Image AKTUALIZOVÁNO Již po několik týdnů probíhá na stránkách web magazínu fotbalových trenérů trenink.com anketa s otázkou: Novým trenérem reprezentace ČR by měl být?. Zajímavé je srovnání s podobnými anketami na sportovních zpravodajských portálech, kde si hlasující přejí zahraničního trenéra. Čtenáři těchto stránek, které považujeme za odbornou veřejnost si tím tak jistí nejsou a šance pro českého nebo zahraničního trenéra jsou vyrovnáné.

Čtenáři našich stránek se tak pravděpodobně ztotožnili s názorem prezentovaným předsedou Technické komise ČMFS JUDr. Ladislavem Valáškem, který v komuniké ze zasedání Technické komise ČMFS doporučil VV ČMFS, aby do užšího výběru na funkci reprezentačního trenéra zařadil dvě trenérské osobnosti - Dušana Uhrina st. a Jozefa Chovance.

Výslovně pak TK ČMFS nedoporučila v této fázi využít u reprezentačního týmu zahraničního trenéra, především pak s ohledem na mezinárodně uznávanou úroveň české trenérské školy a nutnost systémové a koncepční práce reprezentačního trenéra a to nejen ve spojitosti s seniorskou reprezentaci, ale i pro mládežnické reprezentace a celkový rozvoj českého fotbalu.

Podobný názor jako naši čtenáři mají i samotní reprezentanti, kteří vesměs vítají, že novým trenérem bude nejspíš Čech. Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, tak stejného názoru je TK ČMFS, která říká: Úspěch si náš fotbal nemusí kupovat u cizince.

Ve čtvrtek 17.7. se pravděpodobně rozhodne o tom, kdo bude trenérem reprezentace České republiky. Podle místopředsedy svazu Vlastimila Košťála, který má "A" mužstvo ČR ve své kompetenci by měli být navrženi tři kandidáti: Jozef Chovanec, Petr Rada a Klaus Toppmöller, trenér našich západních sousedů.

Právě jediný zahraniční kandidát se na konci června vyjádřil v tom smyslu, že by reprezentaci rád převzal. Po čtrnácti dnech bouřlivých debat, zvažování pro a proti se ukázalo, že Toppmöller české fotbalisty nepovede, nedohodl se s ČMFS. Což nakonec potvrdil i článek svazových stránkách - ČMFS ukončil jednání s Klausem Toppmöllerem. Je tedy tedy logické a známou vlastní sebereflexe, že německému kouči Toppmöllerovi došlo, že ho v Česku nechtějí. Je tedy s podivem, že místopředseda svazu, který dnes říká že věděl o averzi našich fotbalových expertů vůči cizinci Toppmöllerovi, proč tohoto trenéra přivedl do tak nepříjemné situace, kdy možnost jeho zvolení byla pouze v rovině teorie?

Kandidáti jsou tedy pouze dva. Oba dva mají zkušenosti s prací na reprezentační úrovni, oba dva prošli ligovými týmy jako hlavní trenéři, stejně tak mají oba dva za sebou bohatou hráčskou kariéru. Jistě, objevují se názory Kdo zbyl? Nikdo a Nic, které tvrdí, že jednooký zahraniční k kouč je králem mezi slepými. Co však víme o trenérovi z Německa, kromě toho že dovedl Leverkusen do finále Ligy mistrů a vedl některé další německé kluby v budeslize? Víme jakou má koncepci, jak pracuje, co preferuje? Není toho trochu málo? Deviza v podobě nespjatosti se současnou fotbalovou elitou je určitě dobrý argument, ale nemá tu správnou váhu.

Souhlasit jde s obecným tvrzením Podstatná pro nároďák je kontinuita a důvěra na čemž se shodli trenéři Máčala s Jarabinským.

Favoritem volby je trenér Chovanec, jeho soupeř Rada neodstoupí, s Chovancem se o národní mužstvo utká.

Kdo z těchto dvou bude vítězem, případně zda někdo z členů VV přijde s novým kandidátem uvidíme ve čtvrtek.

Jaký je Váš názor?

AKTUÁLNĚ 17.7.2008 V den volby nového reprezentačního trenéra České republiky se zdá, že fotbalový svaz zvolí národního kouče. Nejspíš Chovance. Jak taková volba bude vypadat? Jak výkonný výbor bude volit trenéra české fotbalové reprezentace? Bude se jednat o usnesení o kterém se bude věřejně hlasovat. Pro zvolení jednoho z kandidátů je třeba sedmi hlasů.

Není třeba lovit dlouho v paměti a vzpomenout si jak se také volil reprezentační trenér. Doufejme, že dnešní volba bude důstojná a bude odpovídat důležitosti rozhodnutí, které je s osobou prvního trenéra země spojena.



{comment}