Image V prvním díle seriálu bylo řečeno, že cvičení tři na tři jsou považována za podstatná pro natrénování držení miče a pohybu bez míče (týmová hra). Z tohoto důvodu považují za velmi důležité věnovat určitou část tréninkového času činnostem, diky kterým si hráči navyknou utočit a vybíhat do prostoru a pohybovat se bez míče podle momentální situace situace na hřiští. "Během tréninků je tudíž velmi potřebné klást dostatečný důraz na tento aktivní přístup a vštěpovat hráčům příslušné technické a taktické znalosti," říká trenér Alessandro Moreni.

Držení míče je koordinovaná akce do které je zapojeno více hráčů, kteří díky přesnému rozestavení na hřišti, správné pohyblivosti a neustálému uvolnování dokáží udržet a přihrávat si vzájemně míč. Takže je nutné zajistit stálý pohyb uvnitř prázdných prostor, aby bylo co nejlépe využito herní plochy a poskytnuta správná podpora spoluhráči, který drží míč, aby měl k dispozici co největší počet možných voleb přihrávky.

Na stránkách trenérského portálu www.trenink.com již dřive byl také publikován souhrnný článek, který popisoval Mikrosituace a herní situace 3:3. Seriál článků je určen především pro mládežnické trenéry přípravek a žáků.

Držení míče a pohyb bez míče


Během zápasu můžeme díky propracované taktice držení míče dosáhnout:

- Rozbití rytmu soupeř
- Ziskání času, protože protihráči budou mít k dispozici méně možností k rozehrání
- Podnícení protihráčů k postupu na bránu,pokud družstvo protivníků hraje přiliš defenzivně
- Zpomalení rytmu zápasu nebo jeho určité fáze
- Příprava a podpora změny herní taktiky
- Rozšíření utočné fronty
- Vytváření předpokladů pro zařazení, odříznutí,překrytí a pohyb útočníků

A to vše pomocí:

- Šikmých přihrávek spoluhráčům, kteří stojí v lepším postavení (na vyšší čaře)
- Převážně svislých přihrávek směrem ke spoluhráčům, kteří jsou ve velmi vysunutém postavení
- Uhlopříčných přihrávek v opačném směru oproti směru, ze kterého přichází míč
- Zadních přihrávek spoluhráčům, kteří jsou v zadním postavení.

Použití cvičení tři na tři


V přímém a uzkém spojení s držením míče je pohyb bez míče.

Aktivní pohyb bez míče je prvním krokem k vytvoření vítězné hry, což se však dříve projeví především v mentalitě hráčů než v herních výsledcích. Účinný pohyb bez míče nám umožňuje vytvořit v rámci zápasu situací početní převahy, které umožnují předejít organizované obraně prostřednictvím rychlých a nečekaných utoků a utočných akcí spočívajících v neustáléů změně hry.

Při organizování hry družstva, které je v držení míče, je nezbytně nutné vytvářet neustálou podporu hráči, který drží míč. Proto každý z hráčů, aby se co nejlépe prezentoval, musí znát vlastní ulohu a vlastní poslání, ale stejně tak důležité je, aby znal ulohy a poslání ostatních spoluhráčů. Má-li jeden z hráčů míč, stava se rozhodujícím pohyb ostatních hráčů bez míče. Vskutku je to právě kvalita jejich pohybu, která je určující pro učinnost hry a souvislost rozehrané akce.

I samotný držitel míče, poté co byla provedena přihrávka, musí podporovat týmovou hru a to tak, že se přemístí bud to před čaru míče jako v připade trojúhelníku, nebo zůstane za tuto čáru aby podpořil spoluhráče tak, aby umožnil první řešení hry tomu spoluhráči, který obdržel míč.

Proto jsou potřební hráči, kteří jsou schopní zbavit se protivníka a jsou tudíž schopní a správně připravení z hlediska individuální taktiky uvolnění. Nácvik pohybu a aktivního postupu bez míče je základním krokem k tomu, abychom mohli dosahovat zlepšení ve schopnostech spolupráce. Umožňuje jednotlivým hráčům, aby pochopili, jak se uplatnit a jak být užitečný, když se nacházejí v postavení blizkém či vzdáleném hráči, který má míč.

Hlavní cíle pohybu bez míče (schopnost uvolnit se pro přihrávku nebo vyběhnout do herního pole s cílem vytvořit prostor pro spoluhráče), s cílem získání míče, dosažení plynulosti a dynamičnosti hry jsou následující:

Použití cvičení tři na tři


- Útok na volné prostory
- Vytváření volných prostor
- Poskytnutí více možností volby hráči, který drží míč
- Rozbití organizačních schopností soupeř

Za tímto úšelem je nutné přijmout za vlastní tři základní principy:

- Okamžik uvolnění: pohybovat se v době, kdy je spoluhráč v takovém postavení, aby mohl přihrát (přesný čas uvolnění)
- Místo uvolnění: pohybovat se v prostoru, který je v zorném poli spoluhráče, který drží míč (správný směr uvolnění)
- Způsob uvolnění: naznačení pohybu opačným směrem (úskok) než kam protihráč pohyb předpokládá (účinnost uvolnění)

Použití cvičení tři na tři


S vyloučením pokud možno:

- Aby provedený pohyb nezmenšil prostorový dosah hry (obrázek 1 na následující straně)
- Aby pohyb nebyl směřovaný ve stejné orientační přímce jako je pohyb držitele míče (obrázek 2 na následující straně)
- Aby nebyl pohyb dvou nebo více hráčů směřován ve stejném směru (obrázek 3 na následující straně)



{comment}