Image TIPY REDAKCE"Před napsáním tohoto seriálu článku jsem se zamýšlel, jakým způsobem podat čtenářům základní principy zónového způsobu bránění. Jedna z variant byla zaměřit se pouze na různé cvičení, jak v tréninkových jednotkách nacvičovat (zdokonalovat) prostorovou obranu," říká v prvním článku roku 2010 trenér Jakub Havránek, který je autorem nejúspěšnějšího článku roku 2009.

"Pokud jsem se podíval do těchto materiálů nenašel jsem mnoho o nácviku právě zdvojování soupeře v zónové obraně. A proto jsem se na toto téma zaměřil. Zároveň jsem ale přesvědčen o nutnosti chápat tento druh obranné činnosti především jako celek. Jedna činnost plynule navazuje na druhou!" Zdůraznil autor článku Jakub Havránek.

Dnešní první část třídílného seriálu navazuje na článek trenéra Jakuba Havránka s názvem Teorie zónové obrany, který již podle svého názvu přináší teoretické základy pro tyto nácviky.

Cíl průpravného cvičení:

Cílem tohoto seriálu několika cvičení je nácvik a následně zdokonalování jedné z obranných herních kombinací – kombinace založená na zesíleném obsazení soupeře (konkrétně zdvojení). S tímto nácvikem je dobré začít již v mladších žácích, protože si myslím, že už v této věkové kategorii lze pěstovat základní principy prostorové obrany.

Zdvojování v zónové obraně (1.část)


Popis průpravného cvičení:

 herním prostorem je 1/2 normální hrací plochy
 cvičení je určeno pro:
(a) 4 obránce
(b) 2 středové záložníky
(c) 1 brankáře
(d) 4 útočící hráče
 červení hráči se rozmístí v rozestavění 4:2
 útočící hráči (modří) zaujmou pozici 4 hráčů soupeře
 v integraci do utkání se může jednat např. o středovou řadu soupeře
 cvičení zahajuje hráč A
 přihrává na hráče B
 kterého zdvojuje hráč PSZ (pravý střední záložník) v kooperaci s PO (pravým obráncem)
 ostatní bránicí hráči se posouvají směrem k těžišti hry
 pozor!!!
 to samé platí pro brankář
 hráč B zašlápne míč, aby trenér mohl zkontrolovat postavení bránicích hráčů
 poté modří hráči obehrávají akci na druhou stranu
 kde hráče D zdvojuje LSZ společně s LO
 takovýmto způsobem se cvičení neustále opakuje

Varianty:

 B a D již míč nezašlapávají, ale snaží se o:
(a) individuální akcí projít obranným blokem 6 hráčů
(b) obehrát souvisle akci na druhou stranu
 toto klade na bránicí tým vyšší nároky na rychlost posunů
 praktikujeme u vyspělejších týmů
 kteří mají tyto základy již zažité

Pomůcky:

 5x míč
 rozlišovací trika (2 barvy)

Nová kolekce podzim-zima 2009
Tipy redakce:

Herní cvičení: Posuny a výstupy obranné formace
Cílem dnešního cvičení je nácvik organizace obranné řady s principy zónového systému bránění. Jedná se kombinace založené na vzájemném zajištění, přebírání hráčů a prvky jako jsou posuny obránců do těžiště hry a výstupy obránců na hráče s míčem. Nesmíme zapomenout ani na útočící hráče, protože při tomto cvičení zdokonalují udržení míče pomocí kombinačního řešení a hlavně rychlé otočení těžiště hry ze silné na slabou stranu, které je velice důležité při správném a rychlém posunování soupeře.

Herní trénink: Nácvik zónové obrany
Cílem dnešního cvičení je nácvik (učení) a zdokonalení obranného herního systému – zónová obrana. Důraz je kladen na posuny obranného bloku a presink v útočné (varianta číslo 1) a střední zóně (varianta číslo 2).

Průpravná hra: Kombinuj a prosaď se proti obrannému bloku
Cílem této průpravné hry je zlepšit týmovou spolupráci a kombinaci u hráčů, kteří útočí na velkou branku, zlepšovat se ve střelbě ze střední vzdálenosti a prosazovat se proti zformované a kompaktní obraně soupeře. Mužstvo bránící velkou branku s brankářem naopak zlepšuje obranné chování celého bloku hráčů, vzájemné zajišťování a především rychlý a konstruktivní přechod do rychlého protiútoku.

{comment}