Image V prvním díle seriálu bylo řečeno, že cvičení tři na tři jsou považována za podstatná pro natrénování držení miče a pohybu bez míče (týmová hra). Z tohoto důvodu považují za velmi důležité věnovat určitou část tréninkového času činnostem, diky kterým si hráči navyknou utočit a vybíhat do prostoru a pohybovat se bez míče podle momentální situace situace na hřiští. "Během tréninků je tudíž velmi potřebné klást dostatečný důraz na tento aktivní přístup a vštěpovat hráčům příslušné technické a taktické znalosti," říká trenér Alessandro Moreni.

Druhý díl hovoří o tom, že držení míče je koordinovaná akce do které je zapojeno více hráčů, kteří díky přesnému rozestavení na hřišti, správné pohyblivosti a neustálému uvolnování dokáží udržet a přihrávat si vzájemně míč. Takže je nutné zajistit stálý pohyb uvnitř prázdných prostor, aby bylo co nejlépe využito herní plochy a poskytnuta správná podpora spoluhráči, který drží míč, aby měl k dispozici co největší počet možných voleb přihrávky.

Na stránkách trenérského portálu www.trenink.com již dřive byl také publikován souhrnný článek, který popisoval Mikrosituace a herní situace 3:3. Seriál článků je určen především pro mládežnické trenéry přípravek a žáků a dnešní část je věnována praktickým ukázkám cvičení 3:3.

Cvičení


Cvičení mohou být prováděna na více hřištích v prostoru poloviny nebo celého hřiště. Nebo na jediném čtverci/obdélníku se střídáním jednotlivých hráčů či družstev.

Rozměry herních polí (obvykle 40x30 metrů), doba trvání herních bloků, počet doteků, které mají hráč a družstvo k dispozici, se mohou měnit podle technicko-taktických a kondičních potřeb, kterých chce trenér při daném tréninku dosáhnout.

Cvičení tři na tři

Cvičení tři na tři

Hlavní cíl: kolektivní a individuální taktika/technika při držení míče a v situaci kdy tým nemá míč v držení
Cíl fáze, kdy tým má míč v držení míče: držení míče, pohyb bez míče.
Cíle fáze, kdy tým není v držení míče: znovu získání míče

Cvičení tři na tři plus jeden hráč v postavení jolly
(zjednodušené cvičení pro vytvoření hry)

Cvičení tři na tři plus jeden hráč v postavení jolly

Při tomto cvičení se hráč v postavení jolly (bílý) účastní neustále na budování hry spolu s družstvem, které vlastní míč.

Hlavní cíl: kolektivní taktika a individuální taktika/technika při držení míče a při nedržení míče
Cíl fáze, kdy je hráč v držení míče: snazší držení míče, pohyb bez míče, hra v početní převaze
Cíle fáze, kdy není hráč v držení míče: znovuzískání míče, hra v početní menšině

Cvičení tři na tři plus čtyři hráči tvořící mantinel
(zjednodušené cvičení pro vytvoření hry)

Cvičení tři na tři plus čtyři hráči tvořící mantinel

Při tomto cvičení jsou na okrajích herního pole rozestavěni čtyři hráči, kteří hrají na jeden dotyk a mohou se přemíst´ovat jen po příslušných stranách hřiště a účastnit se tak vytváření hry za podpory družstva, které vlastní míč.

Hlavní cíl: kolektivní a individuální taktika/technika při držení míče a při nedržení miče.
Cíl fáze, kdy je hráč v držení míče: snazší držení míče, pohyb bez míče, hra v početní převaze.
Cíle fáze, kdy není hráč v držení míče: znovuzískání míče, hra v početní menšině.



{comment}