V průběhu podzimní části sezóny 2017/2018 jsme na stránkách trenérského portálu www.trenink.com publikovali celou řadu cvičení zaměřených na rozvoj, případně obnovu kondičních schopností hráčů. Cvičení vždy probíhala s míčem a je možné zařadit je do skupinového nebo týmového tréninku, případně jako jedno ze stanovišť kruhového tréninku. V převážné většině jsou cvičení zaměřena na rozvoj rychlostní vytrvalosti.
 
Cvičení jsou určena pro týmy mládeže i pro dospělé, například jako součást zimní přípravy. Cvičení sdílejte a dejte nám na Facebooku vědět, které cvičení jste použili a jaké s ním máte případně zkušenosti?


Herně-kondiční kruhový trénink s míčem (6.část)

Cílem cvičení pro kruhový trénink je rozvíjet u hráčů schopnost naražení míče se spoluhráčem na malém prostoru, přijmutí míč a jeho vedení a také intenzivní běh bez míče se změnou směru běhu. Během cvičení musí hráč mít při vedení míč plně pod svou kontrolou. 

Cvičení pro kruhový trénink jsou využitelné v přípravném období.

 

 

Herně-kondiční kruhový trénink s míčem (7.část)

Cílem cvičení určeného pro kruhový trénink je rozvíjet u hráčů schopnost přesné přihrávky a naražení míče na malém prostoru, po předchozím běžeckém zatížení. Běh bez míče je s několika změnami směru. Vedle toho se soustředíme na techniku a správné načasování přihrávky. 

Koncentraci na provádění požadujeme po aktivně zapojeném hráči, ale i po pasivně spolupracujících spoluhráčích. 

 

 

Technika a kondice s míčem (3.část)

Cílem herně-kondičního cvičení je rozvoj kondice specifikou formou s míčem, s využitím běžných hráčských herních činností jako je intenzivní vedení míče, jeho přijmutí míče a následné přihrávky. Hráči během cvičení pravidelně střídají vedení míče, dlouhé přízemní přihrávky spoluhráči a delší intenzivní běžecký úsek s několika změnami směru běhu. 

Organizačně nenáročné cvičení je vhodné zařadit do skupinového tréninku zaměřeného na rozvoj, případně obnovu kondice, například v průběhu přípravného období.

 


Vyražení a sprint po přihrávkách v trojúhelníku

Cílem kondičního cvičení je naučit hráče rychle reagovat a rozhodnout se, kdy vyrazit a kdy pokračovat v kombinaci na malém prostoru. Druhý hráč musí rychle reagovat na pohyb spoluhráče a pokusit se ho dostihnout, případně předběhnout. Běžecký úsek není rovný, ale s několika změnami směru běhu.

 


Kondiční trojúhelník s míčem (4.část)

Cílem herně kondičního cvičení je rozvoj explozivního vyražení a rychlostní vytrvalosti specifickou formou s míčem. Hráči během cvičení pravidelně střídají dlouhé přízemní přihrávky, vedení míče, naražení míče a maximálně intenzivní pohyb za míčem. To vše hráči provádí maximální možnou intenzitou, v případě variant i s obratnostními cviky.  

Cvičení seriálu je možné využít v rámci kruhového tréninku pro čtyři hráče. Cvičení jsou zaměřena na rozvoj herní kondice formou střídavého herního a kondičního zatížení.

 


Rychlostní vytrvalost ve tvaru M

Cílem kondičního cvičení je rozvíjet koordinační, obratnostní a rychlostně-vytrvalostní schopnosti hráčů pomocí běhu a častých změn směru běhu. Běh probíhá maximální možnou intenzitou, po hráčích požadujeme maximální úsilí a koncentraci.

Toto čistě kondiční cvičení, lze modifikovat a do jedné z variant je možné zařadit míč, ale jinak cvičení probíhá bez míče s důrazem na maximální intenzitu provádění. 

 

 


Tipy na související články: