Image Dnešním prvním článkem startujeme novou týdenní porci článku na stránkách web magazínu českých a slovenských fotbalových trenérů trenink.com, autorem dnešního cvičení, jež svým charakterem můžeme zařadit i do kategorie taktických, je Vladan Pražák.

Už od kategorie přípravky mají trenéři nároky na hráče s dodržováním herní koncepce a daných postů jednotlivců. Aby si hráči již od dětství zvykali na tyto nároky, je potřeba u nich rozvíjet smyl pro herní variabilitu a to formou průpravných cvičení, podobajícím se modelovým situacím v taktickém tréninku.

První část série článků je určena především trenérům kategorie starší přípravky a mladších žáků. Zařazujeme do hlavní části tréninkové jednotky.

Cíl průpravného cvičení:

Cílem cvičení, které je určeno především těm trenérům, kteří už svým mužstvům vštěpují způsoby a základy systému hry a snaží se dát svému týmu herní tvář.

Jestliže má trenér na své mužstvo určité herní nároky a vyžaduje od hráčů jejich dodržování, měl by si uvědomit, že když to pouze řekne, nebo nakreslí na tabuli, vystavuje se tím velkému riziku.

Hráč, zvláště dítě ve věku 8 - 12 let, není schopno pochopit co po něm vlastně trenér požaduje. Slovo prostě ve většině případů prostě neosloví a na hřišti to nefunguje.

Proto je nutné vytvářet herní profil i v tréninku a to v praktických cvičeních, jež rozvíjejí myšlení hráčů a hráč se tak postupně v daných herních činnostech neustále zdokonaluje.

Popis průpravného cvičení

- prostorem cvičení je polovina hrací plochy
- cvičení je minimálně pro 12 hráčů
- rozestavených po dvojicích u met (dle nákresu)
- zahajuje hráč na pozici A s míčem
- hráč A startuje přihrávkou na střed (1) na hráče E
- A po přihrávce přebíhá k protější metě (F)
- hráč E vyráží kolmo proti přihrávce
- a sklepává (2) na hráče B
- E se řadí po přihrávce na post B
- hráč B taktéž vyráží kolmo proti míči
- a posílá přihrávku do krajního prostoru na startujícího hráče C
- B se přesunuje po přihrávce na post E
- C převezme přihrávku
- a přihrává kolmo na připraveného hráče D
- a přebíhá na jeho post
- hráč D poté posílá přihrávku směrem na hráče na pozici B
- a cvičení se tak opakuje z druhé strany
- D se přesouvá na post C
- cvičení se tak neustále opakuje

Pomůcky:

- 6x mety (kuželky, kloboučky)
- 2x míč
- 12x rozlišovací trika (2 barvy 6:6)



{comment}