Image Stále aktivní hráč Michal Švejda, ale také pedagog, mládežnický trenér a v neposlední řadě autor trenérského fotbalového portálu trenink.com publikoval na těchto stránkách již tři články. V premiérovém se zaměřil především na rovnováhu útočné a obranné složky výkonu hráče, v další dvojici [1] [2] článku zaměřil svou pozornost na Centr z hloubky pole a zakončení.

Článek na středeční odpoledne se jmenuje Přesnost přihrávky - pozápasový trénink. Cvičení není fyzicky náročné a je vhodné jej zařadit ho v pozápasovém tréninku regeneračním tréninku, cílem je zdokonalení dlouhých přihrávek do stran za obranu ve spojení s finálními průnikovými přihrávkami mezi středními obránci.

Mladší věkové kategorie mladší, starší přípravky a mladších žáků mohou toto cvičení zařadit i do průpravné nebo hlavní části běžné tréninkové jednotky

Cíl průpravného cvičení:

Cílem dnešního průpravného cvičení, které není fyzicky náročné a je vhodné jej zařadit v po zápasovém tréninku regeneračním tréninku, je zdokonalení dlouhých přihrávek do stran za obranu ve spojení s finálními průnikovými přihrávkami mezi středními obránci.

Popis průpravného cvičení:

- herním prostorem je polovina normální hrací plochy
- na polovině hřiště jsou vyznačeny:
(a) dva čtverce (A)+(D) v rozích hrací plochy
(b) dvě malé branky (B)+(C) ve středu hrací plochy
- tým je rozdělen na 4 stejně početná poddružstva
- každý jednotlivec soutěží o nejlepší výsledek (nejvíce bodů)
- poddružstva jsou přidělena k jednotlivým stanovištích (celkem 4 stanoviště)

Stanoviště 1
Je zaměřené na dlouhý míč ze středu do strany levou nohou: hráč musí po slalomu (4 kloboučky) v rychlosti s míčem přihrát levou nohou vzduchem do vyznačeného prostoru (8 x 8 m), který je vzdálen od místa přihrávajícího hráče cca 25-30 m. Pokud míč dopadne prvním dopadem do prostoru, hráč získává bod; hráči mají 3 pokusy na stanovišti, kde se střídají jeden po druhém (v poddružstvu).

Stanoviště 2
Je zaměřené na dlouhý míč ze středu do strany pravou nohou (stejný popis jako u stanoviště 1 se změnou přihrávající nohy).

Stanoviště 3
Je zaměřené na finální přihrávku mezi obránce pravou nohou: hráč po slalomu (4 kloboučky) přihrává po zemi tak, aby se trefil do malé branky, která je od něj vzdálená 20 m. Pokud míč projde brankou, hráč získává bod; hráči opět mají 3 pokusy na stanovišti, kde se střídají jeden po druhém (v poddružstvu).

Stanoviště 4
Je zaměřené na finální přihrávku mezi obránce levou nohou (stejný popis jako u stanoviště 3 se změnou přihrávající nohy).

- u každého stanoviště je vyznačena pomyslná čára nejzazší přihrávky
- hráč může získat nejvíce 12 bodů
- trenér by měl kontrolovat tvrdost finální přihrávky, aby cvičení mělo smysl

Pomůcky:

- každý hráč má k dispozici míč
- 24x mety (kloboučky)
- 2x malé branky (nebo 4x mety)
- 8x tyče (zapichující na vyznačení prostoru)



{moscomment}