Image Jméno Weila Coervera je pro většinu trenérů notoricky známé. Určitě se skoro každý trenér s tímto fenoménem setkal v podobě videokazet, které nelegálně kolovaly z ruky do ruky a jejichž kvalita bývala díky mnoha kopiím mírně řečeno nekvalitní. Ovšem obsahově a svým zpracováním byly tyto kazety naprosto vyjimečné.

V současnosti má akademie Coerver Coaching několik poboček téměř po celém světě, ať už v Evropě, Spojených státech, Japonsku nebo v Jižní Korei. Pokračovateli filozofie Weila Coervera jsou Charlie Cooke a Alf Galustian, kteří se svými spolupracovníky jménem této legendy provozují již zmíněné akademie pro děti od 5 až do 18 let.

"Jakým způsobem, metodami a formami pracují s hráči bych se rád v tomto seriálu pokusil přiblížit i našim čtenářům, mezi kterými jsou dozajista i tací, kteří ještě neměli tu čest a možnost se s prací pana Coervera setkat. Proto jsem se pokusil některá cvičení zpracovat tak, aby je mohli trenéři aplikovat do svých tréninkových jednotek a obohatili si tím svůj archiv o několik, dle mého názoru vynikajících cvičení," říká autor článku Vladan Pražák.

Coerver pyramida "Coerverova pyramida"

Metodika výchovy hráčů v akademiích Coerver Coaching School se striktně řídí podle tzv. Coerverovy pyramidy. Základním stavebním kamenem této pyramidy je osvojování si základních dovedností ovládání míče (Ball Mastery). Druhým stupněm je nácvik přijmutí, zpracování míče a přihrávání (Receiving and Passing ). Jako třetí stupeň je rozvoj a zdokonalování individuálních herních činností a dovedností, jako je pohyblivost a technika v herních situacích 1:1 (Moves 1v1). Čtvrtou složkou a neméně důležitou je samozřejmě rozvoj rychlostních schopností, čili rychlost (Speed). Předposled- ním článkem pyramidy je nácvik a zdokonalování střelby a způsoby zakončení (Finishing ). Špičkou je zdokonalování skupinových herních činností (Group Play) v nespočtu herních cvičení a průpravných her.

Organizace cvičení je velmi pestrá a skýtá spoustu variant. Sociálně-interakční formy jsou zde jak hromadné, tak i skupinové a individuální. Metodika je vždy stejná a odpovídá filozofii Coerverovy pyramidy. Téměř vše je od počátku zaměřeno nácvikem na techniku a práci s míčem, jako je jeho ovládání ( různé způsoby rolování, zaseknutí, klamné činnosti, kličky apod.) formou individuální nebo hromadnou.

Další část na předchozí navazuje skupinovou formou v průpravných cvičeních, ve kterých je zapojeno 4 až 12 hráčů, kteří dané činnosti provádějí naprosto precizně a dynamicky. Jako další je vždy prezentována daná činnost v herních cvičeních za přítomnosti simulujícího bránícího hráče a následně i průpravných hrách 1:1, 2:2 atd., nebo v rychlostních soubojových situacích, kde je vyžadována pohyblivost v herních situacích 1:1 spojené například se zakončením na 1 či 2 branky.

Vše vrcholí ve skupinových hrách, kde svěřenci akademie dostatečně předvádí své fotbalové umění, se všemi způsoby obcházení soupeře, kombinacemi apod.



Bohužel graficky znázornit jakékoliv činnosti ovládání míče, klamné pohyby a různé finesy s míčem, předváděné jak samotným Weilem Coerverem, tak jeho svěřenci je prakticky nemožné. Doporučuji proto čtenářům obohatit svůj archiv zakoupením, respektive objednáním DVD z oficiálních stránek, případně zapůjčením od některého ze svých kolegů.

Pro naše čtenáře portálu trenink.com jsem zpracoval dvě varianty herních cvičení, organizovaných skupinovou formou, kde je spojeno více herních činností, jako jsou rychlost s míčem, vedení míče, technika s míčem, rychlá změna směru, rychlost reakce, klamné činnosti, přihrávání a převzetí míče.

Tato cvičení jsou určena pro všechna mládežnická mužstva, počínaje přípravkou až po mužstva mladšího dorostu a je vhodné je zařadit do průpravné nebo hlavní části tréninkové jednotky.

Herní cvičení: Vedení míče s rychlou změnou směru (1.varianta)

Vedení míče s rychlou změnou směru - cvičení je pro 5-6 hráčů
- mety a hráče rozestavíme podle nákresu
- 2 hráči s míčem u mety "A"
- 2 u mety "B"
- hráč C je ve výchozím postavení u mety uvnitř
- a simuluje napadajícího obránce
- cvičení zahajuje hráč na postu "A" s míčem
- který jej vede (1) k bližší prázdné metě
- v ten samý moment vyráží k této metě hráč C
- který supluje napadajícího bránícího hráče
- hráč "A" určeným způsobem zasekává míč (2):
(a) vnitřní stranou
(b) vnější stranou
(c) přešlápnutím
- poté mění směr a přihrává míč (3) na pozici hráči "B"
- kam se následně přesouvá
- hráč C zůstává u mety a vyráží opět ke své výchozí metě
- jakmile vyráží s míčem hráč "B", který určené činnosti opakuje
- IZ = 20s., IO = 1:2, PO = 5x, PS = 2, IOS = 2 min.
- přeskupením vnitřních met provádíme cvičení se zaměřením na druhou nohu

Herní cvičení: Vedení míče s rychlou změnou směru (2.varianta)

Druhá varianta volně navazuje na předchozí a organizací je téměř totožná. U hráčů zde rozvíjíme vedle techniky s míčem a rychlosti vedení taktéž schopnost reakce na daný podnět a následné rychlé řešení herní situace.

Vedení míče s rychlou změnou směru


- cvičení je pro 6 hráčů (maximálně 8)
- mety a hráče rozestavíme podle nákresu
- 2 hráči s míčem u mety "A"
- 2 hráči u mety "B"
- hráči v červeném ve výchozím postavení u met uvnitř a simulují napadající obránce
- cvičení zahajuje hráč na postu "A" s míčem
- který jej vede (1) k bližší prázdné metě
- v ten samý moment vyráží k této metě 1. bránící hráč, který supluje napadajícího bránícího hráče
- hráč "A" určeným způsobem zasekává míč (2):
(a) vnitřní stranou
(b) vnější stranou
(c) přešlápnutím
- poté mění směr a vede míč (3) směrem k volné metě
- v ten moment vyráží k této metě 2. bránící hráč
- hráč "A" volí opět zaseknutí míče (4) určeným způsobem
- mění směr a přihrává míč na pozici hráče "B", kde se po té přesouvá
- bránící hráči zůstávají u met a vyráží opět k protější metě
- jakmile vyráží s míčem hráč "B", který určené činnosti opakuje
- IZ = 30s., IO = 1:1, PO = 6x, PS = 2, IOS = 2 min.
- provádíme se zaměřením na obě nohy



{comment}