášet i v jednom dospělém. Při manipulaci ve dvou dospělých je přenášení hračkou. Prakticky jsem si ověřil, že ani pro dva mladší žáky nebyl problém Team-Mate donést zcela bez problémů donést pomůcku do vzdálenosti cca 70 metrů od místa, kde má pomůcka své místo.

Manipulaci s pomůckou jsme si vyzkoušeli jak naplněnou, tak prázdnou. S naplněnou doporučuji manipulovat pouze dospělým. U mládežnických týmů vodu vždy vypouštějte. Přestože výrobci doporučují až dvacet litrů, my jsme pracovali jak s nenaplněnou pomůckou, tak s různým objemem vody. Deset litrů náplně nám pro stabilitu přišlo dostačující.

Protože jsme Team-Mate testovali jak na přírodním trávníku, tak na umělé trávě, museli jsme ho převážet. K dispozici jsme měli pouze osobní auto a po úpravě zadních sedadel se nám to podařilo s tím, že se do auta vešli už pouze dva dospělí. Naopak převážení v autobuse na soustředění není nejmenším problémem.

První přihrávka

O své první přihrávce, která směřovala na Team-Mate, jsem se v této recenzi již zmínil. Pak následovala druhá, třetí, pátá a desátá. A pořád dál. Něco vás pořád žene dál, dát lepší a lepší přihrávku. Tvrdou, utaženou, tak abyste uslyšely typický zvuk, který vám řekne - to se ti povedla, ta byla dobrá.

Pokud trefíte přihrávkou vymezený prostor, Team-Mate vám ji jako ideální spoluhráč vždy vrátí, je pak na hráči aby míč zpracoval a dostal pod kontrolu. Kromě toho, že Team-Mate je dobrý spoluhráč, tak je i velmi přísným učitelem, který každou přihrávku zkontroluje a buď dostanete jedničku nebo úkol budete muset zopakovat.

Hráči nemají prostor vymlouvat se na to či ono. Nebo i klidně mohou, ale Team-Mate je přísný a důsledný učitel, který chyby neodpouští. A to je dobře. Hráči se časem přestanou vymlouvat a chybu začnou hledat v sobě, přihrávky pak zlepšují i v jiných cvičeních a při vlastní hře.

Když se dostanete do fáze, že budete neomylně sázet do vymezeného prostoru jednu přihrávku za druhou, pak se zaměříte na trefování levé a pravé části. Levá část vrací vysoký oblouk, pravá část vrací nižší uzavřený oblouk.

Naše praktické zkušenosti ukázaly, jak velké byly rozdíly mezi hráči, kteří s pomůckou pracovali prvně nebo už měli za sebou několik tréninků. Hráči se pokus od pokusu zlepšovali, postupně se přestávali soustředit na přihrávky, ale svoji pozornost přesouvali na následné zpracování.

trenink_com_team_mate_470_2

Kde využijete Team-Mate? Skoro všude.

Trénovali jsme na přírodním trávníků, který byl mokrý i suchý. To samé jsme zkoušeli na umělé trávě. Vyzkoušeli jsme to i na zahradě. Źádné zásadní rozdíly jsme nepozorovali, hráči dle svého subjektivního pocitů také ne. Samozřejmě v případě mokrého trávníků byly přihrávky snažší, na druhou stranu při mokrém trávníku je třeba mít Team-Mate naplněný vždy vodou, protože jinak dochází k jeho posouvání, případně by vedle něho musel vždy stát trenér nebo asistent, aby upravoval jeho polohu a pozici vůči přihrávajícím hráčům.

Pokud máte k dispozici alespoň trošku slušný a rovný trávník, pak je Team-Mate dobrým kamarádem pro chvíle, kdy ostatní kamarádi nebo spoluhráči odjeli k moři, na tábor nebo babičce. Doma na zahradě, na chatě nebo na plácku mohou hráči pilovat to nejdůležitější co potřebují trénovat, přihrávku a práci s míčem.

Závěr

Po zkušenostech, které jsem během měsíce práce a testování s Team-Mate ziskal, bych ho určitě doporučil. Důvodů je hned několik, je na vás abyste posoudili co všechno nabízí.

Ideálně pak trenérům mládeže, kterým Team-Mate bude dobrým pomocníkem při nácviku zpracování míče, ale především pak přesného, důrazného a adresného přihrávání. Druhou skupinou, kterou by neměl Team-Mate nechat chladnou jsou rodiče dětí, malých fotbalistů, kteří chtějí vidět své děti zlepšovat se ve fotbalových dovednostech a to nejen na dvou, třech trénincích s týmem. Mohou tak dělat prakticky kdekoliv, kde je trošku rovný trávník. O zábavu budou mít postaráno ne na několik hodin nebo dnů, ale týdnů a měsíců.

Zbystřit pozornost by měli jak trenéři, kteří se věnují individuálnímu tréninku, tak organizátoři různých fotbalových kempů, školiček. Team-Mate je ideální pro menší skupiny hráčů, prakticky a smysluplně jde trénovat i v jednom hráči.

Najdou se i nějaké nedostatky? Snad dva. Tím prvním je cena výrobku. Platí se však nápad, který oceníte po prvních několika přihrávkách, následném zpracování a střelbě. Velice rychle na ni zapomenete. Druhý nedostek se bude týkat asi pouze trenérů, kteří budou Team-Mate častěji převážet. Pokud budete cestovat standardním osobním automobilem, tak to bez sklopených zadních sedaček nepůjde.

Je to jen na Vás. Vyzkoušejte Team-Mate a uvidíte. Tešíme se na vaše reakce a komentáře.

 

Team-Mate k recenzi pro portál www.trenink.com poskytl bývalý fotbalový reprezentant Pavel Mareš.