Hodnocení uživatelů: 3 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
formanek7_100V průběhu předchozího měsíce vyšel na stránkách www.trenink.com rozhovor s trenérem Jiřím Formánkem, který byl věnován problematice plánování a obsahu týdenního tréninkového mikrocyklu. Dnes přinášíme praktické příklady týdenních mikrocyklů pro dvě, tři a čtyři jednotky pro krátký, dlouhý a anglický týden.

"Trenér by ale vždy měl konfrontovat svoje představy o tréninkovém procesu s realitou v klubu, ve kterém pracuje. Při malém počtu tréninkových jednotek nemá moc velký vliv na kondiční připravenost týmu a jeho herní projev a musí spoléhat na individuality ve svém týmu," říká autor dnešního příspěvku Jiří Formánek.

Poté okamžitě dodává: "Při velkém počtu tréninkových jednotek je třeba udržet motivaci hráčů a obsahovou pestrost tréninků."

Kolik by měl mít týdenní tréninkový mikrocyklus v soutěžním období tréninkových jednotek?

Pokud má mít tréninkový proces nějaký smysl, tak jako minimum vidím dvě tréninkové jednotky na úrovni I. B třídy. V případě lepší I. A třídy a krajského přeboru bych za standard považoval tři tréninkové jednotky. U divize jsou tři tréninkové jednotky nezbytností, já osobně jsem zastáncem čtyř tréninkových jednotek.

Čím by se mělo začít a čím skončit?

Po mistrovském zápase by měl jako první na řadu přijít regenerační trénink, který by vedle kondiční stránky měl působit i na psychiku jednotlivých hráčů. Součástí této tréninkové jednotky musí být i hodnocení předchozího utkání, týmové i individuální.

Poté musí následovat tréninkové jednotky zaměřené na herní výkon, obnovu kondiční stránky výkonu. Druhá polovina týdne je obvykle zaměřena na soupeře a na taktiku se kterou tým nastoupí do utkání.

Závěr týdne, tedy poslední předzápasový trénink, už slouží k přípravě na  mistrovské utkání, obvykle se zařazuje nácvik zahrávání nebo i bránění standardních situací.

Model, kdy se hraje neděle/sobota – krátký týden

formanek_mikrocyklus_kratky_tyden

Model, kdy se hraje sobota/neděle – dlouhý týden

formanek_mikrocyklus_dlouhy_tyden

Model, kdy se hraje anglický týden s vloženou středou

formanek_mikrocyklus_anglicky_tyden