Hodnocení uživatelů: 1 / 5

Aktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
nove_logo_cmfs_anketa"V rámci snahy o zkvalitnění práce s malými fotbalisty je třeba opět o trochu lépe nastavit strukturu vzdělávání trenérů," říká Antonín Plachý, vedoucí trenérsko metodického úseku FAČR.

V rámci tohoto plánu, který bude zahrnovat více kroků, připomínáme to, jak má fungovat vzdělávání na okresní a krajské úrovni. Vše je i obsaženo ve směrnicích o udělování trenérských licencí a v řádech studia jednotlivých licencí.

V dnešním článku přinášíme kompletní Metodický list pro rozvoj vzdělávání trenérů na úrovni okresních a krajských fotbalových svazů.

1. Školení C licence

Rozvrhy školení C licence schvaluje Profesionální trenér mládeže (PTM) při Krajském fotbalovém svazu, spolu s trenérsko-metodickým úsekem FAČR. Náplň kursu je zaměřena ke kategoriím přípravek a mladších žáků a mottem kursu je:  Radost ze hry

Řád licenčního studia, který obsahuje, i rozvrh školení naleznete zde

Jde o 23 hodin výuky, z nichž je 10h praktických.

Závěrečnou zkouškou studia C licence má být konspekt tréninkové jednotky, ve které zkoušený vysvětlí principy tréninku ve zmíněných kategoriích. Vše se řídí Řádem studia C licence.

Počet účastníku je omezen do 30, aktivně zapojených, ale doporučení je provádět školení s menším počtem cca 20 a raději uspořádat dva kursy.

Každý plánovaný kurs má být nejméně 30 dnů před pořádáním oznámen 10 dnů předem má být zaslán rozvrh školení na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a na adresu příslušného PTM (tabulka kontaktů je přiložena níže) Pokud rozvrh nebude splňovat parametry předepsané řádem studia C licence, bude poslán zpět k přepracování. Dokud nebude rozvrh schválen příslušným PTM, není možné kurs otevřít. Stejný postup je u UEFA Grassroots C licencí a UEFA B licencí, směrem k Trenérsko-metodickému úseku.

PTM jsou zodpovědní za vyškolení lektorů pro uvedené licence a schvalují i personální-lektorské obsazení. V druhé řadě doporučují vhodné lektory, zejména z řad absolventů licence Trenér mládeže UEFA A, jejichž jména jsou k dohledání na webu Trenérsko-metodického úseku adresář trenérů/ kolonka TM.

2. Semináře pro trenéry přípravek.

V rámci servisu pro Kraje a okresy je povinností PTM  uspořádat každý rok nejméně dvakrát v každém kraji seminář pro trenéry v kategoriích přípravek, tedy tam kde je největší procento trenérů bez licencí, či s nejnižšími licencemi. Tento seminář není pro trenéry povinný, ale vzhledem k obrovskému významu práce trenérů v těchto kategoriích doporučujeme udělat seminářům co nejlepší propagaci.

V rámci rozvoje těchto kategorií prosíme KFS (OFS) o finanční zajištění těchto seminářů. Což znamená: pronájem hřiště s tribunou, seminární místnosti, platbu lektorům.

K těmto seminářům jsou vyrobena DVD, jejichž obsah je na webu FAČR, v sekci TV fotbal – metodika, nebo v sekci Trenérsko-metodický úsek – Metodický a studijní materiál.

Další výukové filmy budou připraveny v tomto roce.

V sekci : Nové směry rozvoje českého fotbalu  (Trenérsko metodický úsek) jsou také pravidla pro Fotbal malých forem, jehož pravidla byla jako závazná schválena výkonným výborem FAČR 24.5. 2011. Najdete zde i další písemné materiály či videa, vztahující se k tématu.

3. Další projekty pro trenéry dětí

V souvislostech seminářů pro trenéry nejmenších dětí je připravován projekt „létajících trenérských týmů“, které budou pro každý kraj proškoleni a po té povedou praktické tréninkové ukázky v oddílech a ukázky vedení hodin tělesné výchovy na základních školách.

Dále doporučujeme obrátit se na nejbližší oddíly SpSM a SCM, které mají v licenčním manuálu   SpSM a SCM podmínku, nabízet spolupráci malým klubům, právě ve stylu ukázkových tréninků a diskuzí.

4. Pravidla fotbalu malých forem

V souvislosti fotbalu malých forem je další akcí, která by měla pomoci rozkvětu fotbalu na okresních a krajských úrovních, seminář pro rozhodčí. Zde budou Profesionálními trenéry mládeže vysvětlena rozhodčím Pravidla fotbalu malých forem z pedagogického pohledu.

Pravidla mají dvě složky: pravidlovou a pedagogickou. Pedagogická složka je coby výklad připsána u každého pravidla ve formě doporučení pro trenéry a rozhodčí. Tato pravidla budou v roce 2012 opět dopracována dle připomínek a znovu vydána knižně.

Pokud tedy bude pořádán seminář ze strany komise rozhodčích, nebo pokud jej bude iniciovat PTM, buďte prosím nápomocni tomu, že jedním z důležitých témat bude právě toto. Pokud je seminář vypsán a neohlásil se příslušný PTM, neprodleně jej kontaktujte! S vystoupením na semináři rozhodčích může vystoupit i PTM proškolený pracovník, který zdůrazní právě tu pedagogickou stránku pravidel.

Tento postup byl projednán s předsedkyní Komise rozhodčích Dagmar Damkovou a předsedou Pravidlové komise Jiřím Kurešem.

Některé kraje a okresy mají tendenci si pravidla upravovat, popřípadě bývá žádána kratší verze. Za prvé je třeba mít na paměti, že pravidla byla schválena VV FAČR jako norma, která prošla diskusí a zkoušením v praxi. Za druhé není možné podcenit pedagogický (výchovný i učební)  význam pravidel, který je možná ještě důležitější než pravidla sama. Pokud bude vydána zkrácená verze, zbavujeme se tím možnosti dostat alespoň základy pedagogiky k nelicencovaným trenérům, ale i pro ty, kteří již licenci mají, by mělo být poučné to jak k dětem přistupovat, aby se fotbal učily co nejintenzivněji. Tedy aby u fotbalu přemýšlely. Chceme přeci vychovávat tvořivé hráče!

Apelujeme na vedení KFS a OFS, aby ve spolupráci s PTM posilovala význam a spolupráci krajských a okresních trenérsko-metodických komisí a komisí mládeže, jako nositelů dobrých myšlenek na základní úrovni. Dobrá spolupráce komisí s PTM má zajišťovat propojení velkých a malých klubů a držet vytýčený směr rozvoje celého fotbalového hnutí. Pokud bychom tuto osvětovou práci nechali jen na PTM, velmi pravděpodobně by neměla potřebný dopad. Dbejte prosím na to, aby v komisích byli aktivní lidé obeznámení s trendy rozvoje.

Tyto uvedené kroky nejsou jedinými, které by měli zkvalitnit a opět trochu posunout vzdělávání trenérů a posouvat tak k lepšímu celý fotbal.

Děkujeme Vám za spolupráci na rozvoji fotbalu v ČR a doufáme, že budete dále nápomocni zejména tam, kde je fotbal pro dospělé odměněn většinou „jenom“ radostí dětí ze hry.