Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Ovesné vločky a jejich zařazování do jídelníčku fotbalistů, který je pestrý, vyvážený a obsahuje celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, bílkoviny a zdravé tuky, lze chápat jako součást zdravého životního stylu, který hráčům umožňuje dobře regenerovat, zajistit tělu potřebnou energii, živiny a napomoci zlepšovat celkovou výkonnost hráčů. Ovesné vločky jsou známé pro svou vysokou nutriční hodnotu a jsou často zařazeny do snídaně nebo jiných jídel jako vhodný zdroj živin. Jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny, což je pro fotbalisty přínosné.

Pro fotbalisty je důležité udržovat vyváženou stravu, která poskytuje dostatečné množství energie, živin a hydratace. Ovesné vločky mohou být součástí takové stravy, protože poskytují komplexní sacharidy, které pomáhají udržovat stabilní hladinu energie. Obecně platí, že strava fotbalistů a sportovců je individuální a závisí na jejich specifických potřebách, fyzické aktivitě a cílech. Ovesné vločky mohou být součástí jejich stravy, ale samozřejmě nejsou jediným potravinovým prvkem, který by měli zahrnovat do svého jídelníčku.


Stejně jako u jiných potravin, tak i u ovesných vloček platí, že jídelníček fotbalistů by měl být vyvážený a zohledňovat individuální potřeby každého sportovce. Ovesné vločky mohou být skvělým doplňkem k celkové stravě, která by měla zahrnovat různorodé potraviny pro zajištění optimálních výsledků a výkonů.

 

Tipy na články k problematice výživy:

 

Výhody konzumace ovesných vloček 

Ovesné vločky obsahují komplexní sacharidy, které jsou dlouhodobým zdrojem energie. To může být pro fotbalisty výhodné, protože poskytují dlouhodobý přísun energie během tréninků a zápasů. Navíc jsou ovesné vločky lehce stravitelné a mohou být dobrou volbou před tréninkem nebo zápasem, protože poskytují potřebnou energii, bez vytváření pocitu těžkosti v žaludku.

Ovesné vločky jsou také bohaté na rozpustnou (beta-glukan), která pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi, což přispívá k prevenci srdečních onemocnění, i nerozpustnou vlákninu. Vláknina může pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a podporovat zdravou funkci trávicího systému, regulaci střevní činnosti, prevenci zažívacích problémů a metabolismu obecně. 

Ovesné vločky obsahují vitamíny a minerály, jako jsou vitamíny skupiny B, železo, zinek, hořčík a antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Tyto živiny jsou důležité pro optimální fungování těla, včetně svalového a nervového systému.

Pro některé fotbalisty, kteří potřebují udržovat určitou hmotnost nebo sledují svou stravu, mohou být ovesné vločky vhodným způsobem, jak dosáhnout potřebné kalorické hodnoty s dostatečným množstvím živin. Ovesné vločky současně mají obvykle nízký obsah tuku, což může být vhodné pro sportovce, kteří chtějí udržovat nízký obsah tělesného tuku nebo sledují svou stravu.


Ovesné vločky jsou snadno připravitelné a mohou být součástí různých pokrmů, jako jsou kaše, smoothie, nebo müsli. To poskytuje fotbalistům možnost začlenit je do svého jídelníčku v různých formách. Ovesné vločky mohou být součástí jídel, které je doporučeno konzumovat po tréninku. Obsahují bílkoviny, které jsou důležité pro regeneraci svalů a obnovu energie. Snadná stravitelnost umožňuje tělu rychle vstřebat potřebné živiny pro regeneraci.

 

 

Nevýhody konzumace ovesných vloček

Přestože jsou ovesné vločky zařazené do jídelníčku fotbalistů vnímány jako zdravá volba, tak existují určité situace, kdy jsou považovány za nevhodné nebo vyvolávající některé potenciální nevýhody

První nevýhodou, která je spíše zdravotního charakteru a je individuální. Někteří fotbalisté mohou být alergičtí na lepek, který se nachází v některých obilovinách, včetně ovesných vloček. Osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek by měly vybírat ovesné výrobky, které jsou vyrobeny a baleny s ohledem na minimalizaci rizika kontaminace lepkem. Pro tyto osoby by mohlo být vhodné vybírat ovesné výrobky označené jako bezlepkové.

Obrovskou výhodou ovesných vloček je, že obsahují komplexní sacharidy, které poskytují tělu dlouhodobý zdroj energie. V situacích, kdy fotbalisté potřebují zabezpečit pro svoje tělo dostatečně rychlý přísun energie před tréninkem a zápasem, případně v jeho průběhu, tak to ovesné vločky nedokážou. Jejich obvyklá výhoda se stává v této situaci nevýhodou. V takovém případě je vhodnější, pokud fotbalisté sáhnou pro rychleji stravitelných sacharidech.

Stejně tak výhodou i nevýhodou jsou kalorické hodnoty ovesných vloček. Pokud fotbalista sleduje svou hmotnost, případně potřebuje zhubnout, tak potřebuje pečlivě kontrolovat příjem kalorií a musí si dat pozor i na množství konzumovaných ovesných vloček, protože mají relativně velký obsah kalorií.

Přílišná jednotvárnost stravy, včetně opakované konzumace ovesných vloček, může vést k nedostatku různorodosti živin. Je důležité, aby sportovci zahrnovali do své stravy širokou škálu potravin pro zajištění dostatečného množství živin.

 


Jídelníček fotbalistů s ovesnými vločkami

Při začleňování ovesných vloček do stravy je důležité vybírat takové varianty, které jsou co nejméně zpracované. Celá ovesná zrna obsahují více vlákniny a živin než rafinované varianty. Vždy zkontrolujte složení a vyhněte se ovesným vločkám s vysokým obsahem přidaného cukru. Přidávání přírodních sladidel, jako je med nebo ovoce, může být zdravější alternativou. Snažte se vybrat ovesné vločky, které mají co nejméně umělých přísad, barviv a konzervantů. 

V případě snídaní je možné vařit ovesné vločky s mlékem nebo rostlinným mlékem a přidat ovoce, ořechy nebo různá semena. Další možností je smíchat ovesné vločky s jogurtem a přidat plátky banánu nebo jiného ovoce.

Pro svačinu, dopolední nebo odpolední, je vhodné připravit si domácí müsli tyčinky s ovesnými vločkami, sušeným ovocem a ořechy. Případně péct ovesné sušenky s rozinkami, skořicí a strouhaným jablkem.

V případě hlavních jídel jako je oběd a večeře je možné ovesné vločky zařadit jako přílohu, kdy vytvoříte placky smícháním ovesných vloček, vajec, mléka a přídavků jako jsou bylinky, sýr nebo zelenina. Pokud potřebujete zvýšit obsah vlákniny v hlavním chodu, tak je možné přidat ovesné vločky do zeleninových nebo kuřecích polévek.    

Ovesné vločky najdou uplatnění jako poslední jídlo před tréninkem, kdy smícháte ovesné vločky s mlékem, ovocem a bílkovinným práškem a připravíte si ovocno-ovesné smoothie, jako snadno stravitelný zdroj energie před tréninkem.

V případě, že se rozhodnete zařadit ovesné vločky do prvního jídla po tréninku, tak si připravte proteinový nápoj, kdy smícháte ovesné vločky s proteinovým práškem a mlékem. Nebo si připravte ovesný puding s chia semínky, mlékem a ovocem.


TIP REDAKCE