Image Asistentovi trenéra Jána Kociana u týmu Slovenské republiky Rastislavovi Vincúrovi a současně autorovi trenérského portálu trenink.com jeho svěřenci v druhém kvalifikačním utkání této reprezentační přestávky tolik radosti neudělali, když těsně 1:0 podlehli domácímu Irsku, které se tak bodově dotáhlo na reprezenatci ČR.

Trenér, který dříve působil u špičkových slovenských prvoligových celků Nitry a Spartaku Trnava, dnes mimo jiné majitel brankářské fotbalové školy www.brankar.sk a autor trenérského portálu trenink.com pokračuje během úterního dopoledne devátou částí svého seriálu [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] .

Poslední díl seriálu má název Rozvoj reakcie brankárov, cílem je nácvik a zdokonalování reakcí brankáře na vzniklou situaci a vedle toho i hru nohou. Určeno pro brankáře od věkové kategorie mladších žáků.

Cíl brankářského cvičení:

Cvičenie slúži k nácviku a zdokonaľovaniu reakcie brankára na vzniknutú situáciu. Môžeme ho použiť od kategórií U-14. Pri tomto cvičení zapájame brankárov okrem reakcie i hru nohami.

Popis brankářského cvičení:

- cvičenie sa vykonáva v bráne
- s vyznačením bránkového a pokutového územia
- zapojení sú traja brankári a tréner
- postavenie brankárov je zrejmé z obrázka
- na signál trénera sa brankár 1 otáča
- tréner rukou ukazuje smer na loptu
- ktorú brankár v páde posúva jednou rukou
- smerom k brankárovi 2
- a pokračuje chytiť (vyraziť) loptu kopnutú trénerom
- brankári 2 a 3 chytenú loptu od brankára 1
- pokladajú na miesto a vracajú sa na svoje pozície
- brankári sa menia po 6 až 8 zákrokoch

Varianty:

(a) tréner používa rôzne druhy kopov (halfvolej, volej, volej s dopadom lopty pred brankárom)
(b) tréner mení svoju pozíciu smerom do strán
(c) tréner hádže lobovanú loptu smerom do brány
(d) brankár 1 kope loptu nohou smerom na brankára 2 alebo 3

Pomůcky:

- brána 1x
- značkovacie kužele 5x
- lopty 3x

Metodická poznámka:

Brankári sú zapojení do rôznych herných činností a zdokonaľujú si rýchlosť reakcie, koordináciu, hru nohou, techiku kopania a techniku chytania.
Dôraz tréner kladie na chytanie lôpt a zabezpečenie lôpt proti vypadnutiu.
Zbytočné vyrážanie lôpt, ktoré sa dajú chytať nie je nalepšie, preto že vyrazenú loptu môže ešte súper dopraviť naspäť do brány. Ak brankár loptu vyrazí, tréner ju znova kope na bránu, aby si brankári uvedomili hroziace nebezpečenstvo.

Grafická část článku/cvičení byla připravena v programu DrillBook Football Pro na který mají čtenáři tohoto portálu slevu.



{moscomment}