SERIÁL  "Efektivita řešení situací, kombinací a zakončení v útočné třetině hrací plochy rozhoduje o tom, který tým bude výsledkově úspěšný v utkání," říká autor pětidílného seriálu cvičení, který se vedle kombinace zaměřuje i na zakončení útočné akce, podobně jako seriál Kombinace zpět středem.
 
Seriál cvičení Překonej posledního obránce je určen především pro odefnzivní hráče, útočníky a záložníky, kteří se kombinaci v prostoru těsně před pokutovým území připravují pozici pro zakončení.
 
Překonej posledního obránce (1.část)
Cílem cvičení je nácvik finální kombinace v útočné třetině třetině herního prostoru v prostoru před pokutovým územím, se zaměřením na uvolnění zakončujícího hráče, který do střelecké pozice nabíhá z hloubky pole a celou akci zakončuje střelbou ze střední vzdálenosti. 
 
Úvodní díl nekomplikuje kombinaci před pokutovým územím a pomocí opakované narážečky vytváří střeleckou pozici pro středového hráče, který nabíhá ze středu pole.   
 
 
Překonej posledního obránce (2.část)
Cílem cvičení je nácvik kombinace trojice hráčů v útočné třetině herního prostoru v prostoru před pokutovým územím, se zaměřením na uvolnění zakončujícího hráče, který míč navádí do výhodné střelecké pozice a celou akci zakončuje střelbou ze střední vzdálenosti, případně navedením do pokutového území. 
 
 
Překonej posledního obránce (3.část)
Nácvik kombinace trojice hráčů v prostoru před pokutovým územím se zaměřuje na uvolnění zakončujícího útočícího hráče, který se předtím zapojil do kombinace a finální přihrávku do prostoru pokutového území dostává v kombinaci na třetího. Hráče vedeme k zakončení prvním, maximálně druhým dotykem.
 
V cvičení jde o nekomplikované řešení kombinace před pokutovým územím a přímočaré zakončení.
 
 
Překonej posledního obránce (4.část)
V cvičení probíhá nácvik kombinace trojice hráčů v prostoru před pokutovým územím, která končí přihrávkou do křídelního prostoru a finálním centrem na nabíhajícího útočníka, který se předtím zapojil do kombinace. Hráče vedeme k zakončení s omezeným počtem dotekům, nejvýše na druhý dotek. 
 
 
Překonej posledního obránce (5.část)
V cvičení probíhá nácvik kombinace trojice hráčů v prostoru před pokutovým územím, která končí uvolněním krajního hráče a přihrávkou do tohoto prostoru za obranou. Poté křídelní hráč adresnou přihrávkou hledá nabíhajícího útočníka, který se předtím zapojil do kombinace. Přihrávka z boku pokutového území může jít po zemi nebo vzduchem.
 
 
 TIP REDAKCE