Image Již na konci loňských letních prázdnin přišel trenér Daniel Šulák, který na stránkách trenérského portálu trenink.com publikoval článek Přímočarost a spolupráce při vedení míče, s příspěvkem který se věnoval problematice standardních situací, konkrétně Dvěma jednoduchým variantám rohového kopu. I pro dnešek nastiňuje dvě možné varianty rozehrání rohových kopů.

Standardní situace často rozhodují utkání a zvláště v profesionálním fotbale je jim věnována potřebná pozornost. Na nižších úrovních je na tuto činnost často zapomínáno a to z několika důvodů. Hlavně jde při nacvičování o stereotypní činnost, do které není zapojeno celé mužstvo a nacvičování zabere spoustu času, který chceme využít v tréninkovém cyklu na základní dovednosti.

"Přesto je dobré, aby každé mužstvo mělo pokud možno ve svém rejstříku alespoň pár signálů," říká autor článku Daniel Šulák.

(A) Rohový kop s odskočením

Jedná se o rohový kop, kdy se hráči snaží dostat co nejblíže k brance (viz nákres), soupeře tímto dokonale dokáží zmást, ten totiž předpokládá rohový kop hraný přímo do brány, tudíž hledí střežit tento prostor a pokud možno se ho snaží čistit.

Centrovaný míč však letí mezi penaltu a malé vápno (ideál je blíž malému vápnu), což samozřejmě útočící tým předpokládá a snaží se odskočit a získat prostor proti bránícím hráčům.

Nutno dodat, že takto hraná hlavička s odskokem je velice složitá a umístit razantně míč po couvání je opravdu těžké. Přesto tento rohový kop stojí za zkoušku.

rohový kop s odskočením


(B) Rohový kop s tlakem na míč

Zde se snažíme překonat zejména zónovou obranu a to díky vytvoření tlaku na ní.

Z rozestavení útočících hráčů (viz obrázek) je patrné, že roh by měl směřovat jen do dvou prostorů a to buď na první tyč, nebo na zadní.

Hráči vybíhají proti míči a z jejich zesíleného tlaku je pravděpodobnější, že jej jeden z trojice zasáhne. Zde je rovněž důležitá komunikace, aby si byli schopni křiknout, kdo míč bude hrát.

Poslední hráč ze čtveřice odstupuje na odražený míč.



Pomůcky:

- 1x velká branka
- 12x míč
- rozlišovací trika (2 barvy)



{comment}